Inschrijven op de nieuwsbrief

Ad van Liempt

Ad van Liempt
Ad van Liempt

(Utrecht, 949) is auteur van diverse non-fictieboeken over de oorlog en televisieprogrammamaker. Hij was hoofdredacteur van Nova en oprichter/eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden en chef van de afdeling geschiedenis van de NPS. Hij schreef het scenario en deed de eindredactie van de tv-serie De Oorlog. Eerder publiceerde hij onder andere Kopgeld, het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van jodenjagers in 1943. In 2009 werd hij uitgeroepen tot historicus van het jaar. In januari 2014 verschijnt zijn nieuwe boek Na de bevrijding - De loodzware jaren 1945-1950. Het boek vergezelt de gelijknamige zevendelige televisieserie die de NTR vanaf januari uitzendt.

(WU 2014 GR)

Archief beschikbaar voor: Ad van Liempt

 • Winternachten 2014

  VPRO OVT Live

  Met: Ad van Liempt, Ian Buruma, Jacques Janssen, Jos Palm, Neco Novellas, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag

  Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal. Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden voor publiek, vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui.

  Paul van der Gaag en Jos Palm presenteren en er is live muziek van Neco Novellas. Ian Buruma geeft acte de présence; Nelleke Noordervliet spreekt over Hilary Mantel. Jacques Janssen, emeritus hoogleraar Cultuur- en godsdienstpsychologie en vertaler van Dante's Divina Commedia, vertelt ons over de zwakke research van de schrijver Dan Brown.

  Publiek is van harte welkom, de toegang en koffie zijn vrij. Wel even reserveren via de link bovenaan deze pagina.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De grote vervreemding: Oost-West 1945-1950

  Een duik in een cruciale periode in onze geschiedenis: 1945-1950. De Tweede Wereldoorlog was voorbij, maar in het voormalige Nederlands-Indië werd de strijd die gepaard ging met de dekolonisatie nog in alle hevigheid gevoerd. Ian Buruma verdiepte zich in de Oost-West verhoudingen in het jaar 1945 in zijn nieuwste boek The year zero. Van Ad van Liempt verschijnt in januari Na de bevrijding- De loodzware jaren 1945-1950, een boek en een zevendelige tv-serie waarin de veranderende verhouding tussen Nederland en voormalig Nederlands-Indië centraal staat. De Indonesische schrijfster Linda Christanty opent het programma met haar visie op die periode, waarin de machtsverhoudingen voorgoed veranderden en Indonesië zich losmaakte van Nederland. Nederlandstalig.

 • Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Charles Lewinsky en Ad van Liempt

  Met: Ad van Liempt, Charles Lewinsky

  Een avond over verzet en verraad. Charles Lewinsky schrijft in de roman 'Terugkeer ongewenst' over het duivelse dilemma van de Joodse acteur en regisseur Kurt Gerron. In Theresienstadt vraagt de SS hem een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Zich verzetten betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf.

  Ad van Liempt brengt in zijn nieuwste boek 'De jacht op het verzet' in kaart hoe de Duitsers het ondergrondse verzet in Nederland de kop indrukten, daarbij geholpen door landgenoten.

  De twee auteurs gaan in gesprek over verzet en verraad met schrijfster Judith Uyterlinde.

  Charles Lewinsky (1946) is een internationaal succesvol romanschrijver van onder meer Het lot van de familie Meijer. Hij werkte jarenlang als dramaturg, regisseur en redacteur; behalve romans schreef hij ook toneelstukken en televisiescripts. De roman 'Terugkeer ongewenst' speelt zich deels in Nederland af en is op historische feiten gebaseerd. Lewinsky woont in Zürich en Frankrijk.

  Ad van Liempt
  (1949) is de bedenker van het historisch televisieprogramma 'Andere Tijden'. Hij was enkele jaren hoofdredacteur van Nova, de voorloper van het programma NOS-Laat. Hij is een bekende Nederlands journalist en auteur van diverse non-fictieboeken over de oorlog. Hij is thans chef van de afdeling geschiedenis van de NPS. Hij schreef het scenario en deed de eindredactie van de tv-serie De Oorlog. Eerder publiceerde hij o.a. Kopgeld, het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van jodenjagers in 1943.

  Na afloop signeren Charles Lewinsky en Ad van Liempt hun boeken bij de Paagman bookshop in de zaal. Het gesprek is in het Engels.

  Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Uitgeverij Signatuur en Uitgeverij Balans.