Ga naar de inhoud
NL EN menu

Basma Abdelaziz

Basma Abdelaziz
Basma Abdelaziz

(Egypte, 1976) is niet alleen schrijver maar ook beeldhouwer en psychiater. Ze is gespecialiseerd in slachtoffers van marteling, waarover ze meerdere non-fictieboeken schreef. Ze kreeg de bijnaam De Rebel, vanwege haar strijd voor mensenrechten en kritiek op onderdrukking door het Egyptische bewind. Ook is Abdelaziz columnist voor de onafhankelijke krant al-Chourouk. In 2013 verscheen haar debuutroman al-Tabuur, in het Engels vertaald als The Queue in 2016, dat op een surrealistische manier het (fictieve) chaotische Midden-Oosten na de Arabische Lente beschrijft. Het Amerikaanse magazine Foreign Policy plaatste haar daarvoor op de lijst van Leading Global Thinkers. Vanwege de thematiek wordt het vergeleken met George Orwells 1984 en Franz Kafka's Het Proces. Abdelaziz is door het Gottlieb Duttweiler instituut uitgeroepen tot een van de invloedrijkste personen in de Arabische wereld.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Basma Abdelaziz

  • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

    Who wants to live forever?

    Hoe verwoorden of verklanken zij onze nabije toekomst? In dit literair-muzikaal optreden dragen acht festivalauteurs ieder een nieuwe, in opdracht van Winternachten geschreven eigen tekst of gedicht voor, omlijst met muziek uitgevoerd door leden van Asko | Schönberg. U hoort en ziet Basma Abdelaziz uit Egypte, Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, HemelBesem uit Zuid-Afrika, Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Arshia Sattar uit India, Leni Zumas uit de Verenigde Staten en, uit Nederland, Auke Hulst en Aafke Romeijn.
    Allen laten zich inspireren door het festivalthema Who Wants to Live Forever? De auteurs dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaanprojectie van de Engelse en/of Nederlandse vertalingen.