Inschrijven op de nieuwsbrief

Anna Luyten

Anna Luyten
Anna Luyten

(België, 1963) is journaliste, filosofe, literatuur- en theaterwetenschapper. Ze interviewde tal van grote namen uit de kunstwereld voor Canvas en was van 2000 tot 2006 juryvoorzitter van De Gouden Uil. Luyten schreef onder meer voor de kranten De Morgen, De Standaard en de tijdschriften Knack, Humo en Vrij Nederland. In opdracht van het festival van Vlaanderen en Klara bewerkte zij een van haar reportages tot operalibretto. Ze maakt deel uit van de vaste kern van 'levend boekenprogramma' Uitgelezen en was gastprofessor kunstfilosofie in The School of Arts in Gent. Als schrijver in residentie in Boekarest schreef ze het cityboek De weg van de mier over een Roemeense chauffeur die zijn geliefde mist nadat ze is gevlucht voor het regime van Ceauşescu. Voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren maakt ze IM (In Memoriam), een meerjarige reeks waarin ze met een bekende gast bespreekt hoe hij of zij na de dood herdacht wil worden.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Anna Luyten

 • Winternachten 2016

  Anna Luyten in gesprek met Connie Palmen

  Met: Anna Luyten, Connie Palmen

  "Alle grote literatuur gaat over de strijd tegen het kwaad." Het zijn woorden die Connie Palmen in haar meest recente roman, Jij zegt het, in de mond legt van de dichter Ted Hughes, een fictieve autobiografie van de dichter die 35 jaar lang zweeg nadat zijn vrouw, dichteres Sylvia Plath, in 1963 zelfmoord pleegde. Maar hoe kan Palmens personage de strijd tegen het kwade voeren terwijl hij zich ervan bewust is dat in het hart van de liefde geweld en vernietiging schuilen? Als in een liefdesrelatie destructie en creatie afwisselend de boventoon voeren? Als in hem zelf het rationele telkens met het dierlijke strijdt? Heeft strijden überhaupt wel zin als alles in de sterren ligt besloten? In een vraaggesprek met Anna Luyten gaat Connie Palmen in op deze dilemma's. Hoe ziet zij zelf de verhouding tot de werkelijkheid van een verhaal als dat van Hughes?

  Voorafgaand aan dit programma kunt u de NRC Leesclub live bijwonen, die zich buigt over Lucifer, de roman van Connie Palmen uit 2007.

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  The Limits of Empathy

  De Indiaas-Britse schrijver Neel Mukherjee stond op de shortlist voor de Man Booker Prize met zijn ambitieuze roman The Lives of Others, een relaas over de grenzen van empathie en gebrek aan binding binnen een grote familie. De Nederlandse vertaling wordt tijdens Winternachten gepresenteerd. Connie Palmen schreef Jij zegt het, een bestseller over dichter Ted Hughes, wiens vrouw, dichteres Sylvia Plath, zelfmoord pleegde nadat de grenzen van de liefde waren bereikt. Macht speelt bij beide families een rol. Schuilt er kwaad in elke relatie? Anna Luyten knoopt het gesprek aan.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Hello, poëzie en muziek

  Laat je aan het einde van de avond vervoeren door poëzie uit binnen- en buitenland. Beluister de jonge dichters Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova en ontmoet geliefde dichters als Adonis en Michael Krüger. Presentatrice Anna Luyten stelt u tevens drie genomineerden voor de VSB Poëzieprijs voor: Geert van Istendael, Maud Vanhauwaert en Pieter Boskma. Dick van der Harst brengt met zijn muzikanten gevarieerde muziek om bij weg te dromen. Speciaal voor Winternachten zet hij een gedicht van Adonis op muziek. Nederlandstalig