Inschrijven op de nieuwsbrief

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky
Charles Lewinsky

(1946) woont in Zürich en Frankrijk. Lewinsky heeft jarenlang gewerkt als dramaturg, regisseur en redacteur; hij schrijft romans, toneelstukken en televisiescripts. Zijn boeken worden vertaald in het Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Zweeds, Chinees en Deens. Met Het lot van de familie Meijer, waarvan in Nederland ruim 300.000 exemplaren zijn verkocht, sleepte hij in Frankrijk de Prix du meilleur livre étranger in de wacht. Voor zijn roman De verborgen geschiedenis van Courtillon ontving hij de prijs van de Zwitserse Schillerstichting. In oktober 2012 verscheen Terugkeer ongewenst, het deels waargebeurde, deelse fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn.

Archief beschikbaar voor: Charles Lewinsky

 • Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Met: Ad van Liempt, Charles Lewinsky

  Een avond over verzet en verraad. Charles Lewinsky schrijft in de roman 'Terugkeer ongewenst' over het duivelse dilemma van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron. In Theresienstadt vraagt de SS hem een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Zich verzetten betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf.

  Ad van Liempt brengt in zijn nieuwste boek 'De jacht op het verzet' in kaart hoe de Duitsers het ondergrondse verzet in Nederland de kop indrukten, daarbij geholpen door landgenoten.

  De twee auteurs gaan in gesprek over verzet en verraad met schrijfster Judith Uyterlinde.

  Charles Lewinsky (1946) is een internationaal succesvol romanschrijver van onder meer Het lot van de familie Meijer. Hij werkte jarenlang als dramaturg, regisseur en redacteur; behalve romans schreef hij ook toneelstukken en televisiescripts. De roman 'Terugkeer ongewenst' speelt zich deels in Nederland af en is op historische feiten gebaseerd. Lewinsky woont in Zürich en Frankrijk.

  Ad van Liempt
  (1949) is de bedenker van het historisch televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij was enkele jaren hoofdredacteur van Nova, de voorloper van het programma NOS-Laat. Hij is een bekende Nederlands journalist en auteur van diverse non-fictieboeken over de oorlog. Hij is thans chef van de afdeling geschiedenis van de NPS. Hij schreef het scenario en deed de eindredactie van de tv-serie De Oorlog. Eerder publiceerde hij o.a. Kopgeld, het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van jodenjagers in 1943.

  Na afloop signeren Charles Lewinsky en Ad van Liempt hun boeken bij de Paagman bookshop in de zaal. Het gesprek is in het Engels.

  Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Uitgeverij Signatuur en Uitgeverij Balans.