Inschrijven op de nieuwsbrief

Adrian Nicole LeBlanc

Adrian Nicole LeBlanc tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg
Adrian Nicole LeBlanc tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg

(Leominster MA, Verenigde Staten, 1964) is een maatschappijkritische Amerikaanse journaliste die zich in haar werk veelal richt op het maken van reportages over jongvolwassenen die in grote armoede leven. Zo heeft ze artikelen geschreven over jeugdrecht, vrouwen in gevangenissen en verstoten kinderen. Deze artikelen zijn o.a. gepubliceerd in de Village Voice, Esquire en de New York Times Sunday Magazine. Adrian Nicole LeBlanc heeft meer dan tien jaar het dagelijkse leven in de Bronx gevolgd. Dit veldwerk resulteerde in 2003 in de docuroman Random Family. Dit boek, dat in het Nederland uitkomt als Zomaar Familie, vertelt het verhaal van twee meisjes en hun liefdesgeschiedenissen. De twee meisjes doorstaan geweld, zwangerschappen, dakloosheid en gevangenschap. In 1985 zijn ze tieners en staat alles nog te gebeuren. Tien jaar later hebben ze zelf tienerdochters die klaar staan om dezelfde weg in te slaan.
WIN2004

Archief beschikbaar voor: Adrian Nicole LeBlanc

 • Winternachten 2004

  Winternachten - Preview

  Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda

  Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Heilstaat of handelspartner?

  De Amerikaanse schrijver/journalist Adrian Nicole LeBlanc volgde jarenlang families in de Bronx, voor wie het moeilijk is zich een toekomst te dromen. Ze spreekt onder leiding van Michaël Zeeman met Tom Giling, uit Australië. Allebei doen ze een orakelspreuk over de toekomst van hun continent. Richt Australië zich in de toekomst op Azië of het westen? Engelstalig.