Aminatta Forna
(Verenigd Koninkrijk, 1964) richt zich in haar werk op hoe oorlogsverschrikkingen worden herinnerd. Forna bracht een deel van haar jeugd door in Sierra Leone waar haar vader, een politicus, valselijk werd beschuldigd van verraad en werd opgehangen. Deze gebeurtenissen waren het onderwerp van haar memoires The Devil that Danced on the Water (2003). Forna werkte als verslaggever bij de BBC, waar ze opmerkelijke documentaires over Afrikaanse geschiedenis en cultuur schreef en regisseerde. In haar roman Ancestor Stones (2006, Maanschaduw) vertellen vier oudere Sierra Leoonse tantes verhalen uit het verleden aan hun nichtje. En in de roman The Memory of Love (2010, Fantoomliefde, 2013) probeert een Britse psycholoog in Freetown door te dringen tot een collectief stilzwijgen over het verleden. In The Hired Man (2013, Het huis met de schaduw) schildert Forna op briljante wijze slepende spanningen in één dorp in het naoorlogse Kroatië. In Happiness (2018, De paradox van geluk) biedt een Ghanese psychiater op bezoek in Londen een blik op Europa door Afrikaanse ogen.
(WU2024)Archief beschikbaar voor: Aminatta Forna
-
Opening Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag
Met: Adriaan van Dis, Aminatta Forna, Burhan Sönmez, Celeste Ng, Daniëlle Zawadi, Emilienne Malfatto, Hashem Kabreet, Jan van Zanen, Jörgen Tjon A Fong, Judith Uyterlinde, Sholeh Rezazadeh
Vrijheid om te spreken of te schrijven is belangrijk maar voor velen onmogelijk. Het festival opende met 'human voices' (thema van deze editie) uit Nederland en het buitenland: een unieke line up van beroemde schrijvers sprak zich uit. Dit was zo'n avond voor inspiratie, creatieve gedachten en trefzekere woorden die diepe indruk maken. Maak kennis met de auteurs die vier heerlijke Haagse festivaldagen van zich laten horen!
De 'Opening Night 2024' stond in het teken van vrijheid van het woord en de kracht van literatuur, met optredens en voordrachten van de Amerikaanse auteur Celeste Ng (internationaal een van de best gelezen auteur met Aziatische roots), de Britse schrijver Aminatta Forna (o.a. Het huis met de schaduw), van Adriaan van Dis (najaar 2023 verscheen zijn ontroerende nieuwe roman Naar zachtheid en een warm omhelzen), van Burhan Sönmez, auteur van o.a. Istanbul, Istanbul en voorzitter van schrijversorganisatie PEN International.
De jonge Haagse schrijver en spoken word artiest Daniëlle Zawadi en, begeleid door percussionist Hashem Kabreet, dichter en schrijver Sholeh Rezazadeh (o.a. de roman Ik ken een berg die op me wacht) traden op met spoken word performances.
Daarna ging presentator Jörgen Tjon A Fong in gesprek met de Amerikaanse romanschrijver Celeste Ng (o.a. de roman Onze verloren harten) en de Franse schrijver en fotojournalist Emilienne Malfatto (o.a. De kolonel slaapt niet) over wat 'Human Voices' in relatie tot vrije meningsuiting voor hen betekent. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, gaf tot slot de officiële aftrap en opende het festival!
In het programma was de vertoning opgenomen van de korte film Monument for murdered writers and journalists 2023, een project van Theatre of Wrong Decisions, Committee To Protect Journalists (CPJ) en PEN International.
Onze favoriete Haagse boekhandel De Vries Van Stockum was elke festivaldag in de foyer van Theater aan het Spui aanwezig met rijkgevulde tafels vol boeken (zowel Engels- als Nederlandstalig) van de auteurs die optreden tijdens het festival. Grasduin heerlijk in alle moois, en wie weet is de auteur zelf aanwezig om je net gekochte boek met een persoonlijk woord te signeren.
-
Boek van mijn leven met Aminatta Forna
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.
Aminatta Forna koos als favoriet De geest van Anil (2019) van Michael Ondaatje. In deze roman keert Anil terug naar haar vaderland Sri Lanka, dat verwoest wordt door een burgeroorlog. In opdracht van de Verenigde Naties doet ze onderzoek naar de slachtoffers van moordpartijen op het eiland. Wanneer ze in de ban raakt van een skelet dat ze vindt, volgt een koortsachtige zoektocht naar de identiteit van deze man - totdat Anils eigen leven in gevaar komt.
-
Where to Belong
Waar horen we thuis? Een van de meest fundamentele vragen van de mensheid. Een vraag die schrijvers zichzelf al jaren stellen. De vele verschillende antwoorden hierop zijn een belangrijk onderdeel van onze literatuur en ons erfgoed.
We vonden de perfecte auteurs om over deze grote vraag na te denken: Alejandra Ortiz en Aminatta Forna. Where to Belong is een thema dat op verschillende manieren terugkomt in hun publicaties, boeken en essays, en raakt aan belangrijke thema's als identiteit, gender en migratie.
