Ga naar de inhoud
NL EN menu

Liberté! De revolutionaire betekenis van vrijheid

Friday Night Unlimited -
Liberté! m.m.v., kloksgewijs, Louise O. Fresco, Stephan Sanders, Gerda Dendooven, Alain Mabanckou, Luuk van Middelaar en Oleg Lysenko.
Liberté! m.m.v., kloksgewijs, Louise O. Fresco, Stephan Sanders, Gerda Dendooven, Alain Mabanckou, Luuk van Middelaar en Oleg Lysenko.

De Congolese romancier en essayist Alain Mabanckou opent Friday Night Unlimited met een lezing over de waarden van de Franse Revolutie en hun betekenis voor onze tijd.

Vervolgens gaat schrijver en essayist Stephan Sanders in gesprek met Alain Mabanckou, met historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar en met schrijfster Louise O. Fresco over de huidige betekenis van vrijheid als drijvende kracht voor Europese democratie.

Wat betekent het motto van de Franse Revolutie voor Europa anno nu? Voor de revolutionairen stond vrijheid voor veel meer dan een individueel streven. Het stond voor het gezamenlijke verlangen naar zelfbeschikking en naar het democratisch overdenken en bewerkstelligen van verandering en vooruitgang. Wat is er over van het revolutionaire begrip vrijheid over in hedendaags Europa?

De gesprekken worden afgewisseld door live tekenwerk van beeldend kunstenaar en boekillustrator Gerda Dendooven (België) en door muzikale bijdragen van klassiek accordeonist Oleg Lysenko (Nederland), cellist Jole De Baerdemaeker en sopraan Elisabeth Sturtewagen (beide België).