Inschrijven op de nieuwsbrief

Adam Zagajewski

Adam Zagajewski
Adam Zagajewski

(Polen, 1945-2021) wordt beschouwd als een van 's werelds beste auteurs en als belangrijkste naoorlogse Poolse schrijver. Hij studeerde psychologie en filosofie in Kraków en maakte deel uit van de Poolse Nouvelle Vague/Generatie van '68. Na zijn ondertekening van een protestbrief tegen de Poolse overheid (Brief van 59) werd zijn werk in Polen verboden. Zagajewski schrijft voornamelijk poëzie en essays. Terugkerende thema's zijn de nacht, dromen, geschiedenis en tijd, eeuwigheid en oneindigheid, stilte en dood; hij wordt ook wel een ware 'metafysische dichter' genoemd. In Nederlandse vertaling verschenen Wat zingt, is wat zwijgt (1998) en Mystiek voor beginners (2003). Zagajewski doceerde onder meer aan de Universiteit van Houston en is sinds 2007 gasthoogleraar aan de Universiteit van Chicago. Zijn in 2016 verschenen poëziebundel heet Airport in Amsterdam.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Adam Zagajewski

 • Winternachten 2019

  Re-inventing Europe with Adam Zagajewski, Luuk van Middelaar and David Van Reybrouck

  Met: Adam Zagajewski, David Van Reybrouck, Luuk van Middelaar

  Adam Zagajewski, een van de grootste Poolse dichters van onze tijd, en Luuk van Middelaar, een eigenzinnig politiek filosoof met hechte intellectuele banden met Brussel, bogen zich over de vraag hoe we Europa van nieuwe woorden, beelden en vergezichten kunnen voorzien. Zodat de EU de harten en de hoofden van haar burgers zou kunnen (her)winnen. Ze gingen met elkaar in gesprek en ze droegen teksten voor die volgens hen het Europees gevoel ultiem vertolken. Het gesprek werd geleid door de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck, een van meest gevierde Europese denkers van zijn generatie. Engels gesproken.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Eindeloos leven: eeuwig verlangen in het licht van hier en nu

  Adam Zagajewski, eminent dichter en essayist uit Polen, opende Friday NIght Unlimited met voordracht uit eigen werk. Vervolgens gingen Ramayana-deskundige Arshia Sattar uit India en de Nederlandse schrijver en filosoof Joke Hermsen in gesprek over het verlangen naar eeuwig leven. Sattar vertaalde en herschreef de eeuwenoude verhalencyclus over de mythische strijd van prins Rama om zijn geliefde Sita terug te winnen uit handen van de demonische koning Ravana. Hermsen pleit in haar boek Stil de tijd voor een langzame toekomst waarin wachten, rust en verveling hun plaats behouden; in haar essay Melancholie van de onrust schetst ze de zegeningen van melancholie, onder meer als bron van creativiteit. Met klassieke Perzische muziek en poëzie door Balout Khazraei; gespreksleider was Fouad Laroui, schrijver en docent Frans en Arabische culturen aan de Universiteit van Amsterdam.