Inschrijven op de nieuwsbrief

Abeer Soliman

Abeer Soliman - foto Mohamed Fathy Radwan
Abeer Soliman - foto Mohamed Fathy Radwan

(Egypte, 1977) debuteerde in 2010 met Dagboek van een oude vrijster, en oogstte zoveel succes dat het binnen korte tijd was uitverkocht. In het boek - gebaseerd op het gelijknamige blog dat ze bijhield - vertelt ze hoe het is om in Egypte als vrouw alleen te leven. " Het is het dagboek van een vrije vrouw, vanuit het gezichtspunt van mijn generatie," zegt ze in de inleiding. Haar doel is vooral om de ogen van landgenoten te openen die alleenstaande vrouwen vaak in woord en daad veroordelen. Vrouwen op hogere leeftijd die ongetrouwd blijven en geen kinderen hebben ondervinden vaak problemen in de Egyptische maatschappij. Volgens officiële cijfers pleegden in 2009 2700 Egyptische vrouwen zelfmoord omdat zij het niet meer zagen zitten. Abeer Soliman is behalve schrijfster ook columnist bij de krant Baladna, literair agent en business development manager.

Archief beschikbaar voor: Abeer Soliman

 • Indonesië/Maleisië 2011

  The United Nations of Fish - Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Een diner met schrijvers, 'The United Nations of Fish, A Fundraising Dinner'. Schrijvers dragen voor uit hun werk, tijdens een maaltijd die bedoeld is om fondsen te werven voor de pas geopende Rumata Art Space in Makassar. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Janet de Neefe, directeur van het boekenfestival van Bali. De vier schrijvers die voor Writers Unlimited aan deze tournee deelnemen treden hier samen op met 'Aisha the little chef', Sese Lawing en lokale dichters. Tickets kosten Rp 200.000,- en zijn  te bestellen via eventrumata@gmail.com.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Writing in the Era of the New Media - Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Met onder anderen Abeer Soliman en  Tinrity The Naked Traveler (Indonesië). Meer informatie over het programma volgt binnenkort.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Community Programme: Poet vs Politician- Makassar

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  De buitenlandse en lokale schrijvers lezen op deze avond elk uit hun werk voor, als opening van een debat van 'Poets VS Politicians'. De lokale deelnemers zijn Shinta Febriany, Hamran Sunu, Hendra GST en Erni Aladjai. Het debat is in het Bahasa Indonesia, met tolken voor de buitenlandse deelnemers. Hoe zien schrijvers politici?

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Opening Makassar International Writers Festival 2011

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  De openingsavond van het festival. Met een korte vertoning van de film 'Tribute to Mohammad Salim'. Salim is de vertaler van het klassieke manuscript van  'I La Galico'. The bekende Indonesische dichter Sapardi Djoko Damono zal op deze avond optreden. Onder de andere optredenden zijn Rodaan al Galidi en enkele lokale dichters. Zij zullen voodragen uit het klassieke manuscript. Toegangskaarten zijn te bestellen via eventrumata@gmail.com.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Voordracht en muziek - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Een avond met voordracht en muziek. Acht schrijvers lezen uit hun werk Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak),  Dain Said (Maleisië), Kee Thuan Chye (Maleisië), Chua Guet Eng (Maleisië), Uthara Sankar SB (Maleisië) en Dipika Mukherjee (India). De Maleisische schrijfster Bernice Chauly presenteert het programma. Locatie: 'No Black Tie', 17, Jalan Mesui, Kuala Lumpur.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Openingsprogramma - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Het openingsprogramma in The Annexe Gallery in Kuala Lumpur bestaat uit voordracht door de auteurs, en een paneldiscussie. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Het optreden is in twee delen. Gespreksleiders zijn de Maleisische schrijvers Amir Muhammad en Umpagan Apikaipakan. Deel 1 begint om 10.30 uur, deel twee om 14.30 uur. De Toegang is gratis.

