Inschrijven op de nieuwsbrief

Celeste Ng

Celeste Ng - foto Kieran Kesner
Celeste Ng - foto Kieran Kesner

(VS, 1980) brengt voor het Writers Unlimited festival 2024 haar eerste bezoek aan Nederland. De drie romans die ze schreef zijn echte page-turners. Ze is internationaal een van de best gelezen auteurs met Aziatische roots. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret over een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington (te zien op Prime). Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om de liefde tussen moeder en kind en om menselijkheid in donkere tijden, maar ook om discriminatie van mensen met Aziatische roots. Celeste Ng groeide op in Pittsburgh en Shaker Heights (Ohio) en studeerde aan de Harvard Universiteit. Haar verhalen en essays verschenen in onder meer de New York Times en The Guardian.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Celeste Ng

 • Writers Unlimited 2024

  Opening Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag

  Met: Adriaan van Dis, Aminatta Forna, Burhan Sönmez, Celeste Ng, Daniëlle Zawadi, Emilienne Malfatto, Hashem Kabreet, Jan van Zanen, Jörgen Tjon A Fong, Judith Uyterlinde, Sholeh Rezazadeh

  Vrijheid om te spreken of te schrijven is belangrijk maar voor velen onmogelijk. Het festival opende met 'human voices' (thema van deze editie) uit Nederland en het buitenland: een unieke line up van beroemde schrijvers sprak zich uit. Dit was zo'n avond voor inspiratie, creatieve gedachten en trefzekere woorden die diepe indruk maken. Maak kennis met de auteurs die vier heerlijke Haagse festivaldagen van zich laten horen!

  De 'Opening Night 2024' stond in het teken van vrijheid van het woord en de kracht van literatuur, met optredens en voordrachten van de Amerikaanse auteur Celeste Ng (internationaal een van de best gelezen auteur met Aziatische roots), de Britse schrijver Aminatta Forna (o.a. Het huis met de schaduw), van Adriaan van Dis (najaar 2023 verscheen zijn ontroerende nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen), van Burhan Sönmez, auteur van o.a. Istanbul, Istanbul en voorzitter van schrijversorganisatie PEN International.

  De jonge Haagse schrijver en spoken word artiest Daniëlle Zawadi en, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, dichter en schrijver Sholeh Rezazadeh (o.a. de roman Ik ken een berg die op me wacht) traden op met spoken word performances.

  Daarna ging presentator Jörgen Tjon A Fong in gesprek met de Amerikaanse romanschrijver Celeste Ng (o.a. de roman Onze verloren harten) en de Franse schrijver en fotojournalist Emilienne Malfatto (o.a. De kolonel slaapt niet) over wat 'Human Voices' in relatie tot vrije meningsuiting voor hen betekent. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaf tot slot de officiële aftrap en opende het festival!

  In het programma was de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2023, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.

  Onze favoriete Haagse boekhandel De Vries Van Stockum was elke festivaldag in de foyer van Theater aan het Spui aanwezig met rijkgevulde tafels vol boeken (zowel Engels- als Nederlandstalig) van de auteurs die optreden tijdens het festival. Grasduin heerlijk in alle moois, en wie weet is de auteur zelf aanwezig om je net gekochte boek met een persoonlijk woord te signeren.

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Celeste Ng

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

  Celeste Ng koos als favoriet Transformations (1971) van dichter en Pulitzer Prize-winnaar Anne Sexton: deze gedichten- en verhalenbundel is een vreemde, wonderlijke hervertelling van sprookjes van Grimm, waaronder Sneeuwwitje, Repelsteeltje en Rapunzel.

 • Writers Unlimited 2024 – Friday Night Unlimited

  Body Language

  Een van de dingen die de mens onderscheidt van de machine, is dat de mens een lichaam heeft. Een lichaam dat aangename sensaties kan ervaren, en ook pijn. Het lichaam is ons eerste visitekaartje naar de buitenwereld, het is de buitenkant die door anderen wordt gezien, beoordeeld en in een hokje geplaatst. Hierover gingen schrijvers Aminatta Forna en Celeste Ng met elkaar in gesprek. Ook droegen ze voor uit hun werk. Gespreksleider was schrijver en journalist Hassnae Bouazza.

