Inschrijven op de nieuwsbrief

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen - foto Merlijn Doomernik
Alma Mathijsen - foto Merlijn Doomernik

(Amsterdam, 1984) is schrijver. Ze debuteert in 2006 met Binnen spelen, waarin naamgenote Alma seksuele ontmoetingen heeft met bekenden als premier Balkenende en Bert uit Sesamstraat. In 2011 volgt Alles is Carmen over een meisje dat geen doel in haar leven kent tot ze verliefd wordt. In 2014 verscheen haar biografisch getinte roman De grote goede dingen, over de dochter van een anarchistische muzikant die naar Israël reist om uit te zoeken wie haar overleden vader was. De roman Vergeet de meisjes verschijnt in 2017. De novelle Ik wil geen hond zijn verschijnt 2019 ter ere van het 75-jarig bestaan van De Bezige Bij. In haar autobiografische Bewaar de zomer (2020, geselecteerd voor de longlist Libris Literatuurprijs) schrijft ze openhartig over verlies, volwassen worden, taal en liefde. Voorjaar 2024 verschijnt haar nieuwe roman Onderland.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Alma Mathijsen

  • Writers Unlimited 2024

    Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

    Met: Aad Meinderts, Alma Mathijsen, Anjet Daanje, Benjamin Herman, Blue Moon, Corrie van Binsbergen, Ellen ten Damme, Jan Kuijper, Judith Uyterlinde, Kees 't Hart, Kees van Kooten, Lucky Fonz III, Maartje Meijer, Marjoleine de Vos, Mirjam van Hengel, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer, Rozalie Hirs, Saskia Bruines, Tjibbe Veldkamp, Tomas Lieske

    Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vond op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag 2024 een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen. Het programma werd georganiseerd door Writers Unlimited en het Literatuurmuseum in samenwerking met de Jan Campert-Stichting, de Volkskrant en De Bezige Bij.

    Ode aan Remco Campert
    Remco Campert werd geëerd met optredens door prominente schrijvers en artiesten als Ellen ten Damme, Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel, de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer, gitarist Corrie van Binsbergen en het Benjamin Herman Kwartet gevormd door Benjamin Herman (saxofoon), Thomas Poll (contrabas), Timothy Banchet (piano) en Jimmi Hueting (drums). Allen lieten zich voor hun muzikale of gesproken bijdragen inspireren door de persoon en het werk van Remco.

    Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campert-prijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.

    Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.

    Uitreiking Haagse Literatuurprijzen
    Het festival besloot met de Haagse Literatuurprijzen, die jaarlijks worden toegekend en uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. De laureaten - Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp - ontvingen hun prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Cultuur en Economie van Den Haag.

    Anjet Daanje ontving de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse onderscheiding voor een oeuvre. Tomas Lieske kreeg de F. Bordewijk-prijs overhandigd voor zijn roman Niets dat hier hemelt. Rozalie Hirs ontving de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel ecologica. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdboeken ging naar Tjibbe Veldkamp voor zijn De jongen die van de wereld hield.

    Elke laureaat werd geëerd met een laudatio door een speciale gast! Zo traden schrijver Kees 't Hart en pianist, zanger en componist Maartje Meijer op voor Anjet Daanje. Rozalie Hirs en Tomas Lieske werden lovend toegesproken door respectievelijk dichter Jan Kuijper en schrijver Marjoleine de Vos. Singer-songwriter Lucky Fonz III trad op voor Tjibbe Veldkamp.

    Judith Uyterlinde, directeur van Writers Unlimited, en Aad Meinderts, voorzitter van de Jan Campert-Stichting, spraken welkomstwoorden.

    Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnamen, verkrijgbaar zijn!

    Ode aan Remco Campert en Uitreiking Haagse Literatuurprijzen werd samengesteld door Jet Steinz in opdracht van de Jan Campert-Stichting en Writers Unlimited. De presentatie was in handen van Mirjam van Hengel. Alle informatie over de laureaten is te vinden op literatuurmuseum.nl.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Ode aan Remco's jas

    De poëzie van Remco Campert staat in de schijnwerpers in dit feestelijke programma. De Portugese fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor dit programma Ode aan mijn jas van Remco Campert, in een compositie van haar pianist/begeleider João Paulo, gemaakt ter gelegenheid van dit programma. Mustafa Stitou, Hanneke van Eijken en drie dichters, die genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs - Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst -, dragen een gedicht op aan Remco of schrijven een door zijn poëzie geïnspireerd gedicht. Het programma wordt afgesloten door koor Blue Moon, met een lied over een passage uit Het leven is verrukkulluk. Alma Mathijsen presenteert. Programma i.s.m. Poetry International en VSB Poëzieprijs. Nederlandstalig.