Inschrijven op de nieuwsbrief

Anne Provoost

Anne Provoost
Anne Provoost

(België, 1964) is een zeer succesvolle kinderboekenschrijfster en ze schrijft ook essays en romans voor volwassenen. Zij won vele literaire prijzen en haar werk is in achttien talen vertaald. Na haar studie vertrok ze naar de VS, waar ze haar eerste boek schreef, Mijn tante is een grindewal, dat in zes talen werd vertaald. Haar roman Vallen (1994) werd verfilmd en in elf talen vertaald. In dit jeugdboek verzwijgt een moeder het 'foute' oorlogsverleden van haar vader voor haar zoon. Die raakt echter in de ban van een neo-nazi, en lijkt de geschiedenis van zijn opa te herhalen. Provoosts roman De Arkvaarders (2001) gebaseerd op het bijbelverhaal over Noach, werd eveneens in veel talen vertaald. Naar aanleiding van dit boek debatteerde ze samen met o.a. Toni Morrison en Orhan Pamuk op PEN World Voices in New York, georganiseerd door Salman Rushdie, over 'geloof en rede'. In 2014 verschijnt haar nieuwste roman over Hugenoten die in de 17de eeuw aankwamen op de Kaap.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Anne Provoost

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Met de schrijver aan tafel: Anne Provoost en P.F. Thomése

  Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijvers Anne Provoost en P.F. Thomése. We luisteren naar hun favoriete muziek, en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw boeken te laten signeren! Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Anne Provoost

  Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijver Anne Provoost haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek luistert mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Koop mij!

  De schrijver wordt meer en meer een merk met een almaar groter wordend mediacircus rond boekpresentaties. De anonieme auteur verkoopt niet meer. 'Koop mij!' schreeuwen de ogen van auteurs aan menig talkshowtafel. De show is belangrijker geworden dan de inhoud. Hoe krijg je voet aan de grond in letterenland? Hoe fnuikend is de commercialisering voor de literatuur? Hoog tijd voor de ontrafeling van de nieuwe literatuurbeleving met Anne Provoost en P. F. Thomése. Nadia Bouras leidt. Herman Koch opent met een column. Nederlandstalig.