 • Indonesië/Maleisië 2011

  Lezing in Taylor's University - Kuala Lumpur

  Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi

  Het eerste optreden in deze tournee is in Kuala Lumpur, in het Experimental Theatre in Taylor's Universiteit. De schrijvers lezen hier voor uit hun werk, en gaan in gesprek met de studenten en de overige bezoekers. Het optreden is openbaar, en gratis toegankelijk. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Alle schrijvers lezen voor uit hun werk in hun eigen taal. Een Engelse vertaling wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2011

  Villa Escamp Literair: Abeer Soliman en Iman Humaydan

  Met: Abeer Soliman, Djûke Poppinga, Iman Humaydan

  Twee schrijfsters uit de Arabische wereld: Abeer Soliman uit Egypte en Iman Humaydan uit Libanon. Allebei zijn ze maatschappelijk betrokken, en schrijven vaak over de positie van d vrouw in hun land. Abeer Soliman is nu een maand in Nederland en verbaast zich over het beeld dat er in het westen bestaat van de Arabische vrouw. Hoofddoek of geen hoofddoek? Onderdrukt of niet? Iman Humaydan is  in de maanden januari en februari te gast in Den Haag, op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag (www.kosmopolisdenhaag.nl). Ze leert de stad kennen, en ook onze manier van kijken naar haar land. Hoe verbaasd is zij over onze ideeën over vrouwen in de Arabische wereld? Iman en Abeer lezen voor uit hun werk. Ze gaan in gesprek met vertaalster Arabisch Djûke Poppinga, en met het publiek. De voertaal van het gesprek is Engels. Waar nodig wordt er vertaald naar en uit het Arabisch en Nederlands.

  Villa Escamp bevindt zich op de hoek van de Leyweg en de Melis Stokelaan, Leyweg 795, 2545 HA Den Haag, Reserveren is verplicht. Dit kan via info@villaescamp.nl of via telefoonnummer: 070 359 57 79 (wo t/m zo 12.00-17.00 uur).

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Oude Idealen

  Adriaan Van Dis, Maaza Mengiste en Abeer Soliman schreven alle drie een boek over idealen. Van Dis' roman Tikkop verhaalt over de geschiedenis van twee blanke mannen die als student betrokken raakten bij het internationale verzet tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Mengiste schrijft in De leeuw en de keizer over de Ethiopische revolutie die in 1974 begon met het afzetten van keizer Haile Selassie. Soliman werkt aan een boek over drie generaties in Egypte, de generatie van de Nasserrevolutie, de jaren '70, de generatie van de 'uitbuiters' en de huidige 'verloren' generatie. Joris Luyendijk gaat met de schrijvers in gesprek over de teloorgang, wedergeboorte en botsing van oude en nieuwe idealen. Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Wintercafé 2: VPRO De Avonden live

  Kan literatuur ons helpen bij het verbeelden van nieuwe mogelijkheden om een beter en gelukkiger 'Mensch' te worden? In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Met voordrachten van Rodaan al Galidi en Thomas Möhlmann. De schrijfster Iman Humaydan vertelt hoe je tegen de achtergrond van geweld, het geloof in een betere wereld vast kan houden door je in kleine verhalen over mensen te verdiepen. Abeer Soliman verbeeldt in haar vertelperformance de verhalen van die kleine mensen. Singer songwriter Lotte van Dijck neemt, samen met Peter Akkerman, het publiek dwars door de optredens mee naar haar muzikale Utopia. Presentatie Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden door VPRO Radio 6. Nederlands- en Engelstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  Hoe de literatuur de wereld verandert

  De Indonesische Lily Yulianti Farid en de Egyptische Abeer Soliman  hebben beiden een droom. Abeer Soliman is schrijfster, blogster en verhalenvertelster. Zij wil niet alleen de 'oude' kunst van het verhalen vertellen nieuw leven inblazen, maar zij wil met haar werk ook de traditionele opvattingen in de Egyptische samenleving over de positie van de vrouw bestrijden. Lily Yulianti Farid is schrijfster en journaliste. Door middel van literatuur en podiumkunsten wil zijl vrouwen in Indonesië bewust maken van hun achterstelling. Paul van der Gaag spreekt de schrijfsters over de vraag of literatuur en kunst de samenleving kunnen veranderen, en of we daar hoge verwachtingen van mogen hebben. Engelstalig.