  Aminatta Forna (VK) is de dochter van een Sierra Leoonse vader en een Schotse moeder. In haar werk staat de vraag centraal hoe gruwelen uit een oorlog ook jaren na dato worden herinnerd. Forna brengt haar jeugd deels door in Sierra Leone waar haar vader, een politicus, wordt beschuldigd van verraad en opgehangen. Over deze gebeurtenissen schrijft ze in 2003 de autobiografie The Devil that Danced on the Water.

  Voor dit debuut werkt ze als verslaggever en documentairemaker bij de BBC, waarbij vooral haar indringende reportages over Afrika opvallen. In haar roman Maanschaduw (2006) vertellen vier oudere Sierra Leoonse tantes verhalen uit het verleden aan hun nichtje. In de roman Fantoomliefde (2013) ziet een Londense psychiater in Freetown dat iedereen lijdt aan posttraumatische stress, maar niemand over zijn ervaringen praat. In Het huis met de schaduw (2013) schildert Forna op briljante wijze de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië.

  Celeste Ng (VS) brengt voor het Writers Unlimited festival 2024 haar eerste bezoek aan Nederland. De drie romans ze schreef zijn echte page-turners. Ze is momenteel internationaal de best gelezen auteur met Aziatische roots. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington (te zien op Prime).

  Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om de liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden. Celeste Ng groeide op in Pittsburgh en Shaker Heights (Ohio) en studeerde aan de Harvard Universiteit. Haar verhalen en essays verschenen in onder meer de New York Times en The Guardian.

  Festivaltip: Celeste Ng en Aminatta Forna traden ook op tijdens de Opening Night (donderdag 18 januari 2024) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 20 januari 2024).

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  The Voice - in search of the character's soul

  Deze festivaleditie besteedden we onder het motto Human Voices extra aandacht aan de menselijke stem. We vroegen Connie Palmen voor The Voice - in search of the character's soul een nieuw essay te schrijven en daarmee Saturday Night Unlimited te openen.

  In haar keynote speech sprak Palmen over hoe een auteur een stem geeft aan personages. De stem is het ontmoetingspunt tussen ziel en lichaam; in de stem komen binnenkant en buitenkant bij elkaar. Een roman begint te leven met de stem van het personage.

  Dit thema was daarna onderwerp van gesprek met Connie Palmen, Celeste Ng en Sacha Bronwasser, waarvan in 2023 de roman Luister verscheen. Schrijver en journalist Sarah Sluimer was moderator.

  Connie Palmen is de auteur van essays, verhalen, een novelle, Logboek van een onbarmhartig jaar, en haar zes grote romans De wetten (European Novel of the Year), De vriendschap (winnaar AKO Literatuurprijs), I.M. (winnaar Trouw Publieksprijs), Geheel de uwe, Lucifer en Jij zegt het (winnaar Libris Literatuur Prijs). Onlangs verscheen Voornamelijk vrouwen, een bundel met persoonlijke essays over hoe elf bekende vrouwen en een man eigengereid hun leven vormgeven.

  Sacha Bronwasser is schrijver en kunsthistoricus. Bronwasser was twintig jaar beeldende kunstcriticus voor de Volkskrant. Haar romandebuut Niets is gelogen komt uit in 2019, gevolgd in 2023 door Luister, een ingenieus geschreven en meeslepende roman die zich afspeelt in de jaren tachtig en nu.

  Celeste Ng (VS), internationaal een van de best gelezen auteurs met Aziatische roots. schreef drie echte page-turners. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington. Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden.

  Festivaltip: Celeste Ng trad ook op tijdens Friday Night Unlimited (vrijdag 19 januari 2024). Connie Palmen was zaterdagmiddag 20 januari 2024 te zien in een gesprek met artiest Sven Ratzke in het programma You Do Something to Me over hun samenwerking voor zijn nieuwe show Marlene, waaruit hij ook beroemde Dietrich-songs uitvoerde.