Inschrijven op de nieuwsbrief

Ahmed Ziani

Ahmed Ziani
Ahmed Ziani

(1954, Marokko) is geboren in de Noord-Marokkaanse Rif. Hij emigreerde in 1979 naar Nederland en werd een van de bekendste Berbertalige dichters van de Marokkaanse gemeenschap in Nedeland en België. Ziani is een pionier in de strijd om de erkenning van de Berbertaal en –cultuur. In 1983 publiceerde hij In steen zal ik schrijven, de eerste dichtbundel in Tamazight (plus Nederlandse vertaling). In 1997 volgde Jubelzang voor de bruidegom. Migratie en identiteit zij belangrijke thema's in zijn gedichten. Ook verweeft hij in zijn poëzie de natuur en de volkscultuur uit zijn jeugd met de invloeden die hij onderging in Nederland. Ziani woont sinds 2003 weer in Marokko (Nador). Binnenkort verschijnt in Marokko de bundel Vergeten te sterven.

(WIN2008)

Archief beschikbaar voor: Ahmed Ziani

 • Winternachten 2008

  VPRO's OVT Live vanuit Winternachten

  Met: Adriaan van Dis, Ahmed Ziani, Antjie Krog, Asis Aynan, Geert Mak, Haytham Safia Qu4rtet, Mathijs Deen, Paul van der Gaag

  Het laatste geluid van Winternachten 2008 klinkt op zondagmorgen op Radio 1 in een rechtstreekse uitzending vanuit Den Haag.

  In VPRO's OVT komen geschiedenis en literatuur samen in gesprekken met Winternachtengasten. Antjie en Krog en Adriaan van Dis spreken over Zuid-Afrika. De Berberse dichter Ahmed Ziani en schrijver/colomnist Asis Aynan gaan in gesprek over de Berberse taal. 'Fellowtravelers' in de Sovjet-Unie in de jaren dertig is onderwerp van een gesprek met schrijver Geert Mak, Hans Olink en Europarlementariër Thijs Berman. In de serie 'In Europa', onderdeel van de uitzending, staan vandaag de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Is de angst uit die tijd te vergelijken met die van onze tijd? Presentatie Matthijs Deen en Paul van der Gaag. Nederlandstalig

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Berberse poëzie en proza: In steen zal ik schrijven

  Waarom een Berber geen Arabier is. En waarom niet alle Berbers Tamazight spreken. Over Berbers en de Berbercultuur bestaat in Nederland het nodige misverstand en ook onwetendheid. Tegelijkertijd raken Berbers hier zich steeds meer bewust van de eigen achtergrond en cultuur - zie alleen al de snelle toename van het aantal Berbersites. Bij Winternachten discussiëren drie schrijvers over Berbercultuur en hun plaats daarin. Ahmed Ziani (1954) is een pionier in de strijd om erkenning van Berbertaal en - cultuur. Hij woont in Marokko, nadat hij vele jaren in Nederland woonde, en was een van de eersten die zijn gedichten in het Tamazight schreef. In steen zal ik schrijven en Jubelzang voor de bruidegom zijn twee van zijn titels, beide verschenen in een tweetalige (Tamazight en Nederlands) uitgave. Mohamed El Hadaoui (1973) schrijft in het Tamazight, Arabisch en Darija (Marokkaans-Arabisch). Een citaat van hem luidt: 'Hij stort een geheim op zijn schouders, vervalt in zwijgen, onthoudt de pijn van de beek en smelt.' De prozaïste Ayada Ghamhi (1980), die Tamazight en Arabisch spreekt, opent haar verhaal zonder omhaal met 'Aaaahhh… Whát the fuck'. Gespreksleider is schrijver en columnist Asis Aynan. Nederlandstalig.