Inschrijven op de nieuwsbrief

Barbaros Altuğ

Barbaros Altug - foto Tamer Yilmaz
Barbaros Altug - foto Tamer Yilmaz

(Ankara, 1966) is schrijver en een journalist die publiceerde in meerdere Turkse kranten en tijdschriften. Een bundeling van zijn artikelen verscheen in 2012 onder de titel Some Like It Black. In de novelle We're Fine Here (2014) emigreren drie jonge Turkse mannen uit hun land na de Gezi-protesten. De publicatie van zijn roman Wounds in My Soul, over de genocide op de Armeense bevolking wordt verwacht in 2020. Hij werkt aan een roman die vier generaties van een familie in Berlijn tussen 1960 en 2010 portretteert, en aan een novelle over de levens van intellectuelen die Turkije ontvluchtten na de poging tot staatsgreep in 2016. Altuğ is geselecteerd voor een residentie bij Writers Unlimited, januari 2020, in het kader van het uitwisselingsprogramma Be Mobile, Create Together.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Barbaros Altuğ

 • Schrijversdiner met Turkse auteur Barbaros Altug

  Schrijversdiner met auteur Barbaros Altug uit Istanbul

  Met: Barbaros Altuğ, Hassnae Bouazza

  Het Vadercentrum Adam is een parel in het Haagse stadsdeel Laak. Het is de plaats waar mannen - en ook steeds meer vrouwen - dagelijks terecht kunnen en talloze mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen. Het is een ontmoetingsruimte, maar ook een repair-café, een weggeef-winkel, een restaurant en een cursuscentrum voor onder meer taal- computer- en naailessen.

  Ook de literatuur krijgt er een plek: vrijdag 24 januari is iedereen vanaf 17:00 uur welkom bij een literair driegangendiner in het teken van Turkije en de Turkse literatuur. Vrijwilligers bereiden voor u een maaltijd in de stijl van het Midden-Oosten. Tussen de gangen door maakt u kennis met de Turkse auteur Barbaros Altug. Hij woont op uitnodiging van Writers Unlimited een maand in Den Haag, om te schrijven aan zijn nieuwe roman. Hij gaat in gesprek over zijn boeken, over de geschiedenis van zijn land en over het Turkse leven buiten Turkije. Presentatie: Hassnae Bouazza.

  De toegang is - inclusief het diner - gratis. De capaciteit is beperkt, dus reserveren is verplicht! Het eten is halal, en op verzoek vegetarisch of vegan. U kunt dat melden bij binnenkomst. Ontvangst vanaf 17.00 uur. De voertaal is Engels, met vertaling naar het Nederlands.

  Vadercentrum Adam, Jonckbloetplein 24, 2523 AR Den Haag

  Programma ism Vadercentrum Adam en Be Mobile Create Together

 • Winternachten 2020

  Free the Word Night - Oxfam Novib PEN Award

  Met: Asha Karami, Asmaa Azaizeh, Barbaros Altuğ, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Liesbeth Staats, Michiel Servaes, Oleg Lysenko, Samar Yazbek

  De avond wordt geopend dichter Asha Karami. Haar voordracht wordt gevolgd door de introductie van de Free the Word!-speech door PEN International-voorzitter Jennifer Clement. Vervolgens wordt deze uitgesproken door de Syrische schrijver en journalist Samar Yazbek. Haar speech staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

  Yazbek, geboren in Jableh, Syrië ontving the PEN Pinter Award, de PEN Tucholsky Award en de PEN Oxfam Novib Award voor haar A Woman in the Crossfire (2011). Voor The Crossing kreeg ze in 2016 in Frankrijk de Best Foreign Book Award. Haar werk is in meer dan 15 talen verschenen en in 2018 stond Yazbek op de shortlist van de Prix Femina met haar roman La marcheuse, onlangs in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel De blauwe pen, een uitgave van Orlando in samenwerking met Oxfam Novib.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Award door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

  Na de uitreiking volgen, namens PEN Nederland, interviews met de Palestijnse dichter Asmaa Azaizeh en met de Turkse schrijver en journalist Barbaros Altuğ door Hassnae Bouazza en Liesbeth Staats. Altuğ en Azaizeh zullen ook voordragen uit hun werk.

  Het programma wordt omlijst met korte optredens door klassiek accordeonist Oleg Lysenko en wordt gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Free the Word - Oxfam Novib PEN Award Night komt tot stand in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International, PEN Nederland en Writers Unlimited. Engels gesproken.


 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Barbaros Altug

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Jet Steinz.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Free at Last: A Day of Decolonised Life

  Spannend! Zijn dit sprookjes of is dit eindelijk de gedekoloniseerde wereld? Winternachten festival heeft een zeer internationaal gezelschap van acht dichters en schrijvers gevraagd om een dag uit het kolonie-vrije bestaan te vatten in poëzie of proza. Acht dagen, op eigen wijze, eindelijk vrij.

  U ziet en hoort Akwasi, de Nederlandse rapper, acteur en schrijver van Ghanese afkomst; Barbaros Altuğ, de Turkse schrijver, journalist en literair agent; Asmaa Azaizeh, Palestijns dichter, journalist en cultureel curator geboren in Beneden-Galilea in het noorden van Israël; Petina Gappah, advocaat en schrijver uit Zimbabwe; Cağla Meknuze, journalist en dichter uit Turkije; Jolyn Phillips, schrijver, dichter en componist uit Zuid-Afrika; Simon(e) van Saarloos, Amerikaans-Nederlandse schrijver en filosoof; Vamba Sherif, Liberiaans-Nederlandse schrijver en journalist.

  De auteurs dragen voor in hun schrijf- of moedertaal; Nederlandse en Engelse vertalingen worden simultaan geprojecteerd.