Ga naar de inhoud
NL EN menu

Winternachten Festival 2017: fictie in tijden van fake. Met o.a. VS, Rusland, Turkije, IS en Nederland

Mikhail Sjisjkin - foto Yvonne Böhler
Mikhail Sjisjkin - foto Yvonne Böhler

Tijdens de komende editie van het Winternachten internationaal literatuurfestival omschrijven onder meer de Russische schrijver Michaïl Sjisjkin (foto) en de Australische topauteur Michel Faber in scherpe bewoordingen de dilemma's van vandaag. Het festival, dat plaatsvindt van donderdag 19 januari tot en met zondag 22 januari 2017 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, staat onder het motto 'Is this the real life?' dit keer in het teken van 'fake' en echt of schijn. Programma en tickets: www.writersunlimited.nl

Winternachten Festival richt zich op de kwesties van onze tijd en stelt de belangrijke internationale ontwikkelingen en hun gevolgen voor Nederland aan de orde; het biedt gesprekken met ruim tachtig schrijvers, denkers en journalisten die deze turbulente tijd van rake woorden en richtinggevende verbeelding voorzien.

Topauteurs en denkers van formaat
Het festival verwelkomt internationale topauteurs als Colson Whitehead, Michaïl Sjisjkin, Michel Faber en Mircea Cărtărescu; de nieuwe Europeanen Olga Grjasnowa en Hassan Blasim; denkers van formaat als Ian Buruma en Tomas Sedláček; dwarse vertellers als Dorit Rabinyan. En Nederlandse schrijvers met een scherpe kijk en commentaar, zoals Tommy Wieringa, Christine Otten, Arnon Grunberg, Joke Hermsen en Ilja Leonard Pfeijffer.

Vrijheid van meningsuiting
Tijdens de Opening Night op donderdagavond 19 januari gaat de uit Rusland afkomstige romanschrijver Michaïl Sjisjkin in zijn Free the Word?-speech in op de vrijheid van meningsuiting. Hij constateert onder meer: "wie voor de vrijheid vecht, moet het niet alleen opnemen tegen een repressieve staat maar ook tegen het merendeel van zijn bevolking." Die avond worden ook de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt.

"A world that has recently taken a frightning turn"
Michel Faber, bestsellerauteur geboren in Den Haag, zegt in de Winternachten Lezing die hij vrijdagavond 20 januari uitspreekt onder meer: "As artists and intellectuals, we all live in a world that has recently taken a frightening turn. We value the sanctity of truth, and our media is swamped by lies and distortions."

Reclamebeeld versus werkelijkheid
Shervin Nekuee, de curator die het festivalprogramma samenstelde, zegt over de komende editie: "Tegenover het rooskleurige reclamebeeld van de happy consument/ondernemer staat een andere werkelijkheid. Die van een gemeenschap op het kruispunt van grote vragen: hoe om te gaan met de vluchtelingen die naar Europa komen; met welke woorden en welke wapens terroristische aanslagen te beantwoorden; hoe ons te verhouden tot de terugkeer van populistische politiek en de terugkeer van de hang naar de sterke leider - van Amerika tot aan Turkije en Rusland. En - last but not least - wat te doen tegen onze eigen agorafobie en xenofobie in tijden van mondialisering van onze straten en steden?"

De VS ons voorland?
Op de dag van de inauguratie van president Trump, 20 januari, belicht het festival het Amerika dat we niet kennen met Ian Buruma, Christine Otten, Colson Whitehead en Rodrigo Hasbún. En spreken onder meer Margriet Oostveen en Bas Heijne zich uit over de vraag of Amerika ons voorland is.

Horror script van IS
Op zaterdagavond 21 januari gaat het onder andere over de zogenaamde Islamitische Staat. Dan onderzoeken we het 'horror script' achter IS en ons weerwoord daartegen. Aan deze programma-onderdelen werken onder meer de jonge veelbelovende Arabische schrijver Hassan Blasim, de Nederlandse auteurs Arnon Grunberg, Rodaan Al Galidi, Frank Westerman en filmmaakster Beri Shalmashi mee.

Verassende formules
Het festival presenteert verrassende formules om de worsteling van de Nederlandse samenleving met zichzelf en met de wereld tegen het licht te houden. De Vlaamse hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys laat de Nederlandse auteurs Joke Hermsen en Tommy Wieringa op zijn sofa over de angsten van Nederland spreken.

De Tsjechische topeconoom Tomas Sedláček bestudeert zaterdagmiddag 21 januari samen met zijn publiek de bijbel, om de economische dogma's van vandaag te ontsluieren en om tot nieuwe spelregels te komen voor onze samenleving.

Wetenschapper en schrijver Louise O. Fresco nodigt de bezoekers zaterdagmiddag 21 januari uit om haar favoriete klassieker 'De tienduizend dingen' van Maria Dermoût te lezen en met haar over dat boek in gesprek te gaan. Het boek dat kan dienen als een mogelijk kompas voor hoe in turbulente tijden in het leven te staan en in gesprek te gaan.

Nieuw: de Jonge Campert-prijs voor beste Haagse scholier-dichter
Zondagochtend 22 januari zijn schrijvers te gast bij het live vanuit Theater aan het Spui uitgezonden radioprogramma OVT; zondagmiddag worden tijdens het Schrijversfeest in samenwerking met de Jan Campert-Stichting de Haagse literaire prijzen uitgereikt, waaronder de nieuw ingestelde Jonge Campert-prijs voor de beste scholier-dichter onder de deelnemers aan poëzieworkshops op Haagse middelbare scholen.

Winternachten Festival op locatie in Den Haag
Het festival omvat schrijversevenementen op meerdere locaties in Den Haag. Donderdag 19 januari verzorgt het festival van 12:00-13:00 uur een gratis literair lunchpauze-programma in het Atrium van de Haagse Hogeschool (presentatie: Abdelkader Benali); zaterdagmiddag 21 januari biedt het festival storytelling-programma's in Theater Dakota (met onder meer zangeres Denise Jannah), in het International Institute of Social Studies en in twee winkels rond het Noordeinde.

Geplaatst op: donderdag 12 januari 2017