Inschrijven op de nieuwsbrief

Bas Haring

Bas Haring - foto Ival Pel
Bas Haring - foto Ival Pel

(De Bilt, 1968) is filosoof, schrijver en hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden waar hij doceert over kunstmatige intelligentie en ethiek. Zijn boeken gaan over het raakvlak tussen filosofie en wetenschap; als geen ander weet hij ingewikkelde onderwerpen toegankelijk te maken voor grote groepen lezers. Zijn debuut Kaas en de Evolutietheorie, bekroond met de Gouden Uil voor jeugdliteratuur,maakt aan de hand van voorbeelden de ware betekenis van de theorie duidelijk. Daarna publiceerde hij onder meer De IJzeren Wil, over het brein, bewustzijn en denkende machines, Voor een echt succesvol leven, Plastic panda's over verdwijnende natuur, Waarom cola duurder is dan melk, met antwoorden zonder jargon op basale economische vragen, en Kunstmatige intelligentie is niet eng.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Bas Haring

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Chat GPT - de nieuwe bestsellerauteur

  Mens en machine leken elkaar altijd te versterken. Sinds de komst van AI en een tool als Chat GPT staat de verhouding tussen mens en machine op scherp. Wat is de menselijke stem? En wat betekent de invloed van AI op de menselijke stem voor de literatuur? Is ChatGPT een vriend of vijand voor auteurs?

  Bas Haring opende het programma met een gesproken essay waarin hij inging op kunstmatige intelligentie en wat dat betekent voor de mens en schrijvers in het bijzonder.

  Leer meer over de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI en ChatGPT in een gesprek tussen schrijver Hanna Bervoets die met nieuwsgierigheid de ontwikkelingen volgt op het gebied van AI en experimenteerde met ChatGPT, digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah en filosoof Bas Haring, onder leiding van moderator Oumaima Hajri, die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en ethiek.

  Hanna Bervoets is schrijver van romans, meerdere scenario's, verhalen en essays. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. In haar romans onderzoekt zij vaak de invloed van wetenschap en technologie op de mens. Onlangs verscheen haar roman Leer me alles wat je weet. Daarnaast schrijft Bervoets essays en recensies over media en populaire (internet)cultuur.

  Bas Haring is filosoof, promoveerde in de kunstmatige intelligentie en is hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan Universiteit Leiden. In zijn nieuwste boek Kunstmatige intelligentie is niet eng vertelt hij onder meer dat 'computer-slimheid' ons leven een stuk makkelijker maakt. Maar het is ook spannend, want wat staat ons allemaal te wachten?

  Ilyaz Nasrullah benadrukt: hij is in de eerste plaats mens, pas daarna een informaticus afgestudeerd in Data Sciences aan de TU Delft en een consultant die bedrijven en overheden adviseert over digitale strategie en innovatie. Digitale technologie wordt volgens hem te vaak als doel op zich gezien, waardoor de mens uit het oog verloren wordt. De columns die hij schrijft in Trouw vallen op omdat zij lastige onderwerpen makkelijker te begrijpen maken.

  Oumaima Hajri zet haar expertise in op het snijvlak van technologie, ethiek en maatschappij. Momenteel vervult zij de rol van Senior Internationaal Adviseur bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar zij zich inzet voor AI, algoritmes en Europese wetgeving. Daarnaast houdt zij zich aan de universiteit van Cambridge bezig met dekolonisatie en demystificatie van AI, met als doel de negatieve gevolgen van digitalisering op de samenleving, en vooral kwetsbare minderheden, te stoppen. Verder is zij de initiatiefnemer van de Alliantie tegen Militaire AI en co-founder van het platform AI Better World.

  Festivaltip: na dit programma werden in Filmhuis Den Haag-zaal 2 van 23:00 tot 23:35 uur vijf schitterende korte films (waaronder een Oscarwinnaar) vertoond rond het thema AI en de verhouding mens-machine.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  De wereld, de schrijver en de filosoof

  Maakt het iets uit voor de wereld, wat een schrijver doet? Kan hij autonoom schrijven en zich onttrekken aan de verwachtingen van de buitenwereld, of moet hij stelling nemen ten opzichte van de maatschappelijke werkelijkheid? P.F. Thomese opende het gesprek met een pleidooi voor de onafhankelijke geest, voor de autonome, naar binnen gekeerde schrijver. Tegenover hem zat de jonge filosoof Bas Haring die juist naar buiten treedt en probeert de filosofie onderdeel te maken van het dagelijks leven. Nederlandstalig.