Andrei Nekrasov
(1958) durft als Russische filmmaker zijn nek uit te steken met kritische documentaires en films over heikele politieke vraagstukken in zijn land. Zijn documentaire Russische Lessen over de eenzijdige berichtgeving over de Russisch-Georgische oorlog in 2008 leverde hem de titel Man van het jaar 2009 op in Georgië. Vanwege de scherpe kritiek die hij daarin uit op de Russische regering en het leger kon de film in Rusland alleen aan vrienden uit de oppositie worden vertoond. Zijn film Rebellion, de zaak Litvinenko uit 2007 is een aanklacht tegen de Russische staatsveiligheidsdienst FSB die achter verschillende bomaanslagen en gijzelingen zou zitten die zouden zijn gepleegd om Poetin in het zadel te houden. Nekrasov volgde verschillende film- en cultuurstudies in Rusland, Parijs en Bristol. In 1985 was hij de rechterhand van Andrei Tarkovsky bij de opnames en montage van Het Offer. Vervolgens maakte hij een aantal documentaires en tv-programma's. Zijn eerste korte film uit 1993, Verende Lenin, won de UNESCO-prijs in Cannes. Ook de lange speelfilm die daarna volgde, Liefde is zo sterk als de dood, viel in de prijzen. Nekrasov schrijft ook toneelteksten en werkt als theaterregisseur.
(nov 2010)Archief beschikbaar voor: Andrei Nekrasov
-
Oxfam Novib - PEN Awards
Met: Andrei Nekrasov, Arnold Karskens, David Van Reybrouck, Joris Luyendijk, Lionel Veer, Tom van der Lee, Xandra Schutte
Winternachten is erg blij dat Oxfam Novib en PEN Nederland op het festival bekend gaan maken wie de Oxfam Novib PEN Awards hebben gewonnen. Eén van de laureaten komt ook naar Den Haag om de prijs in ontvangst te nemen.
Ieder jaar reiken Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund de Oxfam Novib/PEN Awards uit. Ze kennen deze prijzen toe aan schrijvers en kunstenaars die niet willen zwijgen maar hun mening kenbaar durven maken en naar aanleiding hiervan in moeilijkheden zijn geraakt. Lionel Veer, de Nederlandse mensenrechten ambassadeur, reikt de prijzen uit.
Direct daarna start het PEN Dispuut, georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. PEN Nederland. In tijden van oorlog, onder dictatoriale regimes en onder andere extreme omstandigheden proberen de betrokken regeringen de verslaggeving te controleren en manipuleren. Propaganda en censuur zijn van oudsher bekende methoden om de openbare mening te beïnvloeden, maar tegenwoordig hoort ook technische manipulatie van nieuws tot de mogelijkheden. Hoe worden deze nieuwe manipulatiemethoden ingezet en hoe en waarom dienen ze ontmaskerd te worden? En hoe werkt de manipulatie van de media hier in het westen? Raoul Heertje bespreekt deze problematiek met schrijvers/journalisten Joris Luyendijk, Arnold Karskens, Xandra Schutte en David van Reybrouck. Prijsuitreiking: Engelstalig. Dispuut: Nederlandstalig.
-
Op zoek naar de waarheid in Rusland
Andrei Nekrasov is een Russische documentairemaker met een missie: met zijn films stelt hij maatschappelijke en politieke misstanden aan de kaak. Hij maakte onder meer documentaires over de moord op de Russische spion Alexander Litvinenko in 2006 en over Russisch-Georgische oorlog in 2008. Jelle Brandt Corstius maakte voor de VPRO in 2009 en 2010 twee documentaireseries over het leven van de gewone man in Rusland. Thijs Berman - voormalig correspondent in Rusland en europarlementarier - spreekt met hen over hun jacht op Russische waarheden van vandaag. Engelstalig.