Ga naar de inhoud
NL EN menu

Babah Tarawally

Babah Tarawally
Babah Tarawally

(Sierra Leone, 1972) is schrijver en columnist en werkt als trainer voor diverse organisaties die vluchtelingen en Nederlanders met elkaar verbinden. In 1995 vluchtte hij uit Sierra Leone. In 2010 verscheen zijn roman De god met de blauwe ogen. In 2016 verscheen zijn tweede boek, De verloren hand. Tarawally neemt in deze roman de lezer mee in de belevingswereld van asielzoekers en hun worsteling om opgelopen trauma's te boven te komen.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Babah Tarawally

 • Winternachten 2017

  Reading the Bible with Sedlacek

  Met: Babah Tarawally, Stevo Akkerman, Tomas Sedlacek

  Reading the Bible with Sedlacek belooft een wel heel inspirerende belevenis te worden: een ontmoeting annex college annex dialoog met de wereldberoemde macro-econoom Tomas Sedlacek over de uiterst fascinerende verhouding tussen economie en verhalen uit de Bijbel. Hij bespreekt met het publiek vier hoofdstukken: Genesis hoofdstuk 2 en 3, Job hoofdstuk 1 en Lucas hoofdstuk 15. Om u voor te bereiden op het programma kunt u ze hier als pdf downloaden, in de Engels- en Nederlandstalige versie. Het gesprek is in het Engels. Babah Tarawally, schrijver en columnist, draagt de door Sedlacek uitgekozen fragmenten voor. Sedlacek wordt geïntroduceerd door Trouw-journalist en schrijver Stevo Akkerman.

  In een interview, begin 2016 gepubliceerd in Trouw, zei Tomas Sedlacek over economie en geloof: "Er moet iets zijn misgegaan met de schepping, want hoewel Adam een relatie met God had, voelde hij zich eenzaam. En hij had een helper nodig. Dus de barsten in de schepping waren er al - dat heeft enorme theologische implicaties."

  Maar heeft het ook met economie te maken?
  "Ja, want wat er uit blijkt is dit: zelfs al plaats ik een mens in een ideale setting, dan nog zal hij niet gelukkig zijn. Er huist in ons een existentieel gevoel van onvolkomenheid, en dat verklaart onze drang naar consumptie - dat is bedoeld om het gat te vullen. Dit gevoel van onvolkomenheid is onafhankelijk van het politieke en economische systeem waarin we leven (...) Het geloof in het idee dat mensen cijfermatig gedefinieerd kunnen worden, dat de zin van het leven bestaat uit het bevredigen van behoeften en de zin van ondernemen uit winstmaximalisatie - het zijn ontegenzeggelijk morele noties. En die vormen samen een nieuwe religie."

  Tomas Sedlacek staat bekend om zijn heldere, associatieve en sprankelende betogen. Hij verbindt daarin overtuigend economische verschijnselen met bijvoorbeeld religieus besef, mythen en filosofie.

  Sedlacek (Tsjechië 1977) geniet een soort popsterrenstatus sinds zijn boek De economie van goed en kwaad (2009) een internationale bestseller werd. Hierin bepleit hij dat economie niet te vatten is in wiskundige formules maar is voorgebracht door onze cultuur. Om de economie te begrijpen, betrekt hij ook mythen, religie, theologie, filosofie, psychologie, literatuur en film in zijn betoog. Economie gaat, om het in notendop samen te vatten, over goed en kwaad. 'Schitterend geschreven', oordeelde Samuel Brittan van de Financial Times. 'Je blijft lezen.'