Inschrijven op de nieuwsbrief

Ayelet Gundar-Goshen

Ayelet Gundar-Goshen - foto Alon Siga
Ayelet Gundar-Goshen - foto Alon Siga

(Israël, 1982) studeerde psychologie aan de universiteit van Tel Aviv en daarna film aan de Sam Spiegel Film School in Jeruzalem. Ze schreef diverse scenario's en korte verhalen. Haar eerste roman Eén nacht, Markovitsj (2012) won diverse (internationale) prijzen. Haar tweede boek, Leeuwen wekken (2014) is in vele talen vertaald en wordt in de Verenigde Staten bewerkt tot tv-serie. Chirurg Etan Green rijdt per ongeluk een vluchteling dood, waarna Green doorrijdt. De weduwe weet hem echter te achterhalen en chanteert hem om honderden illegalen van medische hulp te voorzien. De roman, hoewel hij leest als een thriller, gaat vooral over morele vragen: had Green de waarheid moeten vertellen? Helpt hij de vluchtelingen uit schuldgevoel, uit lijfsbehoud of is hij een held? De lezer wordt continu geprikkeld zichzelf de vraag te stellen: wat had ik gedaan?

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Ayelet Gundar-Goshen

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Who wants to live forever?

  Hoe verwoorden of verklanken zij onze nabije toekomst? In dit literair-muzikaal optreden droegen zeven festivalauteurs ieder een nieuwe, in opdracht van Winternachten geschreven eigen tekst of gedicht voor, omlijst met muziek uitgevoerd door de uit Syrie afkomstige ud-speler Jaber Fayad. U hoorde en zag Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, HemelBesem uit Zuid-Afrika, Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Arshia Sattar uit India, Leni Zumas uit de Verenigde Staten en, uit Nederland, Auke Hulst en Aafke Romeijn.
  Allen lieten zich inspireren door het festivalthema Who Wants to Live Forever? De auteurs droegen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaanprojectie van de Engelse en/of Nederlandse vertalingen.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Books Unlimited: Ayelet Gundar-Goshen & Gioconda Belli

  Maak kennis met internationale topschrijvers en hun recente boeken. Over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken. Schrijver, programmamaker en essayist Chris Keulemans sprak met Ayelet Gundar-Goshen uit Israël over haar tweede roman Leeuwen wekken en met Gioconda Belli uit Nicaragua over haar roman Het land van de vrouwen.
  Na haar debuut Eén nacht, Markovitsj bouwt Gundar-Goshen in haar tweede roman Leeuwen wekken veel spanning op rond een chirurg die moet verder leven met de consequenties van een aanrijding. Belli brak internationaal door met De bewoonde vrouw; in 2012 publiceerde ze Het land van de vrouwen, over een Zuidamerikaans land waar sinds twee jaar nog uitsluitend vrouwen aan de macht zijn.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Eternal texts

  Schrijvers Jennifer Nansubuga Makumbi en Ayelet Gundar-Goshen, en dichter en vertaler Kawa Nemir kozen literatuur, songs, toespraken of heilige boeken die eeuwig waardevol blijven. Ze droegen fragmenten voor en besproken met Abdelkader Benali hun keuzes.
  Nansubuga Makumbi publiceerde in 2018 haar debuutroman Kintu, een episch Oegandees verhaal waarin de gevolgen van een 18e-eeuwse vervloeking de nakomelingen tot in onze tijd blijven achtervolgen. Ayelet Gundar-Goshen, internationaal succesvol met haar debuut Eén nacht, Markovitsj, voert in haar roman Leeuwen wekken de spanning op rond een chirurg die wordt afgeperst om medische hulp te geven aan een groep illegalen.Kawa Nemir vertaalde vele gedichten uit het Engels naar het Koerdisch en van het Koerdisch in het Turks; in 2019 verschijnt zijn vertaling in het Koerdisch van Ulysses van James Joyce.