Inschrijven op de nieuwsbrief

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke - foto Alex Salinas
Annelies Verbeke - foto Alex Salinas

(Belgie, 1976) schrijft romans, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteerde ze met Slaap!. Later volgden drie romans (Reus / GIANT, Vissen rood / SAVING FISH, Dertig dagen / THIRTY DAYS), drie bundels korte verhalen (Groener gras / GREENER GRASS, Veronderstellingen / ASSUMPTIONS en Halleluja / HALLELUJAH), een collectie van journalistieke verhalen (AWAKE, samen met fotograaf Charlie De Keersmaecker) en de 'graphic novella' TIROL INFERNO, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Haar werk is vertaald in 24 talen en heeft een aantal prijzen gewonnen, zoals de Vlaamse Debuutprijs voor SLEEP !, de F.Bordewijkprijs, Opzij Literatuurprijs en NRC Handelsblad Lezersprijs voor THIRTY DAYS en de Cutting Edge Awards en J.M.A. Biesheuvelprijs voor HALLELUJAH. Dertig dagen en Hallelujay stonden ook op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de grootste literatuurprijs in Nederland en Vlaanderen. Ze schreef ook verschillende toneelstukken en filmscenario's. Ze werkte samen met verschillende theatergezelschappen, maar vooral met het Rotterdamse gezelschap Wunderbaum. Als groot liefhebber van korte verhalen droeg ze bij aan korte verhalenfestivals in heel Europa, schreef ze maandelijkse stukken over 'De korte verhalenverzameling van de maand' in een Vlaamse krant en op de website van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek, en samen met de Nederlandse auteur Sanneke van Hassel stelde ze de internationale bloemlezing NAAR DE STAD (TO THE CITY) samen. Verbeke was bestuurslid van PEN België (Nederlandstalig) en werkte voor het internationale literaire tijdschrift TERRAS. Ze was de Free Writer (writer in residence) van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) in 2018-19 en sinds 2017 bestuurslid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). Ze woont in Gent, België.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Annelies Verbeke

 • Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan

  Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan

  Met: Annelies Verbeke, Fiep van Bodegom, Pierre Jarawan, Rodaan Al Galidi

  Drie landen, drie auteurs, drie romans over immigranten die hun weg vinden in een nieuw land. Rodaan Al Galidi is dichter en schrijver. Geboren in Irak en opgeleid als civiel ingenieur, woont hij sinds 1998 in Nederland. Zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg is recent in het Engels vertaald als Two Blankets, Three Sheets. Het is een inspirerend verhaal over overleven, een close-up van de verborgen wereld van vluchtelingen en mensensmokkelaars, en een ontnuchterende weerspiegeling van onze tijd. Deze maand verscheen zijn nieuwste roman Holland, een vervolg op zijn succesvolle Hoe ik talent voor het leven kreeg. Annelies Verbeke is een Belgische schrijver van prijswinnende romans, korte verhalen en toneelstukken. Haar roman Thirty Days over Alphonse, een Senegalese immigrant, is een diep ontroerend verhaal over liefde, buitenstaanders en de menselijke behoefte om contact te maken. Pierre Jarawan verhuisde op driejarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland. Geïnspireerd door de fantasierijke verhaaltjes voor het slapengaan van zijn vader, begon hij op dertienjarige leeftijd te schrijven. Zijn eerste roman over Samir's zoektocht naar zijn vermiste vader, The Storyteller, werd een internationale bestseller. Gespreksleider: Fiep van Bodegom.

  Programma in samenwerking met World Editions.
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum boekverkopers.

 • Winternachten 2016

  Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon

  Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.