Ga naar de inhoud
NL EN menu

Arshia Sattar

Arshia Sattar
Arshia Sattar

(India, 1960) doceert en schrijft over klassieke Indiase literatuur en heeft een grote kennis van mythen en traditionele verhalen uit India. Sattar heeft een doctorstitel (Ph.D) in Zuid-Aziatische talen en literatuur van de universiteit van Chicago. Ze vertaalde vele teksten uit het Sanskriet, waaronder Valmiki's Ramayana (1996). Recentere publicaties zijn Lost Loves: Exploring Rama's Anguish (2011) en Uttara: The Book of Answers (2016). Ook schrijft zij voor kinderen: haar Ramayana for Children (2017) is wereldwijd uitgebracht. Arshia Sattar is medeoprichter van Sangam House in 2008, het eerste en enige volledig onafhankelijk gefinancierde schrijversresidentie-programma van India. Per jaar verplaatst Sangam House zich naar een andere locatie; in 2019 is dit Bangalore.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Arshia Sattar

 • Winternachten 2019

  Dakota's Winternachten Verhalenfestival: Verhalen van Ver

  Met: Anima Jhagroe-Ruissen, Arshia Sattar, Ciler Ilhan, Duygu Alkan, Francis Broekhuijsen, Jhilani Wijsman, Mark Kalsbeek, Shagun, Turks koor Escamp, Wieteke van Dort

  Het Winternachten Verhalenfestival van Theater Dakota krijgt vanmiddag zijn feestelijke afsluiting. Verhalen van Ver is een groot en gevarieerd programma met verhalen, muziek en dans uit en over India, Turkije en Nederlands-Indië. Een programma in twee delen: voor de pauze kies je voor één van drie landen-programma's, elk in een andere zaal. Daar hoor je muziek en de verhalen van schrijvers en wijkbewoners van hun land van herkomst. In het India-programma ziet u o.a. de schrijver Arshia Sattar. Zij is een kenner van de Ramayana en een fantastische verteller. Muziek en dans is er van Amina Jhagroe-Ruissen; het programma word gepresenteerd door Frandjescka Balootje. In het Turkije-programma, gepresenteerd door Nesrin Vurucu, geniet u van optredens van o.a. schrijfster Ciler Ilhan, die nu furore maakt met haar verhalenbundel Verbannen, en van zangeres en ud-speler Duygu Alkan. In het Indië-programma, gepresenteerd door Francis Broekhuijsen, hoort u de mooiste Indische verhalen Wieteke van Dort. Jhilani Wijsman voert enkele van zijn songs zijn. Na de pauze is er een prachtige finale voor alle bezoekers. Daar presenteert Francis Broekhuijsen optredens van al deze – en nog meer - artiesten in de grote zaal van Theater Dakota. Tipje van de sluier: in het finaleprogramma is er muziek van Hindi popgroep Shagun, het koor Turkuaz uit Escamp en de Haagse singer-songwriter Jhilani Wijsman. Let op: als je kaarten reserveert maak je ook een keuze welke van drie programma's je voor de pauze wilt bezoeken. Je kaart is natuurlijk ook geldig voor het programma na de pauze.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Who wants to live forever?

  Hoe verwoorden of verklanken zij onze nabije toekomst? In dit literair-muzikaal optreden dragen acht festivalauteurs ieder een nieuwe, in opdracht van Winternachten geschreven eigen tekst of gedicht voor, omlijst met muziek uitgevoerd door leden van Asko | Schönberg. U hoort en ziet Basma Abdelaziz uit Egypte, Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, HemelBesem uit Zuid-Afrika, Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Arshia Sattar uit India, Leni Zumas uit de Verenigde Staten en, uit Nederland, Auke Hulst en Aafke Romeijn.
  Allen laten zich inspireren door het festivalthema Who Wants to Live Forever? De auteurs dragen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaanprojectie van de Engelse en/of Nederlandse vertalingen.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Arshia Sattar

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

 • Winternachten 2019 – Saturday Night Unlimited

  Myths as identity arena

  Oude mythes over de oorsprong van volkeren en over het ontstaan van culturen en conflicten blijven ons beïnvloeden in hoe we ons verhouden tot de ander en tot het hier en nu. De Indiase mytholoog Arshia Sattar, de Oegandese romancier Jennifer Nansubuga Makumbi en schrijver en dichter Maarten van der Graaff gaan in gesprek met politicoloog en schrijver Wytske Versteeg over mythes als arena van identiteit. Schrijver en dichter Rodaan Al Galidi besluit het programma met voordracht uit eigen werk.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Eindeloos leven: eeuwig verlangen in het licht van hier en nu

  Adam Zagajewski, eminent dichter en essayist uit Polen, opent Friday NIght Unlimited met voordracht uit eigen werk. Vervolgens gaan Ramayana-deskundige Arshia Sattar uit India en de Nederlandse schrijver en filosoof Joke Hermsen in gesprek over het verlangen naar eeuwig leven. Sattar vertaalde en herschreef de eeuwenoude verhalencyclus over de mythische strijd van prins Rama om zijn geliefde Sita terug te winnen uit handen van de demonische koning Ravana. Hermsen pleit in haar boek Stil de tijd voor een langzame toekomst waarin wachten, rust en verveling hun plaats behouden; in haar essay Melancholie van de onrust schetst ze de zegeningen van melancholie, onder meer als bron van creativiteit. Met klassieke Perzische muziek en poëzie door Balout Khazraei; gespreksleider is Fouad Laroui, schrijver en docent Frans en Arabische culturen aan de Universiteit van Amsterdam.