Benno Tempel
(Harderwijk, 1972) is kunsthistoricus en directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij begon zijn loopbaan als gastconservator in het Dordrechts Museum, werkte van 1997 tot 2000 als assistent-conservator bij het Van Goghmuseum, als conservator van Museum Mesdag en als wetenschappelijk medewerker bij het Rijksmuseum. Van 2000-2006 was hij conservator tentoonstellingen bij de Kunsthal Rotterdam. Daarna keerde hij korte tijd terug naar het Van Gogh om in 2009 directeur te worden van het Gemeentemuseum Den Haag. Hij was jurylid van het tv-programma 'De nieuwe Rembrandt', een zoektocht naar nieuw kunstenaarstalent. Tempel schreef een aantal boeken over kunst, waaronder Escher meets islamic art (2014), waarin hij onderzoekt hoe de islamitische patronen die Escher vond in de Moorse kunst in Zuid-Spanje diens werk beïnvloedden. In Ontdek het moderne (2012) laat hij zien hoe politieke en sociale gebeurtenissen van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de kunst.
(2015)Archief beschikbaar voor: Benno Tempel
-
Het temmen van De Stijl
Met: Benno Tempel, Hans van den Boom, Matthijs de Groot, Patrick van der Hijden, Tracy Metz
Wat betekende het Stijljaar voor de kunst, voor de stad en de kijkers?
Het Stijljaar drukte onmiskenbaar zijn stempel op steden als Den Haag, Utrecht en Amersfoort. Nieuwe publicaties, tentoonstellingen, sokken en toneelstukken belichamen de opleving van een van de meest radicale kunststromingen uit de geschiedenis. Van art of destruction naar citymarketing, van niche naar mainstream.
Wat betekent die omarming? Zijn we eindelijk gewend aan de abstractie, schatten we Mondriaan, Rietveld, Van Doesburg eindelijk op waarde? Of is er iets anders aan de hand, en moest het extreme van de Stijl eerst getemd worden voor het klaar was voor consumptie? En is dat erg? Daarover praatten we op woensdag 15 november met kunsthistorici, marketeers, het Haags Gemeentemuseum - en u!Met: Hans van den Boom, Matthijs de Groot, Tracy Metz en Benno Tempel
Gespreksleider: Patrick van der HijdenLet op: deze avond was enkel live bij te wonen in Studio B van de Centrale Bibliotheek!
Hans van den Boom (1951) is regisseur, schrijver, en dramaturg. Hij was artistiek directeur van Stella Den Haag en hij schreef en regisseerde onder meer bij het Nationale Toneel. Dit jaar maakte hij met Het Vijfde Bedrijf de uitstekend ontvangen muziektheatervoorstelling De Dansende Madonna, over Piet Mondriaan.Matthijs de Groot (1978) studeerde psychologie en is adviseur en projectleider. Hij was kwartiermaker voor het Stijljaar in Den Haag en introduceerde met zijn bedrijf ON Socks speciale Stijlsokken.
Tracy Metz (1954) is journalist, auteur en presentator. Ze schrijft, denkt en vertelt over cultuur in de stad en stadscultuur - bijvoorbeeld de invloed van toerisme op de binnensteden. Ze heeft haar eigen talkshow in Amsterdam, Stadsleven, is directeur van het John Adams Institute en is fellow van de Harvard Graduate School of Design.
Benno Tempel (1972) studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna werkte hij als conservator en tentoonstellingsmaker voor het Van Gogh Museum en de Kunsthal. In 2009 werd hij directeur van het Haagse Gemeentemuseum.Patrick van der Hijden (1973) leidt en programmeert begeester(en)de ontmoetingen voor o.a. B-Unlimited, de Nationale Opera en Ballet en het Nederlands Theaterfestival, maar ook voor overheden. Daarnaast begeleidt bij verander- en ontwikkelprocessen van teams en organisaties.
Programma samengesteld door Patrick van der Hijden (Writers Unlimited).
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers
B-Unlimited: Het temmen van De Stijl
Wat betekent het Stijljaar voor de kunst, voor de stad en de kijkers?
woensdag 15 november
zaal open 20.00 uur
aanvang: 20.30 uur
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den Haag -
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Alfred Marseille, Anton Valens, Atte Jongstra, Benno Tempel, Charlotte Van den Broeck, Eric Vloeimans, Hassnae Bouazza, Jan Baeke, Joris Wijsmuller, Karin Amatmoekrim, Katinka Polderman, Kees 't Hart, Max Pam
Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Schrijfster Karin Amatmoekrim geeft haar visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Hassnae Bouazza presenteert.
Voordat wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller de prijzen uitreikt, bepalen de bezoekers wie van drie genomineerde middelbare scholieren de eerste Jonge Campertprijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. Daarna ontvangt Jan Baeke de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Videokunstenaar Alfred Marseille houdt voor hem een lofrede in de vorm van een korte film.Cabaretière Katinka Polderman spreekt Anton Valens toe, die de F. Bordewijkprijs krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag, houdt de lofrede voor Kees 't Hart, die de J. Greshofprijs krijgt voor de essaybundel Het gelukkige schrijven. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Atte Jongstra. Hij wordt muzikaal toegesproken door trompettist Eric Vloeimans, en krijgt een lofrede van Max Pam. De jonge Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck leest enkele van haar gedichten voor ons. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.