Inschrijven op de nieuwsbrief

Angelina Enny

Angelina Enny
Angelina Enny

(Indonesië) is schrijver, acteur en theaterregisseur. Haar debuutbundel met verhalen Nokturnal Melankolia, over de schoonheid en esthetiek van depressie, werd in 2018 genomineerd voor de Khatulistiwa Literary Award en is bewerkt voor het theater. Ze is bezig met haar nieuwe roman Anjangsana, over haar persoonlijke relatie met haar kindermeisje, die het zwijgen werd opgelegd na de massamoord in Indonesië in 1965-1966. In 2019 werkte Enny samen met de Nederlandse schrijver en muzikant Robin Block aan een poëziebundel, In Between, Di Antara, waarin zij op zoek gaan naar hun persoonlijke verhalen, (familie)herinneringen en dromen, en hun gedeelde (Indonesische) geschiedenis. Dit resulteerde in de performance A Passage, Sebuah Antara, een mix van gedichten, songs, bewegingen en beelden. Ze traden hiermee oktober 2019 op tijdens het Literature and Ideas Festival (LIFEs) in Jakarta. Enny: "Voor mij bestaan historische gebeurtenissen uit persoonlijke geschiedenissen. Verhalen van mensen wier kronieken we vergeten zijn. Juist daarom moeten we ze vertellen." (Dutchculture.nl)

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Angelina Enny

 • Winternachten 2020

  Opening Night

  Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Manon Uphoff, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis

  Een fantastische line-up van Nederlandse en internationale auteurs geeft een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om het 25-jarig bestaan van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest).

  Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met, niet toevallig, 25 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is na afloop en verder het gehele festival verkrijgbaar in de festivalboekwinkel van De Vries Van Stockum; vanaf 14 januari ook in de reguliere (online) boekhandels.

  Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvangen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale topauteurs waamee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) - die ook die eerste Winternacht optrad -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Nelleke Noordervliet, Reggie Baay, Manon Uphoff en Cynthia McLeod. Tip: kijk beslist eens in ons geweldige online videoarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!

  Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk is het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Petina Gappah (Zimbabwe), Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.

  Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voert delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond.

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Angelina Enny

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Brieven van overzee

  In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.

  Op verzoek van Winternachten festival lieten acht schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop) en, in een gezamenlijk optreden, dichter Angelina Enny (Indonesië) en schrijver en musicus Robin Block.

  Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.

 • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

  Indonesië: geschiedenis is een belofte die altijd verbroken wordt

  Twee schrijvers uit Indonesië, de ene geboren in 1941 en de andere in 1978, bezien de geschiedenis van hun land en de manier waarop daar naar de voormalige kolonisator wordt gekeken. Chris Keulemans spreekt met hen over hoe dit hun werk beïnvloedt en nodigt ze uit om daar uit voor te dragen.

  Goenawan Mohamad is behalve een beroemde dichter ook journalist, essayist, redacteur en columnist. Mohamad leverde een bijdrage aan de vorming van de taal van Indonesië, Bahasa Indonesia. Op velerlei wijzen nam hij deel aan de strijd tegen het regime van Soeharto. Mohamad was in 1995 een van de deelnemers aan de eerste editie van het Winternachten festival, en is sindsdien meerdere malen voor het festival naar Den Haag teruggekeerd.

  Angelina Enny is schrijver, acteur en theaterregisseur. Haar debuut met verhalen Nokturnal Melankolia, is bewerkt voor het theater. In 2019 werkte Enny samen met de Nederlandse schrijver en muzikant Robin Block aan een poëziebundel, In between, Di Antara, waarin zij op zoek gaan naar hun persoonlijke verhalen, (familie)herinneringen en dromen, en hun gedeelde (Indonesische) geschiedenis. Enny: "Voor mij bestaan historische gebeurtenissen uit persoonlijke geschiedenissen. Verhalen van mensen wier kronieken we vergeten zijn. Juist daarom moeten we ze vertellen."

  Tip: Angelina Enny en Goenawan Mohamad dragen ook uit eigen werk voor tijdens de Opening Night - A Free Mind, op woensdag 15 januari.