Inschrijven op de nieuwsbrief

Adri Duivesteijn

Adri Duivesteijn
Adri Duivesteijn

(1950) begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid en later wethouder in de gemeente Den Haag voor de PvdA. Daarna was hij twaalf jaar lid van de Tweede Kamer. Van 2006 tot vorig jaar was hij wethouder van volkshuisvesting in Almere. Hij verliet die post voor een plek in de senaat, waar hij tot 2015 deel van uitmaakte. Gezondheidsredenen speelden een rol bij zijn vertrek uit Almere en de Eerste Kamer. Duivesteijn wordt sinds 2006 behandeld aan prostaatkanker. Als lid van de Eerste Kamer werd hij vooral bekend door zijn verzet tegen de verhuurdersheffing in het woonakkoord vorig jaar.In de zogenoemde 'nacht van Duivesteijn' wilde hij tegen aangekondigde kabinetsplannen stemmen, maar na enkele uren debat werd hij door minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) op andere gedachten gebracht. Hierdoor werd een mogelijke kabinetscrisis voorkomen.

(2016)

Archief beschikbaar voor: Adri Duivesteijn

 • Hoe democratisch is de stad?

  Hoe democratisch is de stad?

  Met: Adri Duivesteijn, Charlotte Bos, Famile Arslan, Joris Wijsmuller, Maarten Hajer

  Hoe kunnen inwoners van de stad meer betrokken raken bij besluiten die hun leven direct aangaan? Is een gekozen burgemeester een oplossing, of lokale referenda? Of moet er meer veranderen in de democratie van de stad? Met Adri Duivesteijn, de Haagse advocate Famile Arslan, Charlotte Bos (Duurzaam Den Haag) en wethouder Joris Wijsmuller. Maarten Hajer leidt het gesprek.

  Maarten Hajer, faculteits-hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht opent de avond met een inleiding over de huidige democratische staat. Hij gaat hierbij in op de stelling van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber die in zijn boek If Mayors Ruled the World stelt dat de wereldsteden steeds meer macht krijgen, en dat de staat steeds minder belangrijk wordt. Geldt dat ook voor de grote steden in ons land?

  Debat met panel en publiek
  Maarten Hajer gaat over deze stellingen in gesprek met het panel en het publiek. In het panel zitten Adri Duivesteijn, oud-wethouder in Den Haag en Almere, oud lid van de Tweede en de Eerste Kamer, en de Haagse wethouder Joris Wijsmuller. Daarnaast nemen ook Famile Arslan en Charlotte Bos deel aan het debat. Arslan is advocaat, heeft haar eigen praktijk in Den Haag en is een actieve bewoner van de Schilderswijk. Charlotte Bos is verbonden aan Duurzaam Den Haag. Deze organisatie is de initiator van Haagse Kracht 1000, een platform van Haagse burgers. Vanuit dit platform komen initiatieven voor verbetering van het leefklimaat in de stad.

  Het programma is een van de debatten die op deze avond op verschillende plaatsen in het land worden gehouden in het kader van de campagne 'Nederland Leest'. In samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Samenstelling: Shervin Nekuee (Writers Unlimited).

  LET OP: Vervroegde aanvangstijd 19.30 uur.