Inschrijven op de nieuwsbrief

Albertina Soepboer

Albertina Soepboer - foto Serge Ligtenberg 2000
Albertina Soepboer - foto Serge Ligtenberg 2000

(Holwerd, 1969) debuteerde met de Friestalige dichtbundel Gearslach in 1995. Haar eerste Nederlandstalige bundel is De hengstenvrouw (1997), een vertaling en bewerking van de bundels Gearslach en De twirre vn de tijd (1997). In haar poëzie is de meertaligheid een belangrijk thema. Een ander belangrijk thema is landschap, zoals het wad waar ze opgroeide, maar ook reizen naar Spanje, Ierland, Schotland en Marokko spelen een rol. Ook muziek en haar eigen teken- en schilderwerk hebben invloed op haar schrijven. Recent werk is de bundel De dieptering (2001) en de bundel Het nachtland/De knotwilg (2003). Naast gedichten schrijft Albertina Soepboer proza en toneel en werkt ze als redacteur en docent.
WIN 2005

Archief beschikbaar voor: Albertina Soepboer

  • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

    Poëzieprogramma: Dirty Harry en de politiehond

    Do you feel lucky, punk? Dat zijn woorden waarbij iedereen het beeld wel ziet. Het wordt een gedicht, bij de in 2004 gedebuteerde Onno Kosters. Gedichten bij foto's, tv-beelden of strips: Menno Wigman schreef gedichten naar aanleiding van oude politiefoto's, Wim Brands schreef een gedicht bij Kuifje en Albertina Soepboer zette haar landschapsfoto's om in dichtvorm. De dichters dragen voor en tonen hun inspiratiebron.

  • Winternachten 2001 – Winternacht 1

    Performing Poets

    Lasana M. Sekou is een dichter uit Sint Maarten met een duidelijke boodschap over slavernij en gedwongen migratie. Tezamen met de Nederlandse performing poets Mustafa Stitou, Ruben van Gogh en Albertina Soepboer werd het thema van de verplaatsing verder uitgewerkt. De Zuid-Afrikaanse dichter Koos Kombuis zette zijn gedichten op muziek. Swingende gedichten met gitaarmuziek in de foyer. Hier trad ook de dichter Jan Kees van de Werk op. Hij droeg o.a. voor uit zijn recente bundel De Vissenvrouw. Dit programma in de foyer werd gepresenteerd door Basil Appollis. Met zijn Kaapse kleurlingenhumor bracht hij ook zijn eigen programma als stand-up comedian.