Inschrijven op de nieuwsbrief

Alberto Manguel

Alberto Manguel - foto Basso Cannarsa/Opale
Alberto Manguel - foto Basso Cannarsa/Opale

(Argentinië, 1948) is schrijver van non-fictie, journalist en bibliofiel. Hij verwierf internationale bekendheid met Dagboek van een lezer, Kunstlezen, Een geschiedenis van het lezen en De Bibliotheek bij Nacht. Manguel bracht zijn vroege jeugd door in Tel Aviv waar zijn vader ambassadeur was. Hij sprak daar Duits en Engels en leerde pas na terugkeer in Argentinië op zijn zevende Spaans. Negen jaar later vroeg de blinde schrijver Jorge Luis Borges om hem voor te lezen en zo ontstond zijn grote liefde voor literatuur. Inmiddels heeft hij meer dan 30.000 boeken verzameld. Vlak voor de Vuile Oorlog vertrok hij naar Europa waar hij begon aan een groot oeuvre over de wereldliteratuur. Hij verruilde Europa voor Canada en in 2000 verhuisde hij samen met zijn boeken naar het Franse Poitou-Charentes. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk, waaronder onlangs de prestigieuze Franse Prix Médicis. www.alberto.manguel.com

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Alberto Manguel

 • Winternachten 2013

  Alberto Manguel: Een leven in lezen

  Met: Alberto Manguel, Wim Brands

  De van oorsprong Argentijnse schrijver en wereldburger Alberto Manguel geldt als een gepassioneerde lezer die zijn liefde voor het geschreven woord met een aanstekelijk enthousiasme weet over te dragen. Schrijven is verleiden, schrijven is een daad van verzet, schrijven is het moment waarin de auteur het initiatief neemt tot een intiem gesprek met de lezer. Een daad die al 6000 jaar oud is. Manguel heeft een encyclopedische kennis van de geschiedenis van het boek. Welke boeken veranderden zijn leven? En vanwaar die drijfveer om zijn passie voor het boek zo nauwgezet uiteen te zetten? Wim Brands (VPRO Boeken) voert een gesprek met de auteur over zijn werk en passie voor de literatuur. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Alberto Manguel

  Gesprek met de beroemde Argentijnse schrijver, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Forget it!

  Schrijvers over zwarte bladzijden in de geschiedenis van hun land. Hoe om te gaan met pijnlijke kwesties uit het verleden, is het aan schrijvers deze boven water krijgen en zo ja, doen ze daar wel goed aan? Is vergeten en met een schone lei beginnen niet effectiever om verder te komen? Hanaan as-Sjaikh schreef over de burgeroorlog in Libanon, Alberto Manguel deed dat over de vuile oorlog in Argentinië en Hans Goedkoop wierp in zijn boek De laatste man een nieuw licht op het Nederlands Indië ten tijde van de politionele acties. David Van Reybrouck praat met hen. De Keniaanse Ngwatilo Mawiyoo verzorgt een muzikaal intermezzo begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig.