Inschrijven op de nieuwsbrief

Catherine van Campen

(1970) maakt radio- en televisieprogramma's over onderwerpen die haar raken. Zoals Drona & ik, een filmportret van een 9-jarig autistisch jongetje, gezien door de ogen van zijn drie jaar oudere broer. Vaak spelen kinderen een rol in haar werk. Van Campen weet een grote spanningsboog te creëren zoals in Van de Wolven.Tsjetsjeens fotoalbum in geluid waarin een sluipschutter een vrouw met kind langdurig onder schot houdt. De regisseuse verlegt haar grenzen graag, maar soms kiest ze juist thema's die heel dichtbij haar staan. Een voorbeeld daarvan is Terreur in de kerk over de verwikkelingen in een klooster waar haar vader zich een tijdje terugtrekt. Met Eeuwige Moes, een portret van een Hollandse groenteteler die besluit om naar Zweden te emigreren, oogstte ze internationaal veel succes. Van Campen studeerde geschiedenis en werkte bij verschillende omroepen zoals de NMO, NPS, Radio Noord-Holland en de VPRO. Sinds 2003 maakt ze deel uit van het mede door haar opgerichte collectief radiomakers Desmet. Haar werk is meermalen bekroond in binnen- en buitenland.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Catherine van Campen

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

    In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Wintercafé 2: VPRO De Avonden live

    Kan literatuur ons helpen bij het verbeelden van nieuwe mogelijkheden om een beter en gelukkiger 'Mensch' te worden? In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Met voordrachten van Rodaan al Galidi en Thomas Möhlmann. De schrijfster Iman Humaydan vertelt hoe je tegen de achtergrond van geweld, het geloof in een betere wereld vast kan houden door je in kleine verhalen over mensen te verdiepen. Abeer Soliman verbeeldt in haar vertelperformance de verhalen van die kleine mensen. Singer songwriter Lotte van Dijck neemt, samen met Peter Akkerman, het publiek dwars door de optredens mee naar haar muzikale Utopia. Presentatie Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden door VPRO Radio 6. Nederlands- en Engelstalig.