Inschrijven op de nieuwsbrief

Andrej Koerkov

Andrej Koerkov - foto Serge Ligtenberg
Andrej Koerkov - foto Serge Ligtenberg

(Rusland, 1961) is een Oekraïense schrijver die werd geboren in Rusland en schrijft in het Russisch. Koerkov schreef al acht romans voor hij in 1991 zijn eerste werk in eigen beheer uitgaf. Met succes. Zijn romans werden veelvuldig vertaald en ook verfilmd. In zijn werk schetst hij met scherpe ironische blik de vaak harde werkelijkheid in het nieuwe Rusland. In De laatste liefde van de president, vertaald in 2008, beschrijft Koerkov met veel humor en cynisme hoe een jongen zich weet op te werken tot machtigste man van het land. Dit boek bracht Koerkov in de problemen: hij werd ondervraagd door de Oekraïense geheime dienst, zijn boeken werden uit de schappen gehaald en Poetin probeerde een lezing van hem in Parijs te voorkomen. In 2014 verscheen Ukraine Diaries, een ooggetuigeverslag van de politieke onrust in Oekraïne. Dagboek van een invasie (2022) is het indringende verslag van een mens op de vlucht, van een land dat zich met hand en tand verdedigt, en van een cultuur aan de frontlinie.

(WN 2023)

Archief beschikbaar voor: Andrej Koerkov

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Declic: Prospects of Dialogue in Post Chaos Time

  Met: Abdelfettah Kilito, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Youssouf Amine Elalamy

  Hoe werkt de dialoog die volgt op het conflict of op tijden van chaos? Hoe komen tegengestelde ideeën en partijen bij elkaar?

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Chaos and Dialogue

  Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Mohamed Achaari, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Taieb Belghazi

  Kunnen de snelle veranderingen in de wereld sinds het begin van de 21e eeuw (financiële crisis, Arabische lente, Ukraïne crisis, vluchtelingen, terrorisme) worden gezien als chaos? Een dialoog over de grenzen van culturen.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Authority and Dialogue

  Met: Abdelhay Moudden, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Driss Ksikes, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo

  Een paneldiscussie, met voordracht door de auteurs. Wat zijn de bronnen van gezag in een dialoog tussen naties? Moraal? Expertise? Esthetiek? Ideologie? Internationaal recht? Op basis waarvan bepalen we wat goed en fout is? Zijn concepten als multiculturalisme, pluralisme, diversiteit en tolerantie nog houdbaar? Het gesprek wordt geleid door Abdelhay Moudden. De Marokkanse deelnemers worden later bekendgemaakt.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Travelling Ideas

  Met: Abdellatif Khayati, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khalid Bekkaoui, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Sadiq Rddad, Souad Slaoui, Youssef Tibesse

  Een programma in de Universiteit van Fez. Ideeën hebben altijd gereisd. Is er in deze tijd van globalisering en 'glocalisering' iets veranderd in de manier waarop, de aard, de inhoud en de richting van die reizende ideeën? Een paneldiscussie geïllustreerd met voordrachten uit het werk van de auteurs.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  When Ideas Change

  Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khadija Merouazi, Mourad Mkinsi, Najib Bounahai, Ngwatilo Mawiyoo

  Er zijn grote veranderingen in de politieke verhoudingen in de afgelopen jaren: opkomst van extremismes en fundamentalismes, neergang van links, opkomst van het nationalisme. Kunnen we die veranderingen in historisch perspectief zien, of is dit een nieuw fenomeen? Een debat geïllustreerd met voordrachten door de auteurs.

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Seven Deadly Sins

  Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  The text of my life: Andrej Koerkov

  In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters. Engelstalig

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Writing in Times of Turmoil

  Kan een schrijver nog toevlucht zoeken in de verbeelding in tijden van oproer? Andrej Koerkov schreef romans, zoals De laatste liefde van de president, tot de revolutie in zijn woonplaats Kiev uitbrak. Hij besloot het non-fictie boek Ukraine Diaries te schrijven, over de opstand in Oekraïne. Toen de Arabische Lente uitbrak toog romancier Alaa al Aswani naar het Tahirplein in Caïro om daar dagenlang te bivakkeren. Hij beschreef de revolutie in Over Egypte, prikkelende overwegingen van een romanschrijver, waarin ieder artikel eindigt met de zin 'Democratie is de oplossing'.

  Alaa al Aswani vervangt de eerder aangekondigde Mircea Cărtărescu, die wegens familieomstandigheden verhinderd is.