Inschrijven op de nieuwsbrief

Andries Samuel

Andries Samuel - foto Karin Schimke
Andries Samuel - foto Karin Schimke

(Zuid-Afrika, 1974) is de zoon van schrijfster/dichteres Antjie Krog. Hij studeerde architectuur aan de Universiteit van Kaapstad en heeft gewerkt in Tel Aviv en New York. Hij schrijft tevens gedichten waarin architectuur een belangrijke rol speelt. Zowel het ontwerpen en de bouw van gebouwen fascineren hem in zijn debuutbundel Wanpraktyk. Samuel bekijkt ook de mens met het oog van de architect. Kort samengevat: we moeten constant werken aan onszelf om ons staande te houden in een wereld vol wreedheden. De bundel werd zeer lovend ontvangen in Zuid-Afrika en stond op de shortlist van de Ingrid Jonker Booker Prize voor het beste poëziedebuut. Naast zijn werk als architect is hij ook werkzaam als schrijver en vertaler. Andries Samuel is gescheiden en zijn vrouw en dochter wonen in Tel Aviv. Het eerste deel van zijn dichtbundel is aan het gemis van zijn elders opgroeiende dochter gewijd.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Andries Samuel

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    My verre-verste kind

    De zeer geliefde Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog introduceert haar zoon Andries Samuel, die met zijn bejubelde poëziedebuut in haar voetsporen treedt. Moeder en zoon dragen uit het hart gegrepen gedichten voor over de familieband tussen ouders en (klein)kinderen; Wende zette een speciaal voor deze gelegenheid een gedicht, dat Antjie Krog samen met haar zoon schreef, op muziek. Ze brengt dit nieuwe lied vanavond voor het eerst ten gehore en zingt ook ander werk. Engelstalig.

  • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    The Turning Point

    Drie schrijvers spreken over hun drijfveren om schrijver te worden in een vaak gewelddadige en complexe wereld. Architect Andries Samuel, documentairemaker en BBC-verslaggever Aminatta Forna en bouwkundig ingenieur Nihad Siries wendden zich alle drie op zeker moment tot de literatuur. Andries Samuel, de zoon van Antjie Krog, debuteerde in 2013 met de dichtbundel Wanpraktyk. Aminatta Forna schildert in haar recente roman Het huis met de schaduw de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië. De grote kracht van Nihad Siries is dat hij angst in humor weet om te zetten in zijn roman De stilte en het geluid. Wat maakte dat deze drie mensen gingen schrijven? Engelstalig.