Inschrijven op de nieuwsbrief

Boi Akih

Boi Akih & Bart Fermie foto Boris Breuer
Boi Akih & Bart Fermie foto Boris Breuer

vertegenwoordigt als band een muzikale beweging waarin diverse stijlen uit onder andere India, Afrika, Europa en de Molukse eilanden tezamen met jazz samensmelten tot één geheel. Zangeres Monica Akihari en componist-gitarist Niels Brouwer karakteriseren in een samenspel van zang en composities het geluid van Boi Akih. Tijdens een zoektocht naar hun muzikale grenzen dagen zij elkaar uit en vullen elkaar aan. Akihari zingt zowel in het Engels, als in haar moedertaal: de taal van het Molukse eiland Haruku. Op hun recentste CD Yalelol hanteert de groep een duet-bezetting en zijn er naast jazz, ook Indonesische, Indiase, Europese, West-Afrikaanse en Arabische invloeden aan te wijzen. Op het derde album Uwa i (2004) heeft Boi Akih zich laten inspireren door muziek uit Bangalore, India. De eerste cd van Boi Akih, luisterend naar de gelijknamige naam verscheen in 1997 en de tweede Above the Clouds, Among the Roots in 2000. De Volkskrant schreef: "Boi Akih is een band van wereldformaat. Gedurfd, avontuurlijke en lyrisch zijn de sleutelwoorden."

(WIN 2008)

Archief beschikbaar voor: Boi Akih

 • Winternachten 2018

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Boi Akih, Eelco Bosch van Rosenthal, Farah Karimi, Jennifer Clement, Joost Baars, Margot Dijkgraaf, Milagros Socorro, Mohsin Hamid, Pauline Krikke, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2018 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

  Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, opende het festival gevolgd door een welkomstwoord van Ton van de Langkruis, directeur van het Winternachten festival. Vervolgens introduceerde Jennifer Clement, schrijver en president van PEN International, de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. Hamid sprak ter gelegenheid van Opening Night de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

  De winnaars van de Oxfam Novib PEN Awards 2018 zijn journalist en schrijver Milagros Socorro uit Venezuela en journalist Eskinder Nega uit Ethopië. Nega zit gevangen in zijn land en is niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen.

  Na de uitreiking volgde een introductie van de Award-winnaars tijdens het PEN-gesprek door journalist en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

  Het Opening Night-programma werd omlijst met optredens door Boi Akih (world jazz) en Joost Baars (poëzie) en werd gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.

  De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Muziek: Boi Akih & Bart Fermie

  Voor doorgewinterde Winternachters is de groep Boi Akih geen onbekende. Op hun recentste CD, Yalelol, hanteert de groep een duet-bezetting. De donkere, bekoorlijke stem van Monica Akihary en de subtiele en intrigerende muziek van componist en gitarist Niels Brouwer zorgen voor een fascinerend, oorspronkelijk geluid waarin naast jazz ook Indonesische, Indiase, Europese, West-Afrikaanse en Arabische invloeden zijn aan te wijzen. In Indonesië speelde het duo pas nog voor een uitzinnige, 10.000-koppige menigte. Op Winternachten wordt het bijgestaan door Bart Fermie op percussie.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

  Boi Akih: Indonesië, India en Europa samen in de jazz

  Boi Akih, de muziekgroep rond zangeres Monica Akihary, maakt faam in Europa. "Met hun combinatie van de Europese, Indiase en Indonesische cultuur aan de ene kant en van de jazz aan de andere kant, geeft Boi Akih een uniek geluid, een niet te imiteren kleur, binnen het actuele muzikale landschap", schreef de Franse pers. "Monica Akihary sublimeert, charmeert en betovert met haar zang de ethnico-jazz". Zangeres Monica Akihary werd tijdens dit optreden begeleid door Ernst Reijseger op cello, Sandip Batthacharya op tabla en Niels Brouwer op gitaar.

 • Winternachten 2003 – Winternacht 1

  Boi Akih

  is de naam van de groep rond de Molukse zangeres Monica Akihary. Met begeleiding met gitarist Niels Brouwer, cellist Stephan Braun en tabla speler Sandip Bhattacharya zong ze liederen in het Harukunees, de taal van het Molukse eiland Haruku.

 • Winternachten 2000 – Winternacht 1

  Muziek: van Zuid-Afrika tot de Molukken

  Sam Tshabalala en zijn negen mans formatie uit Zuid-Afrika speelde swingende Township music in zaal 1 van het theater. In een andere theaterzaal zong zangeres Monica Akihari Molukse en Antilliaanse muziek in de band Boi Akih, met o.a. bassist Eric Calmes. In de foyer waren optredens van Eddie Veldman Opoyeye Kwartet (jazzy en kaseko) en van het duo Abé & Aloz, met muziek uit Oost-Timor.