Alejandra Ortiz
is een transvrouw die voor geweld en transfobie vluchtte uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ze heeft een taalhuis opgezet, symposia georganiseerd en meegeschreven aan onderzoeksrapporten, allemaal om de positie van trans vluchtelingen te verbeteren. Voor haar werk ontving zij de Winq Community Award 2023 en de Harper's Bazaar Woman of the Year Award 2024. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn en over haar asielaanvraagprocedure in Nederland. Haar boek is geselecteerd als een van de tien regenboogboeken van Nederland en is genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2023.
(WU2025)Archief beschikbaar voor: Alejandra Ortiz
-
Trans, Writing, Joy
Daag jouw perceptie van Vrouwelijkheid en Mannelijkheid uit en doe met ons mee! Dit programma is een viering van Gender, Literatuur en Creatieve Energie.
Alvina Chamberland en Alara Adilow zullen voorlezen uit hun werk en met Alejandra Ortiz spreken over de manier waarop deze concepten hun werk en hun leven bepalen. Na het (Engelstalige) gesprek wordt de zaal omgetoverd tot een Room of Joy, met muziek, dans en viering van ieders uniciteit met optredens van dichter en spoken word-artiest Zaïre Krieger, performer Patri Roa Johansen en DJ Shari Jae. Voel je vrij om mee te dansen!
Alara Adilow is een Somalische dichter en schrijver woonachtig in Nederland. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. Adilow publiceerde gedichten in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze is gastschrijver bij nY en werkt aan haar romandebuut Kijk es naar al dit licht, dat verschijnt in 2025.
Alvina Chamberland is een Zweeds-Amerikaanse auteur van voornamelijk literaire autofictieromans, woonachtig in Athene en Berlijn. Door middel van dichterlijk proza, scherp sociaal commentaar en galgenhumor duikt haar roman en Engelstalige debuut Love the World or Get Killed Trying (2024) in het hoofd van Alvina, een transvrouw van bijna 30.
Zaïre Krieger is dichter, spoken word-artiest, activist, journalist en vertaler. Haar performances zijn gelaagd, ritmisch en doorvoeld. Ze vertaalde het gedicht The Hill We Climb dat Amanda Gorman voordroeg tijdens Joe Bidens inauguratie. In 2025 verschijnt haar tweetalige dichtbundel Chameleon, over het maken van een eigen plek om je thuis te voelen en jezelf toestaan multidimensionaal te zijn.
Alejandra Ortiz is een transvrouw die voor geweld en transfobie vluchtte uit Mexico. In Nederland zet zij zich in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, en haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn.
Patri Roa Johansen is een Colombiaans-Deense klassiek geschoolde muzikant, performancekunstenaar en trans community builder. Momenteel woont hij in Amsterdam. Hij is lid van Papaya Kuir, een intersectionele feministische organisatie voor en door Trans, Lesbian & Queer Latinx asielzoekers/migranten in Nederland. Hij is ook een van de oprichters van het bekroonde House of Løstbois, een drag king-collectief in Amsterdam. Sinds 2019 doet Patri aka LatinX Charm creatief onderzoek naar genderexpressie door middel van realness drag.
Shari Jae is sinds de oprichting drijvende kracht van het T-Huis (Transhuis) in Amsterdam, een safe space voor transpersonen in het Amsterdamse Wallengebied. In 2024 nam ze feestelijk afscheid als coordinator. Ze blijft zich inzetten voor de doelgroep. Als baby kwam ze eind jaren zestig vanuit Biafra (nu Nigeria), waar toen een burgeroorlog woedde, terecht in Nederland. In haar jeugd bij pleegouders heeft ze de gevolgen van polio nooit als belemmering gezien. Als ze in de veertig is, gaat ze in transitie. Ze is sinds 2021 ambassadeur van Pride Amsterdam.
Trans, Writing, Joy is samengesteld voor Writers Unlimited Festival 2025 door Alejandra Ortiz en Shantie Singh.
-
Films van mijn leven: Alejandra Ortiz presenteert haar favoriete filmfragmenten
Schrijver Alejandra Ortiz houdt van films. Daarom is ze de speciale gast in Films van mijn leven. Daarin presenteert ze in gesprek met Gerlinda Heywegen haar werk en leven aan de hand van haar favoriete filmfragmenten. Engels gesproken.
Ortiz, die als transvrouw haar geboorteland Mexico ontvluchtte uit angst voor geweld en transfobie, kwam in Nederland in aanraking met een vastgelopen vluchtelingensysteem. In haar boek De waarheid zal me bevrijden (2022) schrijft ze erover.
