Inschrijven op de nieuwsbrief

Adriaan Jacobovits de Szeged

Adriaan Jacobovits de Szeged
Adriaan Jacobovits de Szeged

(1935) is oud-topdiplomaat. Hij was o.m. werkzaam als Secretaris in de Nederlandse ambassade in Moskou, directeur-generaal politieke zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, permanent vertegenwoordiger bij de Navo in Brussel, en Nederlands ambassadeur in Washington. Sinds zijn pensionering als diplomaat is hij bestuurslid van het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen, als lid van de adviesraad voor internationale zaken voor de Nederlandse regering en het parlement, en als bijzonder vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Moldavië.

Archief beschikbaar voor: Adriaan Jacobovits de Szeged

 • Dealing with Putin

  Dealing with Putin

  Met: Adriaan Jacobovits de Szeged, Michaïl Sjisjkin, Michel Krielaars, Oksana Chelysheva

  Hoe onderhandel je met de Russische president Vladimir Poetin? Aan het woord komen de invloedrijke Russische journaliste en activiste Oksana Chelycheva, Mikhail Shishkin - een van de belangrijkste hedendaagse Russische schrijvers - en Adriaan Jacobovits de Szeged, oud top-diplomaat. Wie met Poetin wil onderhandelen moet bekend zijn met de machtsverhoudingen in het Kremlin en met het functioneren van de Russische media. En natuurlijk met de techniek van het onderhandelen. Maar net zo belangrijk is het om de Russische ziel te leren kennen. Dat doen we via fragmenten uit de rijke Russische literaire traditie. Kremlin-watcher Michel Krielaars - oud correspondent in Moskou en chef boeken van NRC Handelsblad - leidt het gesprek. De voertaal is Engels.

  Oksana Chelycheva (Rusland, 1968) is journalist en mensenrechten activist. Sinds 2003 heeft ze verslag gedaan van de situatie in het noorden van de Kaukasus, als redacteur van het Russisch-Tsjetsjeens informatie agentschap, opgericht door de Russisch-Tsjetsjeense vrienschapsvereniging. Nadat de organisatie in Rusland werd verboden, als een van de eerste slachtoffers van de anti-extremisme wetgeving, is de organisatie verhuisd naar Finland. Door voortdurende bedreigingen moest Chelysheva in 2008 in Finland blijven. Ze heeft geschreven voor de Novaya Gazeta, Svobodnaya Pressa en kasparov.ru over een breed scala aan mensenrechten problemen. Chelysheva schreef het boek "I have been followed in the streets" dat in Finland verscheen in 2013. Ze was een van de auteurs van "International Tribunal for Chechnya", een onderzoek dat in 2009 in Finland verscheen. In 2014 ontving ze tijdens het Writers Unlimited Festival in Den Haag de prestigieuze Oxfam Novib PEN Award for Freedom of Expression.

  Michaïl Sjisjkin (Moskou, 1961) is een van de meest prominente namen in de hedendaagse Russische literatuur. Hij schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

  Adriaan Jacobovits de Szeged (1935) is oud-topdiplomaat. Hij was o.m. werkzaam als Secretaris in de Nederlandse ambassade in Moskou, directeur-generaal politieke zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, permanent vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, permanent vertegenwoordiger bij de Navo in Brussel, en Nederlands ambassadeur in Washington. Sinds zijn pensionering als diplomaat is hij bestuurslid van het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen, als lid van de adviesraad voor internationale zaken voor de Nederlandse regering en het parlement, en als bijzonder vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Moldavië.

  Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) studeerde geschiedenis en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte als uitgever bij Bert Bakker en als Oost-Europaredacteur bij NOS Laat en Nova. Bij Nova werkte hij ook als chef kunst. In 1998 begon hij als opinieredacteur bij NRC Handelsblad, werkte vervolgens bij de kunstredactie en was van 2007 tot midden 2012 correspondent in Moskou. Michel Krielaars schreef drie romans, een verhalenbundel en diverse boeken over de Russische geschiedenis. Daaronder Ooggetuigen Van De Russische Geschiedenis In Meer Dan Honderd Reportages, dat hij samen met Barbara Driessen schreef. In 2014 verscheen Het brilletje van Tsjechov, een verslag van zijn reizen door Rusland in de voetsporen van de auteur. Sinds 2012 is Michel Krielaars chef Boeken van NRC Handelsblad.

  Het programma is Engelstalig. Deze avond is georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Met dank aan de Gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds. Redactie: Tom Dommisse.