Inschrijven op de nieuwsbrief

Babah Tarawally

Babah Tarawally
Babah Tarawally

(Sierra Leone, 1972) is een schrijver en journalist. In zijn boek Gevangen in zwartwit-denken. En hoe we kunnen ontsnappen (2018) beschrijft hij hoe dit mechanisme lang zijn denken bepaalde, tot hij het losliet. Hij pleit voor een Civil Rights Movement, geïnspireerd door Ubuntu, de Afrikaanse filosofie die draait om geven en nemen, om delen in groepen en die zo het 'wij' versterkt. In 1995 vluchtte hij uit Sierra Leone. In 2010 verscheen zijn roman De god met de blauwe ogen. Hij was programmacoördinator van het Winternachten festival 2012 en schreef columns in One World; daarnaast is hij projectleider van De ToekomstAcademie, onderdeel van New Dutch Connections, een organisatie die (ex-)vluchtelingen motiveert en inspireert. In 2016 verscheen zijn tweede boek, De verloren hand. een roman over de belevingswereld van asielzoekers en hun worsteling om opgelopen trauma's te boven te komen.

(WN 2021)

Archief beschikbaar voor: Babah Tarawally

 • Erfstukken

  Erfstukken

  Met: Annemarie Estor, Babah Tarawally, Babeth Fonchie, Eva Meijer, Fleur Kotten, Jens Meijen, Jessica Bacuna, Kenneth Aidoo, Mignon Nusteling, Rachel Sender

  Kijk nu het (gratis) online programma Erfstukken, gemaakt ter gelegenheid van de lancering van de gelijknamige papieren uitgave. Vijf auteurs schreven op verzoek van Writers Unlimited een brief aan een familielid van een andere generatie met de vraag: "Welke zorg of vrees over deze tijd wil je aan een familielid uit het verleden of in de toekomst voorleggen?" Vijf kunstenaars reageerden op deze brieven en maakten een unieke illustratie. Grafisch ontwerper Herman van Bostelen maakte van alle bijdragen een papieren kleinood: van leporello tot ansichtkaart.

  Geniet van de gesprekken met vier betrokken auteurs en illustratoren: Eva Meijer, Fleur Kotten, Babeth Fonchie en Jessica Bacuna vertellen vanuit onze favoriete boekwinkel in Den Haag, De Vries Van Stockum, over de bijzondere samenwerking.

  "Na mij komen geen kinderen, geen kleinkinderen. Alleen een woordenspoor dat zich allang van me losgemaakt heeft, dat nu al over mij waakt in plaats van andersom." - Eva Meijer

  Inspiratiebron voor Erfstukken door programmamaker Joëlle Koorneef vormt Het klimaat zijn wij van Jonathan Safran Foer. Hij stelt zich voor dat hij dagdroomt en teruggaat in de tijd om zijn grootmoeder te waarschuwen voor de Holocaust. Tegelijkertijd fantaseert hij dat zijn eigen nakomelingen hem opzoeken om hem wakker te schudden voor de klimaatcrisis.

  "Diezelfde natuur, die hij kapot probeerde te maken, heeft hem nu omarmd en zal hem volledig verteren." - Babah Tarawally

  Reis mee door de tijd, tussen generaties, kunstdisciplines en verwante kunstenaars/makers met: schrijvers Annemarie Estor, Babeth Fonchie, Jens Meijen, Eva Meijer en Babah Tarawally en kunstenaars Mignon Nusteling, Jessica Bacuna, Rachel Sender, Fleur Kotten en Kenneth Aidoo. De uitgave Erfstukken is verkrijgbaar voor €7,50 via de Haagse vestiging en de webshop van De Vries Van Stockum.

  Lees en kijk hier de bijdragen van Erfstukken:


  Programma-idee: Joëlle Koorneef (Writers Unlimited)
  Ontwerp: Herman van Bostelen
  Boekverkoop: De Vries Van Stockum Boeken
  Videoregistratie: Wilbert Eerland

 • Winternachten 2017

  Reading the Bible with Sedlacek

  Met: Babah Tarawally, Stevo Akkerman, Tomas Sedlacek

  Reading the Bible with Sedlacek belooft een wel heel inspirerende belevenis te worden: een ontmoeting annex college annex dialoog met de wereldberoemde macro-econoom Tomas Sedlacek over de uiterst fascinerende verhouding tussen economie en verhalen uit de Bijbel. Hij bespreekt met het publiek vier hoofdstukken: Genesis hoofdstuk 2 en 3, Job hoofdstuk 1 en Lucas hoofdstuk 15. Om u voor te bereiden op het programma kunt u ze hier als pdf downloaden, in de Engels- en Nederlandstalige versie. Het gesprek is in het Engels. Babah Tarawally, schrijver en columnist, draagt de door Sedlacek uitgekozen fragmenten voor. Sedlacek wordt geïntroduceerd door Trouw-journalist en schrijver Stevo Akkerman.

  In een interview, begin 2016 gepubliceerd in Trouw, zei Tomas Sedlacek over economie en geloof: "Er moet iets zijn misgegaan met de schepping, want hoewel Adam een relatie met God had, voelde hij zich eenzaam. En hij had een helper nodig. Dus de barsten in de schepping waren er al - dat heeft enorme theologische implicaties."

  Maar heeft het ook met economie te maken?
  "Ja, want wat er uit blijkt is dit: zelfs al plaats ik een mens in een ideale setting, dan nog zal hij niet gelukkig zijn. Er huist in ons een existentieel gevoel van onvolkomenheid, en dat verklaart onze drang naar consumptie - dat is bedoeld om het gat te vullen. Dit gevoel van onvolkomenheid is onafhankelijk van het politieke en economische systeem waarin we leven (...) Het geloof in het idee dat mensen cijfermatig gedefinieerd kunnen worden, dat de zin van het leven bestaat uit het bevredigen van behoeften en de zin van ondernemen uit winstmaximalisatie - het zijn ontegenzeggelijk morele noties. En die vormen samen een nieuwe religie."

  Tomas Sedlacek staat bekend om zijn heldere, associatieve en sprankelende betogen. Hij verbindt daarin overtuigend economische verschijnselen met bijvoorbeeld religieus besef, mythen en filosofie.

  Sedlacek (Tsjechië 1977) geniet een soort popsterrenstatus sinds zijn boek De economie van goed en kwaad (2009) een internationale bestseller werd. Hierin bepleit hij dat economie niet te vatten is in wiskundige formules maar is voorgebracht door onze cultuur. Om de economie te begrijpen, betrekt hij ook mythen, religie, theologie, filosofie, psychologie, literatuur en film in zijn betoog. Economie gaat, om het in notendop samen te vatten, over goed en kwaad. 'Schitterend geschreven', oordeelde Samuel Brittan van de Financial Times. 'Je blijft lezen.'