Ga naar de inhoud
NL EN menu

Benno Tempel

Benno Tempel
Benno Tempel

(Harderwijk, 1972) is kunsthistoricus en directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij begon zijn loopbaan als gastconservator in het Dordrechts Museum, werkte van 1997 tot 2000 als assistent-conservator bij het Van Goghmuseum, als conservator van Museum Mesdag en als wetenschappelijk medewerker bij het Rijksmuseum. Van 2000-2006 was hij conservator tentoonstellingen bij de Kunsthal Rotterdam. Daarna keerde hij korte tijd terug naar het Van Gogh om in 2009 directeur te worden van het Gemeentemuseum Den Haag. Hij was jurylid van het tv-programma 'De nieuwe Rembrandt', een zoektocht naar nieuw kunstenaarstalent. Tempel schreef een aantal boeken over kunst, waaronder Escher meets islamic art (2014), waarin hij onderzoekt hoe de islamitische patronen die Escher vond in de Moorse kunst in Zuid-Spanje diens werk beïnvloedden. In Ontdek het moderne (2012) laat hij zien hoe politieke en sociale gebeurtenissen van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de kunst.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Benno Tempel

  • Winternachten 2017

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Alfred Marseille, Anton Valens, Atte Jongstra, Benno Tempel, Charlotte Van den Broeck, Eric Vloeimans, Hassnae Bouazza, Jan Baeke, Joris Wijsmuller, Karin Amatmoekrim, Katinka Polderman, Kees 't Hart, Max Pam

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Schrijfster Karin Amatmoekrim geeft haar visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Hassnae Bouazza presenteert.

    Voordat wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller de prijzen uitreikt, bepalen de bezoekers wie van drie genomineerde middelbare scholieren de eerste Jonge Campertprijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. Daarna ontvangt Jan Baeke de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Videokunstenaar Alfred Marseille houdt voor hem een lofrede in de vorm van een korte film.Cabaretière Katinka Polderman spreekt Anton Valens toe, die de F. Bordewijkprijs krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag, houdt de lofrede voor Kees 't Hart, die de J. Greshofprijs krijgt voor de essaybundel Het gelukkige schrijven. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Atte Jongstra. Hij wordt muzikaal toegesproken door trompettist Eric Vloeimans, en krijgt een lofrede van Max Pam. De jonge Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck leest enkele van haar gedichten voor ons. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.