Inschrijven op de nieuwsbrief

Anna Enquist

Anna Enquist - foto Bert Nienhuis
Anna Enquist - foto Bert Nienhuis

(Amsterdam, 1945) studeerde piano en psychologie. Tot 2000 werkte ze als psychoanalytica. In 1991 debuteerde ze met de gedichtenbundel Soldatenliederen, die werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs. Haar tweede bundel Jachtscènes verscheen in 1992 en ontving de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Van haar eerste roman Het meesterstuk (1994) werden binnen twee jaar 70.000 exemplaren verkocht. Deze roman werd onderscheiden met de Debutantenprijs. Haar tweede roman Het geheim verscheen in januari 1997 en won de Trouw Publieksprijs. In het voorjaar van 1999 verscheen Enquists eerste verhalenbundel De kwetsuur. Haar meest recente werk is de roman De Sprong (2003) en de gedichtenbundel Tussentijd (2004). Enquist publiceert geregeld gedichten en verhalen in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.
WN2005

Archief beschikbaar voor: Anna Enquist

 • Winternachten 2005

  Gedicht - geduid - getekend

  Met: Anna Enquist, Jean Pierre Rawie, Joke van Leeuwen, Toef Jaeger

  Wat u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Anna Enquist en Jean Pierre Rawie gaven poëzieles. Voor en met het publiek verklaarden ze elk één bij uitstek beeldend gedicht uit de wereldliteratuur.Rawie koos voor een gedicht van Alexandr Blok, Enquist voor Tomas Tranströmer. Intussen zagen we op een groot scherm hoe schijfster en illustratrice Joke van Leeuwen al tekenend haar visie op het gedicht weergaf. Enquist, Rawie en Van Leeuwen gingen in gesprek met het publiek over hun visie op de gedichten.De besproken gedichten en de tekeningen van Joke van Leeuwen zijn hier te downloaden als MS-Word-bestand.

 • Winternachten 2001

  Live Bloemlezing en discussie

  Met: Anna Enquist, Ardashir Vakil, Bas Heijne, Basil Appollis, Breyten Breytenbach, Ellen Ombre, Henk van Woerden, Ian Buruma, Jan Eijkelboom, Jit Narain, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Rajeev Balasubramanyam, Vamba Sherif

  Wat is het mooiste gedicht over diaspora? Een programma in twee delen. In het eerste deel las een aantal van de Winternachtgasten een favoriet gedicht uit de wereldliteratuur. De schrijvers werden geïntroduceerd door Basil Appollis. Aansluitend op de Live Bloemlezing leidde Henk van Woerden met een korte lezing een discussie in over het thema diaspora en de schrijver. De discussie onder leiding van Michaël Zeeman bleek een goede aanloop voor de komende boekenweek, over de 'spagaat' waarin schrijvers uit twee culturen zouden leven.

 • Winternachten 2001 – Winternacht 2

  Ontworteld

  Ontworteling van familie, een cultuur of zelfs een geheel land. Literaire ontworteling is het thema waarover Anna Enquist met haar Indiase collega's sprak. Van Ardashir Vakil verscheen Bombay branding over een onverzadigbare puber die opgroeit in de wereld van de bruisende metropool Bombay. Rajeev Balasubramanyam debuteerde kort voor het festival met In Beautiful Disguises, over een meisje dat haar ouderlijk huis ontvlucht. Michaël Zeeman was gespreksleider.