Inschrijven op de nieuwsbrief

Cees Nooteboom

Cees Nooteboom - foto Serge Ligtenberg
Cees Nooteboom - foto Serge Ligtenberg

(Den Haag, 1933) debuteerde in 1955 met de roman Philip en de Anderen die al snel gevolgd werd met de dichtbundel De Doden zoeken een Huis (1956). In de romans die Nooteboom daarna publiceerde, Een lied van schijn en wezen (1981) en De ridder is gestorven (1963), lopen werkelijkheid en fictie meer en meer door elkaar. In zijn meest bekende romans Rituelen (1980) en Allerzielen (1998) is de stijl toegankelijker maar rijk aan de diepgravende intellectuele manier van schrijven van Nooteboom, die ook in zijn reisverhalen naar voren komt. Sommige reisverhalen neigen naar essayistiek terwijl een roman als In Nederland ook gelezen kan worden als een literatuurwetenschappelijk betoog. Nooteboom toont zich in zijn gedichten de taalvirtuoos die met hermetische en soms raadselachtige gedichten de lezer aanspreekt op een heel persoonlijk niveau. Vuurtijd, ijstijd, Gedichten (1984) bevat al zijn gedichten van 1955 tot 1983.

Archief beschikbaar voor: Cees Nooteboom

  • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 1

    Reis naar een gedroomd Nederland

    'Er was eens een tijd die volgens sommigen nog steeds voortduurt. In die tijd was Nederland veel groter dan nu.' Zo begon Cees Nooteboom ooit een sprookje over Nederland. De zoektocht naar die onbekende en ongekende gebieden zette hij in Winternachten voort in zijn openingstekst over een reis naar het gedroomde Nederland. Lieve Joris ging met hem in gesprek onder leiding van Maarten Asscher. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2001 – Winternacht 1

    Dichterlijke werelden

    Van zowel Cees Nooteboom als van Breyten Breytenbach kwamen kort voor het festival overzichten van hun oeuvre uit. In Lady One, 99 liefdesgedichten, werden Breytenbachs mooiste liefdesgedichten samengebracht. Bitterzoet is een keuze uit 45 jaar dichterschap van Cees Nooteboom, aangevuld met enkele nieuwe gedichten. Daan Cartens ging met beide dichters in gesprek.