Alejandra Ortiz en Aminatta Forna hebben hun gedachten over dit onderwerp van tevoren opgeschreven. Ze presenteerden hun verhalen tijdens het programma, gevolgd door een interactief gesprek onder leiding van Shantie Singh.
-
Body Language
Een van de dingen die de mens onderscheidt van de machine, is dat de mens een lichaam heeft. Een lichaam dat aangename sensaties kan ervaren, en ook pijn. Het lichaam is ons eerste visitekaartje naar de buitenwereld, het is de buitenkant die door anderen wordt gezien, beoordeeld en in een hokje geplaatst. Hierover gingen schrijvers Aminatta Forna en Celeste Ng met elkaar in gesprek. Ook droegen ze voor uit hun werk. Gespreksleider was schrijver en journalist Hassnae Bouazza.
Aminatta Forna (VK) is de dochter van een Sierra Leoonse vader en een Schotse moeder. In haar werk staat de vraag centraal hoe gruwelen uit een oorlog ook jaren na dato worden herinnerd. Forna brengt haar jeugd deels door in Sierra Leone waar haar vader, een politicus, wordt beschuldigd van verraad en opgehangen. Over deze gebeurtenissen schrijft ze in 2003 de autobiografie The Devil that Danced on the Water.
Voor dit debuut werkt ze als verslaggever en documentairemaker bij de BBC, waarbij vooral haar indringende reportages over Afrika opvallen. In haar roman Maanschaduw (2006) vertellen vier oudere Sierra Leoonse tantes verhalen uit het verleden aan hun nichtje. In de roman Fantoomliefde (2013) ziet een Londense psychiater in Freetown dat iedereen lijdt aan posttraumatische stress, maar niemand over zijn ervaringen praat. In Het huis met de schaduw (2013) schildert Forna op briljante wijze de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië.
Celeste Ng (VS) brengt voor het Writers Unlimited festival 2024 haar eerste bezoek aan Nederland. De drie romans ze schreef zijn echte page-turners. Ze is momenteel internationaal de best gelezen auteur met Aziatische roots. Haar romandebuut Wat ik nooit eerder gezegd heb (2014, Everything I Never Told You) is een gevoelig portret van een familie met meerdere culturen. Kleine brandjes overal (2017, Little Fires Everywhere), een nog grotere bestseller, is verfilmd met Reese Witherspoon en Kerry Washington (te zien op Prime).
Haar derde roman Onze verloren harten (2022, Our Missing Hearts) draait om de liefde tussen moeder en kind, discriminatie van mensen met Aziatische roots en om menselijkheid in donkere tijden. Celeste Ng groeide op in Pittsburgh en Shaker Heights (Ohio) en studeerde aan de Harvard Universiteit. Haar verhalen en essays verschenen in onder meer de New York Times en The Guardian.
Festivaltip: Celeste Ng en Aminatta Forna traden ook op tijdens de Opening Night (donderdag 18 januari 2024) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 20 januari 2024).
-
Met de schrijvers aan tafel: Aminatta Forna en Noreena Hertz
Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijvers Aminatta Forna en Noreena Hertz. We luisteren naar hun favoriete muziek, en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw boeken te laten signeren! Engelstalig.
-
De tekst van mijn leven: Aminatta Forna
Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijfster Aminatta Forna haar leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest mee en gaat in kleine kring met haar in gesprek. Engelstalig.
-
The Turning Point
Drie schrijvers spreken over hun drijfveren om schrijver te worden in een vaak gewelddadige en complexe wereld. Architect Andries Samuel, documentairemaker en BBC-verslaggever Aminatta Forna en bouwkundig ingenieur Nihad Siries wendden zich alle drie op zeker moment tot de literatuur. Andries Samuel, de zoon van Antjie Krog, debuteerde in 2013 met de dichtbundel Wanpraktyk. Aminatta Forna schildert in haar recente roman Het huis met de schaduw de gistende spanning in het naoorlogse Kroatië. De grote kracht van Nihad Siries is dat hij angst in humor weet om te zetten in zijn roman De stilte en het geluid. Wat maakte dat deze drie mensen gingen schrijven? Engelstalig.
-
Like me. Please like me. Openingslezing door Amin Maalouf
Zie me. Hoor me. Lees me. Waardeer me. Like me. Wees zoals ik. Doe mij na. Sluit je aan bij mij: met de democratisering van de media door Internet en de sociale media, is de hang naar erkenning gegroeid. Niet alleen beroemdheden hebben podia om te schitteren, iedereen met een blog, Facebook- of Twitteraccount kan zijn eigen koninkrijkje scheppen en zich dichter, schrijver, politiek deskundige of milieu-expert wanen. Grenzen vervagen; idolen en politici kun je aanspreken op Twitter waardoor het lijkt alsof je er écht toe doet. En een like of retweet is de beloning. Nieuwe online gemeenschappen worden gevormd, niet gehinderd door landsgrenzen of lokale politiek. De nieuwe wereldburger creëert zijn eigen virtuele samenleving van gelijkgestemden. Wat betekent het leven in een virtuele wereld voor de identiteit van mensen? Amin Maalouf buigt zich over de diepere lagen en consequenties achter een simpel verzoekje: Like me. Aansluitend een debat naar aanleiding van de lezing. Engelstalig.