Ga naar de inhoud
NL EN menu

Louise O. Fresco

Louise Fresco - foto Jeroen Oerlemans
Louise Fresco - foto Jeroen Oerlemans

(Meppel, 1952) is landbouwkundige en schrijfster. In 2007 verscheen haar roman De Utopisten. Net als in De Kosmopolieten (2003) en De Tuin van de Sultan van Rome (2005) spelen idealisme, macht en vriendschap een belangrijke rol. In Nieuwe Spijswetten (2006) geeft Fresco aanknopingspunten voor een nieuwe ethische en wetenschappelijke basis voor onze houding ten opzichte van voedsel en landbouw. In 2006 werd ze benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam waar zij onderzoek deed naar de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Ze was adjunct-directeur-generaal bij de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de VN in Rome. In 2014 werd ze voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en hoogleraar van Universiteit Wageningen. Daarnaast bekleedt zij vele functies op haar wetenschappelijk gebied en is zij o.a. lid van het bestuur van het Concertgebouworkest. In 2012 schreef ze Hamburgers in het paradijs. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed en in 2014 verscheenKruisbestuiving. Over kennis, kunst en het leven. Louise O. Fresco is lid van PEN Nederland.

(WIN 2017)

Archief beschikbaar voor: Louise O. Fresco

 • Winternachten 2017

  NRC Leesclub Live: Louise O. Fresco

  Met: Louise O. Fresco, Michel Krielaars

  Bestuurder, wetenschapper, schrijver en columniste Louise O. Fresco bespreekt, ingeleid door NRC-chef boeken Michel Krielaars, met het publiek De tienduizend dingen van Maria Dermoût. Fresco vertelt waarom deze Indische roman uit 1955 relevant en waardevol is om (opnieuw) te lezen. Ze nodigt u uit om de roman te lezen, en er vanmiddag met haar en de andere bezoekers over in gesprek te gaan.

  Louise O. Fresco zegt over De tienduizend dingen: "Je kunt dit boek op vele manier lezen. Als een schitterend portret van een voorbije koloniale tijd; als een ode aan de nostalgie, het sensuele verlangen naar sfeer, landschap, zee en geuren; maar ook als een tijdloze studie in hoe je zin moet geven aan het leven, familierelaties, eenzaamheid en de al of niet plotselinge dood. In 1958 riep Time de Engelse vertaling uit als een van de beste boeken van het jaar."

  De tienduizend dingen van Maria Dermoût is een klassieker uit 1955 die tot op de dag van vandaag wereldwijd lezers inspireert. Toen de roman in 1958 in de Verenigde Staten verscheen, duwde het Doctor Zhivago en Breakfast at Tiffany's uit de bestsellerlijsten. In het Nederlands is de roman talloze malen herdrukt.

  De roman is gesitueerd op een Moluks eiland, in de nadagen van de Nederlandse kolonialisering. Felicia, mevrouw van Kleyntjes, woont alleen met haar bedienden op een afgelegen plantage aan een baai en herinnert zich de doden en de levenden.

  De titel van de roman is afgeleid van een regel van de zevende-eeuwse Chinese dichter Ts'ên Shên: 'Wanneer de 'tienduizend dingen' gezien zijn in hun eenheid, keren wij terug tot in het begin en blijven waar wij altijd geweest zijn.' Volgens Moluks gebruik wordt bij iemands overlijden over de honderd dingen gezongen waaraan de dode zal worden herinnerd: van de kleinste voorwerpen, de schelpjes van het strand, tot de mensen die hem, of haar omringden. Aan het eind van het boek ziet Felicia haar eigen 'honderd dingen' aan zich voorbij gaan.

  Maria Dermoût (Pekalongan, 1888 - Noordwijk aan Zee,1962) werd geboren op Java in het toenmalige Nederlands-Indië, ging naar school in Nederland en reisde haar hele leven heen en weer tussen beide landen. Haar Indische jaren inspireerden haar tot het schrijven van diverse romans en verhalen, zoals De tienduizend dingen, haar meesterwerk dat een internationaal succes werd.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: Louise O. Fresco

  In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands en Fidan Ekiz. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2015 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Aan het thuisfront

  Bestaat 'thuis' nog als je er terugkeert na een oorlog? Hoe bouw je een leven weer op? Hoe zet je een beschaving weer in elkaar? Ian Buruma schreef 1945 – Biografie van een jaar, over de onmiddellijke nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Stefan Hertmans' Oorlog en Terpentijn beschrijft de Eerste Wereldoorlog door de ogen van zijn eigen grootvader. Wat opvalt bij beiden is de persoonlijke aanpak; ook voor Buruma vormen de verhalen van een familielid – zijn vader – de aanleiding zich in de persoonlijke dimensie van de wereldgeschiedenis te verdiepen. Wat betekent het voor het verhaal als de bronnen zo dicht bij huis liggen? Is het mogelijk de werkelijkheid weer te geven in een detail? David Van Reybrouck vraagt het hen. Louise Fresco opent het programma met een column.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Tussen Angst en Hoop. Deel 1: wetenschap

  Een reageerbuisje? Een openbarende poëzieregel? Roerende muziek? In het avondvullende programma in de grote zaal van het theater spreken prominente figuren uit de wereld van kunst, cultuur en wetenschap met Michaël Zeeman over de vraag: wat zien zij als de verbeelding van de hoop? De gasten brengen ieder een beeld mee waaraan zij zelf hoop ontlenen en lichten hun keuze toe.Een drieluik met zes hedendaagse verwoordingen, verbeeldingen en verklankingen van de hoop – door welke laat u zich overtuigen?

  Deel 1 wetenschap: lange tijd stond wetenschap in het centrum van het vooruitgangsdenken. Maar kan ze deze glansrijke rol nog wel vervullen? Louise O. Fresco, schrijfster (van onder meer De Utopisten) en slimste mens van Nederland, opent het programma met een column. Samen met Ronald Plasterk, natuurwetenschapper en minister van OC&W, probeert zij vervolgens de vraag te beantwoorden in hoeverre wetenschap nog een bron van optimisme kan zijn. Nederlandstalig.