Inschrijven op de nieuwsbrief

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou - foto Hermance Triay
Alain Mabanckou - foto Hermance Triay

(Congo-Brazzaville, 1966) is een van de bekendste Frans-Afrikaanse schrijvers. In romans als Verre cassé, African Psycho en Black Bazaar schetst hij zijn jeugd in Afrika en het leven van de Afrikaanse inwoners van Parijs, de stad waar hij in 1989 ging studeren. In 2012 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Pointe-Noire. Zijn roman Petit Piment (Prins Peper, 2015) kwam daar uit voort. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren. De roman is opgedragen aan de jongens van de Côte Sauvage, het stadsstrand van Pointe-Noire, met wie de auteur sprak. Mabanckou doceert Franse letterkunde aan de University of California Los Angeles. Zijn werk is in meer dan tien talen vertaald.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Alain Mabanckou

 • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Alain Mabanckou

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.

 • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

  Books Unlimited: Nino Haratischwili en Alain Mabanckou

  Dit is de unieke mogelijkheid om kennis te maken met twee internationale topschrijvers en hun recent in Nederland verschenen boeken. Eén op één gaat Lisa Weeda, schrijfster en docent van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, een half uur in gesprek met Nino Haratischwili (Duitsland/Georgië) en vervolgens met Alain Mabanckou (Rep. Congo) over hun drijfveer om te schrijven, het ontstaan van hun personages en het wereldwijde succes van hun boeken.

  Nino Haratischwili brak in 2014 internationaal door met Het achtste leven (voor Brilka). In dit 1300 pagina's tellende bekroonde familie-epos vertelt de in Hamburg woonachtige Georgische schrijfster de geschiedenis van de fictieve Georgische familie Jasji.

  Het jongste boek van de Congolese romancier Alain Mabanckou is Petit Piment, in 2017 in Nederland verschenen als Prins Peper. Met veel humor beschrijft hij het leven van een jongen die een streng weeshuisregime ontvlucht en vertrekt naar de kuststad Pointe-Noire, waar hij leeft tussen dieven en hoeren.

 • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

  Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

  De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opende Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

  Vervolgens ging schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

  Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

  De gesprekken werden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).