Inschrijven op de nieuwsbrief

Aart G. Broek

Aart G. Broek - foto Marijke Schweitz
Aart G. Broek - foto Marijke Schweitz

(Maasland, 1954) woonde van 1981-2001 op Curaçao waar hij zich verdiepte in de cultuur van de Antillen en in de dikwijls conflictueuze relatie van de westerse wereld met de niet-westerse wereld en de oorzaken van geweld. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over Antilliaanse schrijvers, waaronder Met liefde behandelen, een hommage aan Boeli van Leeuwen. Eind januari verschijnt De hemel is van korte duur, het verzameld werk van Tip Marugg waar hij samen met G.W. Rutgers aan werkte. In 2007 publiceerde hij De terreur van schaamte, brandstof voor agressie, waarin hij kritische kanttekeningen plaatst bij de cultusrealisering van geweld en het gebrek aan een menselijke benadering van agressie en geweld. Broek is zelfstandig adviseur en onderzoeker en werkt parttime voor het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden aan een onderzoeksproject over de politiegeschiedenis van Suriname en de Nederlandse Antillen en Aruba.

Archief beschikbaar voor: Aart G. Broek

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    Wintercafé 3 Tip Marugg

    Een 'pre-read' bij Winternachten rondom schrijver Tip Marugg (1923-2006). Journaliste Petra Possel las voor uit Niemand is een eiland en dichter Carel de Haseth droeg nieuw opgedoken gedichten voor, opgenomen in het Verzameld Werk De hemel is van korte duur. Het boek en het Verzameld Werk (samenstelling Aart Broek en Wim Rutgers) zijn op 29 januari j.l. verschenen.

  • Winternachten 1999 – Winternacht 2

    Surinaamse en Papiamentu bloemlezers

    Jeroen Vullings leidde een gesprek met Michiel van Kempen, bloemlezer van de Surinaamse letteren, en Aart Broek, redacteur van een recent verschenen anthologie van de literatuur in het Papiamentu. Broek introduceerde drie Antilliaanse auteurs: Gibi Bacilio, dichter en performer uit Curaçao, trad op met zijn percussionist Xavier Cordoba. Verder traden op Frank Martinus Arion en de Arubaans/Nederlandse schrijver Denis Henriquez. Michiel van Kempen introduceerde twee Surinaamse auteurs: Jit Narain, dichter en voorvechter van het Sarnami (Surinaams-Hindostaans) en Antoine de Kom, woonachtig in Nederland.