Inschrijven op de nieuwsbrief

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke - foto Alex Salinas
Annelies Verbeke - foto Alex Salinas

(Belgie, 1976) schrijft romans, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteerde ze met Slaap!, over een vrouw die ten onder gaat aan slapeloosheid. Er werden meer dan 75.000 exemplaren verkocht en het boek verscheen in 22 landen. In 2007 publiceerde ze Groener gras, vijftien verhalen over doorsneemensen die er een 'afwijkende' levensstijl op na houden. In 2012 verscheen Veronderstellingen, waarin de verhalen door terugkerende personages en overkoepelende thematiek met elkaar verbonden zijn. Sinds 2003 werkt Verbeke als freelancer voor o.a. De Standaard, De Morgen en NRC Handelsblad. Ook maakte zij nachtportretten voor het tijdschrift Goedele die in 2011 - aangevuld met nog zes portretten en foto's van Charlie De Keersmaecker - werden gebundeld onder de titel Wakker. Annelies Verbeke treedt regelmatig op op festivals in binnen- en buitenland en in 2009 ging ze op pad met Te Gek Voor Woorden, een literaire tournee over psychiatrie. Haar boek Dertig dagen werd door de lezers van NRC Handelsblad gekozen als beste boek van 2015. Op het festival neemt Annelies Verbeke voor dit boek de F. Bordewijkprijs in ontvangst.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Annelies Verbeke

  • Winternachten 2016

    Schrijversfeest

    Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

    Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.