Inschrijven op de nieuwsbrief

Amitav Ghosh

(1956, India) is een van de bekendste schrijvers van India. In zijn werk stelt hij de (post)koloniale problematiek van Azië centraal. Met zijn laatste roman Zee van papaver, die in januari in Nederland verschijnt, sleepte hij een nominatie voor de Bookerprize in de wacht. Het is het eerste deel van een trilogie over het koloniale verleden van Azië en speelt aan de vooravond van de eerste Opiumoorlog. In tegenstelling tot andere van origine Indiase schrijvers als VS Naipaul schrijft Ghosh niet in Oxford English, maar doorspekt hij zijn verhaal met 19e-eeuwse Anglo-Indiase woorden en zinnen. Ghosh debuteerde in 1986 met de roman Bengaals vuur of de macht van de rede (Nederlandse vertaling 1989) waarin hij onderzoekt in hoeverre de westerse rationele denkbeelden zijn in te passen in het traditionele Indiase denkpatroon. Zijn werk is vele malen onderscheiden in Azië en Europa en zeven boeken van Ghosh zijn vertaald in het Nederlands.

Archief beschikbaar voor: Amitav Ghosh

  • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

    True Fiction - gesprek met Amitav Ghosh

    Amitav Ghosh is een van de bekendste schrijvers van India. Met zijn laatste roman Zee van papaver, in januari in Nederland verschenen en op Winternachten gepresenteerd, sleepte hij een nominatie
    voor de Bookerprize in de wacht. Het is het eerste deel van een trilogie over het koloniale verleden van Azië en speelt aan de vooravond van de eerste Opiumoorlog. Onder grote publieke belangstelling ging Bas Heijne in gesprek met de auteur over zijn literaire werk.