Asha Karami
is dichter en publiceerde de bundel Godface (2019) waarin wereld en identiteit definitief instabiel zijn en verschillende stemmen door elkaar spreken: 'ik lig op de bank / terwijl ik mee moet doen met de revolutie', en: 'dit was de laatste keer dat ik op mijn werkmail inlogde / ik ben niet meer het monster dat ik was.' Ook verschenen haar gedichten, essays en korte verhalen in o.a. nY, Het Liegend Konijn, Tirade, Poëziekrant, Terras, Revisor, De Groene, DW B, Cimedart, Extra Extra, De Gids en online op SampleKanon, MisterMotley, DIG, Notulen van het Onzichtbare, Optimist, en Ooteoote. Ze maakt poëziefilms met kunstenaar Johan van Dijke. Haar schrijversresidentie aan de Jan van Eyck Academie leidde tot het cureren van programma's voor Perdu. Naast het schrijven werkt ze als jeugdarts.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Asha Karami
-
De grondstof van het gedicht
Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers
In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gingen dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?
De grondstof van het gedicht was een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.
Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. 'Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poëzie,' schreef hij dan ook provocatief.
Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poëzie doorgedrongen. In het gedicht 'Sinaasappel, bitter je schil', van de Surinaamse dichter Michaël Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:'Op Afobaka wil ik zijn
als de arbeiders staken,
de morgen zich boort
in de papaya,
het bauxiet woedend zingt
over zoveel misbruik,
zoveel leugens
zoveel misleiding.'Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!
De grondstof van het gedicht was samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.
-
Free the Word Night - Oxfam Novib PEN Award
Met: Asha Karami, Asmaa Azaizeh, Barbaros Altuğ, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Liesbeth Staats, Michiel Servaes, Oleg Lysenko, Samar Yazbek
De avond wordt geopend dichter Asha Karami. Haar voordracht wordt gevolgd door de introductie van de Free the Word!-speech door PEN International-voorzitter Jennifer Clement. Vervolgens wordt deze uitgesproken door de Syrische schrijver en journalist Samar Yazbek. Haar speech staat in het teken van de vrijheid van meningsuiting.
Yazbek, geboren in Jableh, Syrië ontving the PEN Pinter Award, de PEN Tucholsky Award en de PEN Oxfam Novib Award voor haar A Woman in the Crossfire (2011). Voor The Crossing kreeg ze in 2016 in Frankrijk de Best Foreign Book Award. Haar werk is in meer dan 15 talen verschenen en in 2018 stond Yazbek op de shortlist van de Prix Femina met haar roman La marcheuse, onlangs in Nederlandse vertaling verschenen onder de titel De blauwe pen, een uitgave van Orlando in samenwerking met Oxfam Novib.
Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Award door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.
Na de uitreiking volgen, namens PEN Nederland, interviews met de Palestijnse dichter Asmaa Azaizeh en met de Turkse schrijver en journalist Barbaros Altuğ door Hassnae Bouazza en Liesbeth Staats. Altuğ en Azaizeh zullen ook voordragen uit hun werk.
Het programma wordt omlijst met korte optredens door klassiek accordeonist Oleg Lysenko en wordt gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Free the Word - Oxfam Novib PEN Award Night komt tot stand in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International, PEN Nederland en Writers Unlimited. Engels gesproken.
-
Denkend aan Holland FFWD
"Denkend aan Holland / zie ik breede rivieren / traag door oneindig laagland gaan" is misschien wel de bekendste Nederlandse openingsstrofe. In Herinnering aan Holland beschrijft Hendrik Marsman in 1936 het landschap en de strijd tegen het water. Zeven jonge auteurs gingen fast forward, lieten zich door het gedicht inspireren voor hun toekomstbeeld van Nederland. Dichters Asha Karami en Derek Otte, singer-songwriters Lounar en Raj Mohan, performer en beeldend kunstenaar Roberta Petzoldt en schrijvers Simone van Saarloos en Vamba Sherif brachten hun nieuwe versies. Programmamaker en presentator Francis Broekhuijsen opende het programma met de voordracht van Marsmans klassieker.
-
Artificial ignorance: digitaal falen
Om ons te beschermen pleit Radboud-hoogleraar Martha Larson voor artificial ignorance: over sommige data moet in de IT opzettelijk heen gekeken worden. Acht auteurs namen Larsons idee van zo'n blinde vlek als uitgangspunt voor hun optreden. Ze keken op een andere, creatieve manier naar technologie. Welke sporen toont technologie van de bedenker? En: de slimme thermostaat, de pacemaker of Google Maps helpen ons, maar vormen ze ons ook? En wat is de waarde van een digitale misser of digitaal falen?