In de filmfragmenten die Alejandra laat zien komt veel aan bod: machismo in (Mexicaanse) films, de positie van vrouwen en speciaal transvrouwen in films en het geluk dat je kunt vinden als je naar films kijkt. Zo is Pedro Almodovar een van de regisseurs die ze hoog heeft zitten. Ook zullen verrassingsfragmenten de revue passeren.
Zeker komen Doctor Zhivago (David Lean, 1965), Les Uns et les Autres (Claude Lelouch, 1981, de Mexicaanse film El lugar sin limítes (Arturo Ripstein, 1978, ook bekend als Hell Without Limits), Women on the Verge of a Nervous Breakdown (Pedro Almodóvar, 1988) en de Frans-Mexicaanse muzikale misdaadfilm Emilia Pérez (Jacques Audiard, 2024) voorbij. Alejandra belooft zo eerlijk en open te vertellen als ze in haar boek ook doet.
Alejandra Ortiz zet zich in Nederland in voor een beter leven van trans personen, in het bijzonder voor trans personen van kleur - met of zonder papieren. Ze heeft een taalhuis opgezet, symposia georganiseerd en meegeschreven aan onderzoeksrapporten, allemaal om de positie van trans vluchtelingen te verbeteren. Voor haar werk ontving zij de Winq Community Award 2023 en de Harper's Bazaar Woman of the Year Award 2024. Ortiz schreef het autobiografische De waarheid zal me bevrijden (2022) over haar jeugd, haar leven als transgender vrouw, haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn en over haar asielaanvraagprocedure in Nederland. Haar boek is geselecteerd als een van de tien regenboogboeken van Nederland en is genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2023.
Gerlinda Heywegen is programmamaker, schrijver, organisator, lezinggever en podcaster, voornamelijk op het gebied van film, regelmatig in combinatie met literatuur. Ze is programmeur voor Film by the Sea in Vlissingen en maakt filmprogramma's voor het Writers Unlimited Festival. Koning Film is het door haar opgezette collectief van sprekers over film, ieder op hun eigen terrein, van muziek tot filosofie. Heywegen schreef onder andere The other director, een boek over directors of photography, ze werkte mee aan Passie voor Cinema (Frans Westra) over 40 jaar filmvertoning in Nederland en was redacteur en journalist voor filmtijdschrift Skrien. Tegenwoordig schrijft ze regelmatig voor de websites van Netherlands Society of Cinematographers en Elders Literair.
Festivaltip: Alejandra Ortiz maakt samen met Shantie Singh voor Writers Unlimited Festival op zaterdagavond 25 januari 2025 Trans, Writing, Joy, een van de Saturday Night Unlimited-programma's. Daarin gaat Alejandra met trans auteurs Alvina Chamberland en Alara Adilow in gesprek, en dragen deze voor uit eigen werk. Tegen het einde nemen spoken word-artiest Zaïre Krieger, trans man en performer Padri Roa Johansen en DJ Shari Jae het over en is iedereen welkom om te swingen en dansen.
Films van mijn Leven: de favoriete filmfragmenten van Alejandra Ortiz is voor Writers Unlimited Festival 2025 samengesteld door Gerlinda Heywegen.
-
Boek van mijn leven met Alejandra Ortiz
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Abdelkader Benali.
Alejandra Ortiz koos als favoriet boek We the Living van Ayn Rand. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1936 en portretteert de impact van de Russische Revolutie op drie mensen die het recht opeisen om hun eigen leven te leiden en hun eigen geluk na te streven.
-
Where to Belong
Waar horen we thuis? Een van de meest fundamentele vragen van de mensheid. Een vraag die schrijvers zichzelf al jaren stellen. De vele verschillende antwoorden hierop zijn een belangrijk onderdeel van onze literatuur en ons erfgoed.
We vonden de perfecte auteurs om over deze grote vraag na te denken: Alejandra Ortiz en Aminatta Forna. Where to Belong is een thema dat op verschillende manieren terugkomt in hun publicaties, boeken en essays, en raakt aan belangrijke thema's als identiteit, gender en migratie.
Alejandra Ortiz en Aminatta Forna hebben hun gedachten over dit onderwerp van tevoren opgeschreven. Ze presenteerden hun verhalen tijdens het programma, gevolgd door een interactief gesprek onder leiding van Shantie Singh.