Inschrijven op de nieuwsbrief

Astrid Lampe

Astrid Lampe - foto Koos Breukel
Astrid Lampe - foto Koos Breukel

(Tilburg, 1955) is dichter. Ze begint als actrice maar wil graag schrijven. Dat resulteert in de toneeldialoog Strikken. In 1997 debuteert ze met de dichtbundel Rib. Inmiddels heeft ze dertien bundels gepubliceerd, waaronder Zusterstad 2.0 (2018) en Tulpenwodka (2021). In haar werk lapt ze bestaande poëtische conventies aan haar laars. Ze laat leestekens weg, maakt woorden niet af en schakelt van idioom naar idioom. Het zijn de beeldend kunstenaars waarmee Lampe zich qua aanpak en onorthodoxe benaderingswijze het meest verwant voelt. Voor haar bundel Spuit je ralkleur (2005) ontvangt ze de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Lampe treedt regelmatig op en begeleidt studenten van de afdeling Beeld en Taal van de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze wint de P.C. Hooftprijs voor poëzie in 2024 en is volgens de jury 'een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd'.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Astrid Lampe

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Garbage In, Garbage Out: poëzieprogramma

  Is het lyrisch ik een chatbot die zelfverzekerd uitspraken doet op basis van een verouderde dataset?

  Maarten van der Graaff, die Garbage In, Garbage Out samenstelde, vroeg de dichters goed te luisteren naar chatbots, die het internet afschuimen om onze vragen te beantwoorden. Wat betekent de toon van chatbots die al die informatie tot zinnen smeden voor poëzie?

  Wat is de rol van het lichaam bij het schrijven, lezen en beluisteren van gedichten? Wie of wat hoor je eigenlijk als je naar een gedicht luistert: een intieme stem, of juist een kakafonie? Kan het gedicht een afvalverwerker zijn?

  Garbage In, Garbage Out is een programma met speciaal hiervoor nieuw geschreven en eerder uitgebrachte poëzie van en met Ronelda Kamfer, Simone Atangana Bekono, Astrid Lampe, Dewi de Nijs Bik en (via een vooraf opgenomen op video opgenomen voordracht) Zheng Xiaoqiong.

 • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven met Astrid Lampe

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

  Astrid Lampe koos als favoriet De macht van nietsdoen. Een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie (oorspronkelijke titel How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy, 2019) van Jenny Odell.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  De Zieners - visioenen in dichtvorm

  Beklimmers van de Olympus, hemelbestormers, Doktor Spocken en bungyjumpers naar de hel dichten hun weg naar de toekomst. Vier dichters en hun visioen: Pieter Boskma, Ruben van Gogh, Astrid Lampe en Christine Otten schreven in opdracht van Winternachten een 'visionair gedicht'. Ze dragen hun gedichten voor en gaan in gesprek met Joris van Casteren. Christine Otten laat zich begeleiden door saxofonist Jan Klug.