Inschrijven op de nieuwsbrief

Behsat Üvez

Behsat Üvez by Ivar Pelt
Behsat Üvez by Ivar Pelt

(Ankara, 1959) zingt en speelt traditionele Turkse muziek maar houdt ook van uitstapjes naar de jazz en geïmproviseerde muziek. Üvez speelde in Turkije jarenlang bij diverse dansgroepen en orkesten - zoals het Staatsensemble van Ankara - voor hij in 1989 naar Nederland kwam. Hij bespeelt traditionele Turkse snaarinstrumenten als de baglama (ook wel saz genoemd), de cura, de tar, de cümbüs en de ud en diverse percussie-instrumenten. Üvez is niet alleen een groot kenner van Turkse muziek maar ook van andere mediterrane ritmes zoals Balkanmuziek. Hij speelt in diverse ensembles en samen met klarinettist Steven Kamperman richtte hij het ensemble Barana & Co op, waarmee hij Turkse klanken vermengt met jazz, wereldmuziek en improvisatie. Üvez is muziekdocent in Groningen en Hoogezand en geeft regelmatig muziekworkshops.

(WIN2009)

Archief beschikbaar voor: Behsat Üvez

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  Wintercafé 1: Arthur Japin

  'Luister, drink een glas en voel hoe warm een winternacht kan zijn in het Wintercafé'. En warm was het zeker in het Wintercafé! Met voordrachten, korte interviews en muziek van rasimprovisator Behsat Üvez. Op zaterdagavond waren Neske Beks en Wim Brands de presentatoren. Het Wintercafé werd opgeluisterd door de internationaal befaamde zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez.

  Het café opende met een fonkelend nieuw verhaal van schrijver Arthur Japin. Leef mee met het Ghanese jongetje Kwaku, dat verlangt naar het échte leven ergens buiten zijn eigen armoedige buurt. Het programma kwam tot stand in samenwerking met cultureel instituut DeBuren uit Brussel, die Japins verhaal heeft opgenomen als 'radioboek' en het wereldwijd uitzendt. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  Wintercafé 4 De plooien van de taal

  In De plooien van de taal droegen Selim Temo (Koerdisch), Kamran Nazirli (Azerbeidjan) en Gündüz Vassaf (Turkije) voor en gingen in gesprek over hun dagelijkse strijd de taal niet te laten gijzelen door politiek of taboe. Turks-/Nederlands-/Engelstalig.

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  Wintercafé 2: Scholieren & Hélène Gelèns over Onthullingen

  Net als op vrijdagavond toonden leerlingen van Haagse middelbare scholen hun dichterlijke inborst en droegen eigen gedichten voor over Onthullingen. Behalve de scholieren las dichteres Hélène Gelèns voor.

 • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

  Wintercafé 3 Tip Marugg

  Een 'pre-read' bij Winternachten rondom schrijver Tip Marugg (1923-2006). Journaliste Petra Possel las voor uit Niemand is een eiland en dichter Carel de Haseth droeg nieuw opgedoken gedichten voor, opgenomen in het Verzameld Werk De hemel is van korte duur. Het boek en het Verzameld Werk (samenstelling Aart Broek en Wim Rutgers) zijn op 29 januari j.l. verschenen.