Inschrijven op de nieuwsbrief

Bert Jansma

Bert Jansma - foto Koninklijke Schouwburg
Bert Jansma - foto Koninklijke Schouwburg

(Sassenheim,1942) wilde aanvankelijk acteur worden, maar zei de toneelschool al na een jaar vaarwel. Hij wijdde zich vervolgens aan een studie Nederlands en richtte het literaire jongerenblad Fase op. Tegelijkertijd publiceerde hij gedichten in diverse andere literaire bladen. Ook vertaalde hij toneel. Via diverse baantjes waarmee hij de kost verdiende, kwam hij uiteindelijk in de kunstjournalistiek terecht. Hij werkte o.a. voor het AD, de Haagsche Courant en het Binnenhof. Ook maakte hij radiocolumns voor Radio West. Hoewel hij eerst was aangesteld voor film en toneel, werd een andere grote passie zijn specialiteit: de jazz. Jansma ging in 2005 met de Vut maar blijft nog steeds actief als journalist, o.a. voor de websites jazzmasters, denhaagjazz en jazzpodium.

(WIN2010)

Archief beschikbaar voor: Bert Jansma

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Documentaire: Misi met een missie - met nagesprek met Cynthia McLeod en regisseur Wilma Ligthart

    In deze documentaire volgt regisseur Wilma Ligthart de in 2011 koninklijk onderscheiden Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod naar plekken die een rol spelen in haar leven en werk. Na afloop spreekt Bert Jansma met de regisseur en de schrijfster. Ook het pubiek krijgt de gelegenheid tot vragen stellen.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    De filmkeuze van Cynthia McLeod

    Cynthia McLeod kiest fragmenten uit haar favoriete films en vertelt aan filmjournalist Bert Jansma waarom die zo belangrijk voor haar zijn. Met scènes uit o.a. Gone With the Wind (1939), het verhaal van de vrijgevochten Scarlett O'Hara en de Amerikaanse Burgeroorlog – en eerste Oscar voor een zwarte actrice: Hattie McDaniel als Mammy, en To Kill a Mockingbird (1962), waarin advocaat Gregory Peck in het door ras verdeelde Alabama van de jaren '30 een jonge zwarte man verdedigt.

  • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    De filmkeuze van Adriaan van Dis

    Adriaan van Dis was ooit presentator van het VPRO programma 'Zomergasten', waarin hij met gasten sprak over film- en tv-fragmenten. Vanavond gaat het omgekeerd. Filmjournalist Bert Jansma interviewt Van Dis over zijn favorieten. We kijken naar fragmenten uit o.a. Un prophète (2009), over het gevangeniswezen in Frankrijk, The Attack (2012), over het Israelisch-Palestijns conflict, en de muziekfilm Les Parapluies de Cherbourg (1964), met Catherine Deneuve en de betoverende soundtrack van Michel Legrand.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    De filmkeuze van Bas Heijne

    NRC-columnist Bas Heijne schrijft essays, verhalen en toneelstukken.  En hij is een filmliefhebber. Hij koos een aantal opvallende filmfragmenten rond het thema 'verbeelding en creativiteit in het mediatijdperk'.  Filmkenner en journalist Bert Jansma interviewt hem over zijn keuze. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2012 – Winternacht 1

    Nigeria and Oil: The Book and the Movie

    Journalist en schrijver Helon Habila schreef een roman over de gevolgen van de oliewinning in Nigeria. Thomas Blom maakte voor Zembla een spraakmakende documentaire over hetzelfde onderwerp: Shell in Nigeria. Het leidde ertoe dat het bedrijf zich moest verantwoorden in een hoorzitting in het Nederlandse parlement. Een gesprek - met fragmenten uit de documentaire - over de artistieke en journalistieke afwegingen die de schrijver en de documentairemaker maken. Over feiten, vorm en fictie. Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Film: De keuze van K. Schippers

    Onze filmredacteur Bert Jansma gaat in gesprek met schrijver en filmliefhebber K. Schippers over diens visuele inspiratiebronnen. Met zeer diverse filmfragmenten. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    Film: Vuile was, schone handen

    De Surinaamse documentairemaker Frank Zichem is nooit bang geweest om controversiële thema's aan de orde te stellen of de vuile was buiten te hangen. Hij maakte een indrukwekkend aantal documentaires, over de economische situatie in het volledig bankroete Suriname (Maandi, 1994), over het slavernijverleden in Suriname en Ghana (Katibo Ye Ye, 2003), over vakbondsleider Louis Doedel (1998) die in 1937 door de koloniale overheid in een psychiatrische inrichting werd opgesloten, en over Anton de Kom (Wij slaven van Suriname, 1999). Vanavond toont Winternachten een selectie uit Zichems werk en praat journalist Bert Jansma met de maker over het dilemma van Vuile was en schone handen. Aansluitend in de kleine zaal een programma over hetzelfde dilemma met Sandew Hira, Junot Diaz en Kettly Mars. NL