Afshin Ellian

(Teheran, 1966) ontvluchtte in 1983 het regime van Ayatolla Khomeiny in Iran. Na zes jaar in Kabul, waar hij medicijnen studeerde, kwam hij op uitnodiging in 1989 naar Nederland. Hij studeerde strafrecht, volkerenrecht en filosofie aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. In juni 2003 promoveerde hij op een onderzoek naar de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Zuid-Afrika. Er staan twee dichtbundels op zijn naam: Mensenherfst (waarin hij fragmenten van een cultuur in ballingschap illustreert) en Verrijzenis van Woorden. Hij is columnist bij het NRC Handelsblad en schrijft regelmatig stukken voor de opiniepagina's van dagbladen. Sinds 1 juni 2005 is hij hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Naast zijn wetenschappelijk werk treedt Ellian geregeld op de voorgrond in het debat over de multiculturele samenleving. Dit jaar publiceerde hij Hoe nog verder? 42 visies over de toekomst, Dialoog met Mohammed en Brieven van een Pers.
(WIN 2004)Archief beschikbaar voor: Afshin Ellian
-
Ik capituleer - debat over bedreiging, solidariteit en zelfcensuur in kunst en journalistiek
Met: Afshin Ellian, Bas Heijne, Breyten Breytenbach, Maxim Februari, Michaël Zeeman, Sybrand van Haersma Buma
De vrijheid van meningsuiting in Nederland staat onder druk. Vrijwel iedere kunstenaar of journalist die in de afgelopen jaren in het nieuws is gekomen vanwege bedreiging, heeft gecapituleerd. Van toneelregisseur Johan Doesburg (Fassbinders Het Vuil, de Stad en de Dood, 1987) tot Hasna el Maroudi (columniste NRC Handelsblad, 2005).
Steeds werden twee zaken bedreigd: de persoon in kwestie, die een veilig heenkomen zocht, en de vrije meningsuiting, die na een golf van publieke verontwaardiging in de steek werd gelaten. Wachtend op het volgende incident. Afshin Ellian, jurist, dichter en columnist van NRC Handelsblad, opende het programma met een manifest waarin hij een opriep tot het tonen van burgermoed. Er volgde een debat met Sybrand van Haersma Buma (woordvoerder justitie van de CDA Tweede Kamerfractie), Bas Heijne (schrijver) en Marjolijn Februari (filosoof, jurist en schrijver). De Nederlandse situatie werd in een internationaal perspectief geplaatst door de Zuid-Afrikaanse dichter en voormalig anti-apartheidsactivist Breyten Breytenbach. De eerder aangekondigde deelnemer Joesoef Isak, uitgever, journalist en voorvechter van het vrije woord in Indonesië, kon wegens ziekte niet naar Nederland komen. Michaël Zeeman heeft het debat geleid.
Nederlandstalig. -
Filmfragmenten over toekomst gekozen door Afshin Ellian
De Iraanse dichter en jurist Afshin Ellian spreekt over de samenhang tussen erotiek en utopie, haat en hoop aan de hand van fragmenten uit films van Bergmann, de Russische cinema en de Iraanse film Kandahar van regisseur Makhmalbaffs. Als motto dient Nietszches: 'Wie met monsters vecht moet oppassen zelf geen monster te worden. Als je te lang in de afgrond kijkt, kijkt die afgrond ook bij jou naar binnen'.
-
Opening: het Orakel van Afrika
De Zuid-Afrikaanse schrijver en jounalist Antjie Krog opende Winternachten met de eerste in een serie van zes orakelspreuken. Daarna ging zij - onder leiding van Michaël Zeeman - in gesprek met de Iraans/Nederlandse dichter en wetenschapper Afshin Ellian over de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommisssie. Ellian promoveerde kort geleden op dit onderwerp. Herstel, inschikken, aanpassen, verzoenen en vergeven. Volgens Krog past de verzoening in een lange Afrikaanse traditie. Onmogelijk dat zoiets zou gebeuren in een moslim-land, stelt Afshin Ellian.