Aafke Romeijn
(Overasselt, 1986) is succesvol muzikant, schrijver en journalist. Ze debuteerde in 2018 als romanschrijver met Concept M. Deze uitstekend ontvangen sciencefictionroman speelt zich af in het Nederland van 2020. Een jonge vrouw geeft op verrassende wijze invulling aan haar aandoening kleurloosheid, een chronische ziekte die in Europa epidemische vormen heeft aangenomen. Ze radicaliseert en komt terecht in een organisatie die aanslagen pleegt. Romeijn was als popartiest te zien op onder meer Lowlands en Noorderslag. Met haar beats, messcherpe teksten en analoge synthesizers is Aafke Romeijn de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop. In 2019 verscheen haar album M, de soundtrack bij het boek en ook de eerste plaat die ze zelf produceerde, in 2020 gevolgd door haar debuut-gedichtenbundel Leegstand. In 2021 bracht ze het album Godzilla uit en verscheen 7B, een toekomstroman waarin anno 2040 militairen in een groot gebouwencomplex in Groningen trainen voor een grondstoffenoorlog.
(WN 2022)Archief beschikbaar voor: Aafke Romeijn
-
Whose House is This?
Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..
Whose House is This? was het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteerden we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen lieten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten kwamen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trok voorbij. Verschillende stemmen gaven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. We luisterded naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.
Auteur en kunstenaar Neske Beks zette haar tanden in ons thema, auteur Pola Oloixarac liet ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteerde ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) kwam vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuis op ons podium.Voertaal: Engels.
-
Een boek als thuis met Aafke Romeijn
Vanuit het festivalthema 'Whose House is This?' stelden we in Een boek als thuis steeds een andere schrijver de vraag: in welk boek kwam jij thuis? De antwoorden konden alle kanten opgaan. Misschien kozen auteurs een boek waarin een huis wordt omschreven dat echt voelt als hun thuis. Of als een plek waar zij graag zouden willen wonen. Maar de auteur kon zich ook thuisvoelen in de manier van schrijven of denken in een bepaald boek. Zo werd Een boek als thuis een kijkje in de boekenkast én de ziel van onze festivalauteurs.
Chris Keulemans interviewde Aafke Romeijn. -
Woorden Worden Zinnen x Winternachten festival 2022
Performers, poëzie & punchlines - met Elten Kiene, Aafke Romeijn, Derek Otte, Amara van der Elst, Gershwin Bonevacia, Ellen Deckwitz, Kelvin Allison, Athena Farrokhzad e.a.
Jaaa, Woorden Worden Zinnen was terug op Winternachten! We bestelden een drankje en lieten ons meevoeren door de beste spoken word-artiesten en dichters van dit moment.
Woorden Worden Zinnen is het populaire platform voor auteurs, spoken word-artiesten en muzikanten, dat al jarenlang vol energie en liefde voor taal de mooiste voordrachten en fijnste muziek presenteert aan uitverkochte zalen. Tijdens Winternachten bundelden we met WWZ en PAARD de krachten. In WWZ x Winternachten festival 2022 lieten naast Nederlandse dichters en spoken word-artiesten ook internationale auteurs van het festival hun stem horen tijdens een spraakmakend, extra lang programma. Goeie energie gegarandeerd!
Line-up
Tijdens dit programma zag en hoorde je onder anderen: WWZ-oprichter en spoken word-artiest Elten Kiene, schrijver en muzikant Aafke Romeijn, dichter Derek Otte, spoken-word artiesten Kelvin Allison en Amara van der Elst, dichter (en voormalig stadsdichter van Amsterdam) Gershwin Bonevacia, dichter Ellen Deckwitz, en de Iraans-Zweedse dichter Athena Farrokhzad. -
Woorden Worden Zinnen - Winternachten editie
Met: Aafke Romeijn, Akwasi, Elfie Tromp, Elzahra Elkawafi, HemelBesem, Jennifer Muntslag, Mr. Winter, Quin Kempees, Roos Dickmann, Roza Lozica
In Paard bleek het genieten van performers, poëzie, punchlines, muziek, exposities, beers & bites in een feelgood setting tijdens deze speciale Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen. De line up bestond uit verhalenverteller en rapper Akwasi, schrijver en columnist Elfie Tromp, schrijver en singer-songwriter Aafke Romeijn, actrice Roos Dickmann (o.a. Soof), rapper, radio host en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika en zangeres Roza Lozica (o.a. The Voice of Holland). En verder versjes om mee naar huis te nemen van Quin Kempees, favo host JNM The Naked MC en de plaatjes van DJ Winter.
