Inschrijven op de nieuwsbrief

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen - foto Stephan Vanfleteren
Alma Mathijsen - foto Stephan Vanfleteren

(Amsterdam, 1984) is schrijver, journalist en columnist voor NRC en Linda. Mathijsen debuteert in 2006 met Binnen spelen, waarin naamgenote Alma seksuele ontmoetingen heeft met bekenden als premier Balkenende en Bert uit Sesamstraat. In 2011 volgt Alles is Carmen over een meisje dat geen doel in haar leven kent tot ze verliefd wordt. In 2014 verscheen haar biografisch getinte roman De grote goede dingen, over de dochter van een anarchistische muzikant die naar Israël reist om uit te zoeken wie haar overleden vader was. De roman Vergeet de meisjes verschijnt in 2017. De novelle Ik wil geen hond zijn verschijnt 2019 ter ere van het 75-jarig bestaan van De Bezige Bij. In haar autobiografische Bewaar de zomer (2020) schrijft ze openhartig over verlies, volwassen worden, taal en liefde. Voorjaar 2024 verschijnt haar nieuwe roman Onderland.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Alma Mathijsen

 • Writers Unlimited 2024

  Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

  Met: Aad Meinderts, Alma Mathijsen, Anjet Daanje, Benjamin Herman, Blue Moon, Corrie van Binsbergen, Ellen ten Damme, Judith Uyterlinde, Kees van Kooten, Mirjam van Hengel, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer, Rozalie Hirs, Saskia Bruines, Tjibbe Veldkamp, Tomas Lieske

  Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vindt op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2024 een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Het programma wordt georganiseerd door Writers Unlimited en het Literatuurmuseum in samenwerking met de Jan Campert-Stichting, de Volkskrant en De Bezige Bij.

  Ode aan Remco Campert
  Remco Campert zal worden geëerd met optredens door prominente schrijvers en artiesten als Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer, gitarist Corrie van Binsbergen en jazzmusicus Benjamin Herman die zich allen voor hun muzikale of gesproken bijdragen door de persoon en het werk van Remco laten inspireren.

  Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.

  Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.

  Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
  Het festival besluit met de Haagse Literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door het Literatuurmuseum. De winnaars - Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp - ontvangen hun prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur en Economie van Den Haag. Elke winnaar wordt geëerd met een laudatio door een speciale gast.

  Anjet Daanje ontvangt de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse onderscheiding voor een oeuvre. Tomas Lieske krijgt de F. Bordewijk-prijs overhandigd voor zijn roman Niets dat hier hemelt. Rozalie Hirs ontvangt de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel ecologica. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdboeken gaat naar Tjibbe Veldkamp voor zijn De jongen die van de wereld hield.

  Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum, spreken welkomstwoorden.

  Boekhandel De Vries van Stockum is in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn - met gelegenheid tot signeren!

  Ode aan Remco Campert en Uitreiking Haagse Literatuurprijzen werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van het Literatuurmuseum and Writers Unlimited. De presentatie is in handen van Mirjam van Hengel.

 • Writers Unlimited 2024

  de Volkskrant Leesclub Live over Remco Camperts oeuvre en roman 'Het satijnen hart'

  Met: Alma Mathijsen, Bert Wagendorp, Frank van Bommel, Frans van Deursen, Frederique van Rijn, Jan Mulder, Mark Nieuwenhuis, Mirjam van Hengel, Wilma de Rek

  In de Volkskrant Leesclub Live staat het veelzijdige oeuvre centraal van Remco Campert, in het bijzonder zijn roman Het satijnen hart, met de mogelijkheid voor bezoekers om vragen te stellen aan een geweldig schrijverspanel van deskundige liefhebbers van zijn werk: Jan Mulder, Alma Mathijsen, Bert Wagendorp en Mirjam van Hengel.

  Via de Volkskrant Leesclub bestel je Camperts roman Het satijnen hart (speciaal voor deze gelegenheid heruitgegeven door De Bezige Bij) en krijg je korting op de toegangsprijs!

  Jan Mulder vertelt over Remco als columnist; Alma Mathijsen over Remco als romanschrijver; Bert Wagendorp over zijn verhalen en Mirjam van Hengel over de poëzie. Wilma de Rek, chef boeken van de Volkskrant, neemt deel als gespreksleider.

  Als muzikaal-poëtisch intermezzo voeren Frederique van Rijn en acteur/zanger Frans van Deursen een fragment uit van de voorstelling Poëzie is mijn adem met gedichten van Remco Campert, begeleid door Mark Nieuwenhuis (composities, trompet, samples, beats) en Frank van Bommel (composities, piano, divers slagwerk).

  Remco Campert (1929-2022), geboren in Den Haag, was een van Nederlands geliefdste en veelzijdigste schrijvers. Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk en in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, boeken die uitgroeiden tot hedendaagse klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef Campert samen met Mulder CaMu, een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant. In 2004 verscheen de roman Een liefde in Parijs, dat uitgroeide tot een grote bestseller. In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.

  Festivaltip: Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen (Koninklijke Schouwburg, zondagmiddag 21 januari 2024) met optredens van Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Ronelda Kamfer, Ellen ten Damme, Benjamin Herman en Corrie van Binsbergen, gevolgd door de feestelijke uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen aan Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp.

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Ode aan Remco's jas

  De poëzie van Remco Campert staat in de schijnwerpers in dit feestelijke programma. De Portugese fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor dit programma Ode aan mijn jas van Remco Campert, in een compositie van haar pianist/begeleider João Paulo, gemaakt ter gelegenheid van dit programma. Mustafa Stitou, Hanneke van Eijken en drie dichters, die genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs - Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst -, dragen een gedicht op aan Remco of schrijven een door zijn poëzie geïnspireerd gedicht. Het programma wordt afgesloten door koor Blue Moon, met een lied over een passage uit Het leven is verrukkulluk. Alma Mathijsen presenteert. Programma i.s.m. Poetry International en VSB Poëzieprijs. Nederlandstalig.