A.F.Th. van der Heijden
(Geldrop, 1951) wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandse naoorlogse schrijvers. Hij schreef twee cycli. Van zijn tweede cyclus Homo Duplex verschenen de Movo Tapes (2003), Drijfzand Koloniseren (2006) en Het Schervengericht (2007), waarvoor hij de AKO-literatuurprijs kreeg. In het laatste boek vertelt hij over de beroemde regisseur Roman Polanski, die in een Californische gevangenis terechtkomt, op dezelfde afdeling als de moordenaar van zijn vrouw en ongeboren kind. Voor deze cyclus heeft hij zijn naam verkort tot A.F.Th. In 2007 verscheen ook Mim, een novelle ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Harry Mulisch. Tussen 1983 en 1996 publiceerde hij De Tandeloze Tijd (met het verfilmde Advocaat van de Hanen), die geldt als de kern van zijn oeuvre en als de beroemdste cyclus uit de Nederlandse literatuur. Naast de cycli verscheen bijvoorbeeld Engelenplaque (2003)een verzameling dagboekaantekeningen van 1966 tot 2003. Hij debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio Canaponi. Zijn werk werd verschillende malen bekroond, onder meer met de F. Bordewijk-prijs en de Multatuli-prijs. Nu ontvangt hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. In 2011 verscheen Tonio, een requiemroman: een radeloze zoektocht naar zin en betekenis van de dood van zijn zoon.
(WU 2012 GR)Archief beschikbaar voor: A.F.Th. van der Heijden
-
De filmkeuze van A.F.Th. van der Heijden
In zijn met de Ako-literatuurprijs bekroonde roman 'Het schervengericht' speelt A.F.Th. van der Heijden een uniek en gecompliceerd spel met gegevens uit het leven van cineast Roman Polanski. De moord op Polanski's vrouw, actrice Sharon Tate, door Charles Manson en zijn sekteleden, wordt in de roman vanuit een zeer aangrijpend perspectief verteld. Van der Heijden is onmiskenbaar gegrepen door leven en werk van de Poolse filmmaker en was als filmkijker al veel langer geboeid door diens spel met onze angsten. Voor Winternachten ontleedt hij hoe Polanski in zijn films spanning opbouwt en hoe hij de kijker manipuleert voordat hij toeslaat. De schrijver selecteert scènes uit Polanski's werk en geeft aan de hand hiervan een verbale 'découpage' van de angst. Nederlandstalig.
-
Tussen Angst en Hoop. Deel 2: literatuur & architectuur
Deel 2 van het avondvullende programma in de grote zaal van het theater, over de verbeelding van de hoop. Na de wetenschap is de beurt aan literatuur & architectuur: biedt kunst hoop? Vanuit hun eigen discipline reageren A.F.Th. van der Heijden en architect Sjoerd Soeters op deze vraag. Van der Heijden herschept onze tijd tot een mythe, hij laat het heden uitdijen tot een universum waarin ook de godenwereld een rol speelt. Soeters kreeg de laatste jaren bekendheid vanwege de Haverleij bij Den Bosch, een kastelencomplex dat aansluit bij een nieuwe behoefte aan een veilige omgeving. Welke toekomstverwachting spreekt uit zijn werk? Gespreksleider is Michaël Zeeman. Nederlandstalig.