Woorden Worden Zinnen is hét laagdrempelige platform en podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Het platform presenteert zich op podia en festivals in de Randstad en is in 2010 opgericht door spoken word artiest Elten Kiene en literair organisator Wesley Loos. -
Aafke Romeijn schrijft en zingt
Met: Aafke Romeijn, Hassnae Bouazza
Dikke beats, messcherpe teksten en analoge synthesizers: Aafke Romeijn (1986) is de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop. Denk: Spinvis meets Daft Punk meets Peaches, en je komt al een heel eind in de richting. Misschien ken je haar van Alles Went, het hipsterliedje dat ze met Sef maakte, misschien heb je haar voorbij zien rennen op twitter: Aafke is nooit bang om het achterste van haar tong te laten zien. In 2018 debuteert ze als schrijver met Concept M, haar uitstekend ontvangen roman over radicalisering in Nederland.
In de Speakers' Corner van de Haagse Hogeschool gaf Aafke Romeijn een muzikaal optreden, las ze enkele fragmenten voor uit Concept M en ging ze in gesprek met Hassnae Bouazza en het publiek.
Aafke trad in het Winternachten festival 2019 ook op tijdens de Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen in Paard op donderdagavond 17 januari en tijdens de grote festivalavonden Friday & Saturday Night Unlimited op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag.
-
Who wants to live forever?
Hoe verwoorden of verklanken zij onze nabije toekomst? In dit literair-muzikaal optreden droegen zeven festivalauteurs ieder een nieuwe, in opdracht van Winternachten geschreven eigen tekst of gedicht voor, omlijst met muziek uitgevoerd door de uit Syrie afkomstige ud-speler Jaber Fayad. U hoorde en zag Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, HemelBesem uit Zuid-Afrika, Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Arshia Sattar uit India, Leni Zumas uit de Verenigde Staten en, uit Nederland, Auke Hulst en Aafke Romeijn.
Allen lieten zich inspireren door het festivalthema Who Wants to Live Forever? De auteurs droegen voor in hun moeder- of schrijftaal met simultaanprojectie van de Engelse en/of Nederlandse vertalingen. -
Boek van mijn leven: Aafke Romeijn
Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Hassnae Bouazza.
-
Op de sofa: Aafke Romeijn als Katadreuffe
Komt een romanpersonage bij de dokter! Psychiater Damiaan Denys ontving muzikant, journalist en schrijver Aafke Romeijn op de sofa. Als Jacob Willem Katadreuffe, hoofdpersoon uit Karakter (1938) van F. Bordewijk reflecteerde ze op verlangens, beweegredenen en levensvragen. Wat als ik het eeuwige leven had? Heb ik, als personage, niet al een eeuwig leven? En wat heeft het leven eigenlijk voor zin? Is het leven maakbaar, is alles mogelijk zolang je maar wilt?
-
How dark is the future?
Fiep van Bodegom, schrijver en journalist, sprak met Leni Zumas uit de VS, Mohammad Rabie uit Egypte en Aafke Romeijn uit Nederland over hun verwachtingen en speculaties over de nabije toekomst. De drie auteurs publiceerden recent toekomstromans. In Rode klok portretteert Zumas vrouwen in een toekomstige VS waar abortus, IVF en adoptie voor alleenstaande ouders illegaal is; in Otared van Rabie sluit een politiescherpschutter zich aan bij het ondergronds verzet als Caïro half in handen valt van een bezettingsmacht en in Concept M schetst Romeijn een verrassend portret van radicalisering in Nederland anno 2020.