Inschrijven op de nieuwsbrief

Benny Lindelauf

foto Chris van Houts
foto Chris van Houts

(Sittard, 1964) luisterde als kind graag naar de verhalen die zijn oma vertelde. Verhalen over haar jeugd, maar ook sprookjes. Toen hij ouder was ging hij naar de Theaterschool in Amsterdam. Hij speelde en danste in verschillende (jeugd)theaterproducties. Inmiddels heeft hij van schrijven zijn beroep gemaakt, en geeft hij les aan mensen die ook willen leren schrijven. Zijn eerste boek Omhoogvaldag verscheen in 1998. Daarna volgenden onder meer Schuilen in een jas en Negen Open Armen. Voor dat laatste boek ontving hij de Gouden Zoen 2005 en de Thea Beckman Prijs 2004. In 2010 verscheen De hemel van Heivisj, het vervolg op Negen Open Armen, waarvoor hij de Woutertje Pieterse Prijs, de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en de Nienke van Hichtum-prijs kreeg. Benny Lindelauf houdt van theater en schrijft regelmatig teksten voor jeugdtheatergezelschappen.

(WU 2012)

Archief beschikbaar voor: Benny Lindelauf

 • Winternachten 2012

  Hommage aan Hella S. Haasse - uitreiking Jan Campert prijzen

  Met: Arjan Peters, Benny Lindelauf, Ellen van Lelyveld, Elsbeth Etty, Erik Spinoy, Gustaaf Peek, Kees 't Hart, Loes Luca, Margot Dijkgraaf, Marijn van Lelyveld, Matthijs Ponte, Maxim Februari, Patricia de Groot, Pieter Steinz, Rudi Wester, Willem Nijholt

  In samenwerking met de erven Haasse en uitgeverij Querido organiseert Writers Unlimited een Hommage aan Hella in de Koninklijke Schouwburg: een feestelijke bijeenkomst waarin de rijkdom en diversiteit van haar leven en werk worden gevierd.

  Willem Nijholt draagt voor uit zijn brieven aan de schrijfster en Loes Luca brengt door Hella Haasse geschreven cabaretteksten. Elsbeth Etty, Marjolijn Februari, Kees 't Hart, Patricia de Groot, Gustaaf Peek, Margot Dijkgraaf, Rudi Wester en Arjan Peters vertellen anekdotes en verhalen. Ook haar dochters Ellen van Lelyveld en Marijn van Lelyveld leveren een persoonlijke bijdrage aan het programma, dat gepresenteerd wordt door Pieter Steinz. Hella S. Haasse overleed op 29 september 2011. Ze liet een monumentaal oeuvre na, waaronder zeer populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren in 2004. 

  Na de pauze vindt de uitreiking plaats van de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag, waaronder de Constantijn Huygens-prijs, die is toegekend aan A.F.Th. van de Heijden. De schrijver zelf zal om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. Zijn dankwoord is te zien in een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte korte film. Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs 2011 toe. Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs 2011 toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2011 voor De hemel van Heivisj. De driejaarlijkse G.H. 's Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2011 gaat naar Stichting Perdu. Presentatie Trio Droomvogels.