Inschrijven op de nieuwsbrief

Atte Jongstra

Atte Jongstra - foto Serge Ligtenberg
Atte Jongstra - foto Serge Ligtenberg

(Terwispel, 1956) is een veelzijdig prozaschrijver, dichter, criticus en essayist. In 1985 verscheen zijn eerste publicatie: de anthologie De multatulianen ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Multatuli-Genootschap. Zijn verhalenbundel De psychologie van de zwavel werd in 1990 bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Nadien volgen vele titels, o.a. Cicerone (1992), Het huis M. Memoires van een spreker (1993), Familieportret (1996), Disgenoten (1998). De romans passen in het 26-delige 'modern geheugenlexicon' waaraan de schrijver werkt. Behalve onder eigen naam publiceert Jongstra onder diverse pseudoniemen, waaronder Arno Breekveld en Agna Eygenraam. Zijn recente romans Worst (2014) en De aardappelcentrale (2019) gaan over opportunisme in oorlogstijd. Aan Jongstra is in 2016 de Constantijn Huijgens-prijs toegekend voor zijn hele literaire oeuvre.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Atte Jongstra

 • Winternachten 2017

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Alfred Marseille, Anton Valens, Atte Jongstra, Benno Tempel, Charlotte Van den Broeck, Eric Vloeimans, Hassnae Bouazza, Jan Baeke, Joris Wijsmuller, Karin Amatmoekrim, Katinka Polderman, Kees 't Hart, Max Pam

  Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Schrijfster Karin Amatmoekrim geeft haar visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Hassnae Bouazza presenteert.

  Voordat wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller de prijzen uitreikt, bepalen de bezoekers wie van drie genomineerde middelbare scholieren de eerste Jonge Campertprijs, de prijs voor een jonge Haagse dichter, ontvangt. Daarna ontvangt Jan Baeke de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. Videokunstenaar Alfred Marseille houdt voor hem een lofrede in de vorm van een korte film.Cabaretière Katinka Polderman spreekt Anton Valens toe, die de F. Bordewijkprijs krijgt voor zijn roman Het compostcirculatieplan. Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag, houdt de lofrede voor Kees 't Hart, die de J. Greshofprijs krijgt voor de essaybundel Het gelukkige schrijven. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Atte Jongstra. Hij wordt muzikaal toegesproken door trompettist Eric Vloeimans, en krijgt een lofrede van Max Pam. De jonge Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck leest enkele van haar gedichten voor ons. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Literatuurmuseum.

 • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 1

  Gulliver's New Travels

  'Mijn kleine vriend Grildrig.... Ik kan niet anders concluderen dan dat het merendeel van uw inwoners tot het schadelijkste, en verfoeilijkste ongedierte behoort dat Moeder Natuur ooit heeft toegestaan om zich op het oppervlak van de aarde te begeven', schreef Jonathan Swift in zijn beroemde 'reisverhaal' Gulliver's Travels. Tegenwoordig is vooral nog de tekenfilm-variant bekend, maar Swift wilde meer dan alleen vermaken. Hij hield zijn lezers een spiegel voor. Nukila Amal (Indonesië), Rustum Kozain (Zuid-Afrika), Atte Jongstra en Allard Schröder zochten nieuwe bestemmingen voor Gulliver. Ze schreven samen Gulliver's New Travels en brachten deze eigentijdse versie in Winternachten op het toneel in een regie van Carel Alphenaar. Engels- en Nederlandstalig.