Bòi Antoin
(Bonaire, 1955) Franklin Domenico ('Bòi') Antoin is begaan met het lot van zijn geboorte-eiland Bonaire. Zijn liefde voor dit eiland heeft zich vertaald in een grote belangstelling voor de geschiedenis, het cultuurbehoud en de bescherming van natuur en milieu van en op Bonaire. Sinds 1978 werkt Boi Antoin als journalist en auteur en sinds 1991 publiceert hij regelmatig over de geschiedenis en de cultuur van Bonaire. Ook op het gebied van natuur- en milieubescherming is hij zeer betrokken. Als journalist levert hij een belangrijke bijdrage aan natuur- en milieugroepen, door regelmatig positieve aandacht aan hun werk te geven.
Archief beschikbaar voor: Bòi Antoin
-
Krusa Laman - Kaminda rais a kue tera/A Sense of Belonging - Curaçao
Met: Bas Heijne, Bernice Chauly, Bòi Antoin, Diana Lebacs, Dolce Música, Iman Humaydan, Johnny Kleinmoedig, Mario Kleinmoedig, Yasmine Allas
Gesprek - film- muziek. Een literair debat tussen telkens twee auteurs, die in respectievelijk Nederlands, Engels en Papiaments met elkaar in dialoog gaan over het thema A Sense of Belonging. De talentvolle, meertalige publicist en activist Mario Kleinmoedig is de gespreksleider. Tot slot wordt er een kort, indringend fragment van een filmdocumentaire over de Afrikaanse schrijver Koulsy Lamko (Tsjaad, 1957) vertoond. Dit fragment zal de boodschap zoals die uit het hele festival naar voren komt, een bijzondere lading geven. Het programma wordt opgeluisterd met klassieke Antilliaanse muziek van de groep Dolce Música en pianist Johnny Kleinmoedig.
-
How to Bluff Your Way into Saba, Statia and Bonaire
Met: Bòi Antoin, Gilbert Wawoe, Paulette Smit, Ruben Severina, Sams, Wycliffe Smith
Een spoedcursus nieuwe Nederlandse gemeenten! Nog een paar maanden en ons land krijgt er drie Caribische eilanden bij: Saba, Sint Eustatius en Bonaire. Laat je nu voorlichten over de taal en geschiedenis van deze tropische eilanden door de ingevlogen deskundigen van de eilanden zelf.
Het hoogste punt van Nederland ligt binnenkort niet langer in Limburg, maar op Saba. Nederlandse natuurbeschermers zullen zich moeten gaan bekommeren om koraalriffen. Maar ook de taal en cultuur gaan veranderen. Komen het Papiamentu en het Antilliaans Engels in aanmerking voor dezelfde status als het Fries? Dat valt nog te bezien. Maar in ieder geval kan het geen kwaad als de inwoners van Nederland alvast een paar woorden Papiamentu en Antilliaans Engels gaan leren en basiskennis cultuur en geschiedenis van de nieuwe Nederlandse gemeenten krijgen. Die kans krijgt het publiek tijdens dit programma op Winternachten.Een lichtvoetig programma met een spoedcursus nieuwe talen van Nederland, een inleiding in de literatuur, de volksverhalen en de geschiedenis, en een kennismaking met de muzikale tradities van de drie eilanden. Schrijvers en musici uit Saba, Statia en Bonaire voorzien het publiek van alles dat het moet weten over taal en cultuur van het nieuwe Nederland.
Gilbert Wawoe (oud lid van de Raad van State) was nauw betrokken bij het overgangsproces van de drie eilanden. Hij vertelt over de soms wonderlijke bestuurlijke en juridische problemen die gepaard gingen met deze unieke staatkundige verandering. Kun je de Nederlandse wetten zomaar laten gelden voor (sub)tropische eilanden? Wycliffe Smith, schrijver van Saba, geeft het publiek met verhalen en gedichten een beeld van de cultuur en geschiedenis van Saba en Statia. Schrijver en journalist Bòi Antoin, begaan met het lot van zijn geboorte-eiland Bonaire, vertelt verhalen over de geschiedenis en cultuur van Bonaire. Musicus Victor Sams treedt op met bassist Jeffrey Sams en het onafscheidelijke steelpan duo Cornel Brown en Leroy James, allen afkomstig van Statia. Het programma wordt gepresenteerd door actrice Paulette Smit en Ruben Severina.
-
Wintercafé 4: Hollandse Koralen
De avond is bijna ten einde. Voor het slapen gaan is het goed en geruststellend om verhalen te horen. U krijgt ze van twee verhalenvertellers van eigen bodem, namelijk uit de nieuwe Nederlandse gemeenten Saba en Bonaire. Hollandse Koralen van Bonairiaan Bòi Antoin en Sabaan Wycliffe Smith. Presentatie Sanna Andréa-Dia. NL
-
Krusa Laman - Bonaire
Met: Bòi Antoin, Cecilia Everts, Changa Hickinson, Cynthia Mc Leod, Denise Jannah, Lupe Reyes, Nelleke Noordervliet, Rayda Jacobs, Roland Colastica, Sitok Srengenge
Schrijversavond. Met voordracht van alle schrijvers, gepresenteerd en geïntroduceerd door Roland Colastica. Met een muzikaal optreden van de Surinaamse jazz-zangeres Denise Jannah, begeleid door musci uit Bonaire. Jannah zong gedichten uit Suriname, de Antillen, Nederland en Zuid-Afrika.