Inschrijven op de nieuwsbrief

Amin Maalouf

Amin Maalouf - foto Philippe Matsas
Amin Maalouf - foto Philippe Matsas

(Libanon, 1949) is journalist, schrijver en winnaar van de Prix Goncourt. Sinds 2011 is hij lid van de Académie Française. Opgeleid tot socioloog en econoom besloot hij al op jonge leeftijd om journalist te worden. In 1976 ontvluchtte hij de burgeroorlog in zijn land en vestigde zich in Frankrijk. Na het succes van Rovers, Christenhonden, Vrouwenschenners (De kruistochten in Arabische kronieken) uit 1983 koos hij volledig voor het schrijverschap. Er zijn inmiddels acht titels van hem verschenen in het Nederlands. In zijn nieuwste boek De ontheemden keert een in Frankrijk alom bewonderde historicus terug naar Libanon om afscheid te nemen van een stervende vriend. Hij ontmoet mensen uit zijn jeugd die andere, soms gruwelijke, keuzes hebben gemaakt. Maar mag hij daar wel over oordelen vanuit zijn luxe positie? Een intrigerende roman die volgens Le Figaro 'blijft nazinderen'. De worsteling met zijn achtergrond speelt ook een rol in eerder werk. In het essay Moordende identiteiten pleit hij ervoor om tot meerdere culturen te behoren.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Amin Maalouf

 • Winternachten 2014

  Amin Maalouf meets Petra Stienen

  Met: Amin Maalouf, Petra Stienen

  Arabiste en publiciste Petra Stienen spreekt met de eregast van het festival, de grote Libanees/Franse auteur Amin Maalouf.

  Multiculturaliteit is in het Nederlandse debat bijna een vloek geworden, maar voor Amin Maalouf is het een mensenrecht: 'Wij leven nu in een wereld waarin we mensen dwingen te kiezen waartoe zij behoren. Wij hebben een nieuwe houding ten opzichte van identiteit nodig, het moet legitiem worden om meerdere identiteiten te hebben. '

  In zijn nieuwe roman De Ontheemden (Les Desorientés) beschrijft hij de gevoelens en gedachten die leiden tot migratie: 'Misschien stelt mijn leven, evenals dat van de mensen die ik heb gekend, niet veel voor vergeleken bij dat van een beroemde veroveraar. Maar het is mijn leven, en als ik vind dat het slechts vergetelheid verdient, dan heb ik niet verdiend te leven.'

  Engelstalig.

  Op zondagmorgen 12 januari was de uitzending van Boeken op Nederland 1 gewijd aan Amin Maalouf. Kijk hier naar de uitzending.

  Een half uur na afloop van dit programma, om 16.00 uur, kunt u deelnemen aan de Wim Brands Leesclub, waarin de roman De Ontheemden besproken wordt met het publiek, en met schrijver Fouad Laroui en Arabiste Petra Stienen. Dit programma is Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Like me. Please like me. Openingslezing door Amin Maalouf

  Zie me. Hoor me. Lees me. Waardeer me. Like me. Wees zoals ik. Doe mij na. Sluit je aan bij mij: met de democratisering van de media door Internet en de sociale media, is de hang naar erkenning gegroeid. Niet alleen beroemdheden hebben podia om te schitteren, iedereen met een blog, Facebook- of Twitteraccount kan zijn eigen koninkrijkje scheppen en zich dichter, schrijver, politiek deskundige of milieu-expert wanen. Grenzen vervagen; idolen en politici kun je aanspreken op Twitter waardoor het lijkt alsof je er écht toe doet. En een like of retweet is de beloning. Nieuwe online gemeenschappen worden gevormd, niet gehinderd door landsgrenzen of lokale politiek. De nieuwe wereldburger creëert zijn eigen virtuele samenleving van gelijkgestemden. Wat betekent het leven in een virtuele wereld voor de identiteit van mensen? Amin Maalouf buigt zich over de diepere lagen en consequenties achter een simpel verzoekje: Like me. Aansluitend een debat naar aanleiding van de lezing. Engelstalig.