Inschrijven op de nieuwsbrief

Belén Kock-Marchena

(1942, Bonaire) is gepensioneeerd onderwijzeres op de Pius X school te Dakota op Aruba. Zij kreeg haar opleiding in Nederland. Behalve onderwijzeres en dichteres is zij ook een verteller. Op een boeiende beeldende manier brengt zij haar verhalen tot leven. Ze maakt hierbij gebruik van de Kamishibay kast met vertelplaten. Haar gedicht 'Juffouw, ik heb een botér meegebrengt' werd in 1986 uitgegeven. Voor drie van haar gedichten kreeg ze een prijs in Trinidad. Het gedicht 'Bo tei... Felicidad?' werd uitgegeven door Creation Fire in 1989. In 1995 verscheen haar eerste bundel 'Vibrashon di Amor', in 1998 gevolgd door 'Milager / Miracle' en 'Den bena di bida / Levensader' in 2001. Tevens verscheen een cd met haar gedichten 'Alimento pa alma'.
WIN/Biblioteca Nacional Aruba 2005

Archief beschikbaar voor: Belén Kock-Marchena

  • Antillen/Aruba 2005

    Crusa Lama - Aruba

    Met: Belén Kock-Marchena, Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Jessica van der Linden, Johnny Scharbaay, Myra Römer, Olga Zaandam-Buckley, Putu Wijaya

    Een programma met literatuur en muziek uit Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Mirto Laclé presenteert deze veelzijdige literaire avond.
    Zes schrijvers reizen deze week van eiland naar eiland voor het festival Crossing the Seas. Ze treden vanavond op met hun Arubaanse collega-auteurs Olga Zaandam-Buckley en Belén Kock-Marchena. De Nederlandse ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij draagt vanavond zijn gedichten voor. Een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya, vertelt een van zijn meesterlijke verhalen. De Surinaamse Nederlander Clark Accord - hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo - leest uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala. Uit Kaapstad komt de dichter Diana Ferrus. Zij werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. Myra Römer is geboren in Curaçao en woont nu in Nederland. Begin dit jaar maakte ze een verrassend schrijversdebuut met Verhalen van Fita, over het opgroeien van een meisje in het Curaçao van de jaren vijftig.  Uit Sint Maarten komt dichter Drisana Deborah Jack. Alle buitenlandse schrijvers dragen in hun eigen taal voor, terwijl hun tekst in Papiamento vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd. De muziek is van Johnny Scharbaay.